Arrenca Lliures, el partit centrista dels ex-CDC i ex-Unió
La nova formació, “liberal i humanista”, va arrencar ahir oficialment impulsada pels exdiputats de CDC Antoni Fernández Teixidó i Xavier Cima i l’exdirigent d’Unió Roger Montañola, entre d’altres
BarcelonaLliures és el nom de la nova formació “liberal i humanista” que va arrencar ahir oficialment impulsada pels exdiputats de CDC Antoni Fernández Teixidó i Xavier Cima i l’exdirigent d’Unió Roger Montañola, entre d’altres, amb el lema “Defensant les llibertats”. En una reunió privada al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, que segons els promotors va reunir un centenar de persones, es va iniciar un nou “instrument polític” que té l’objectiu d’arribar al Parlament. De moment, Lliures no consta al registre de partits, tot i que els seus dirigents asseguren que ja ho han sol·licitat.
En el seu manifest fundacional, Lliures titlla de “crítica” i “insostenible” la situació política a Catalunya i assegura que escudant-se en el no de l’Estat a un referèndum, els dirigents polítics han “substituït” l’acció de govern per “agitació” i “propaganda”. “El procés independentista no ha assolit cap dels seus objectius i ha reforçat les forces d’esquerres i populistes”, sentencia.
La trobada d’ahir, segons fonts del moviment, va comptar amb les intervencions de Montañola, Teixidó, Guillem Laporta (biotecnòleg i economista) i Lluís Monset (metge). Els nous dirigents van censurar el full de ruta independentista del Govern i la necessitat de “reconstruir” el catalanisme polític -segons els presents-. L’objectiu és erigir-se com un partit de centredreta davant d’un escenari polític “absolutament virat” a l’esquerra i amb l’horitzó d’un eventual tripartit d’esquerres liderat pels comuns de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.
Entre els signants del manifest fundacional, que es constituiran com a “grup promotor” del partit, hi ha l’exdirector general de Trànsit Juanjo Isern i l’exdelegat a les comarques barcelonines Fernando Brea. Tots dos van deixar el Govern d’Artur Mas quan es va trencar CiU. També hi ha un exsocialista a les seves files, l’excap de gabinet de Manuela de Madre (PSC), Pere Domínguez, i altres persones de segona fila de l'antiga Convergència, que fins fa poc estaven vinculades al corrent liberal Llibergència, com Remei Gómez -que ahir va conduir l’acte-, Iolanda Latorre o Artur Nadal. Malgrat que entre els que donen suport al moviment hi ha exmembres d’altres partits, els impulsors asseguren que la “majoria” són gent de “fora de la política”. Lluny de tenir el procés d’independència com a prioritat, insisteixen que Lliures neix per fer propostes “ideològiques” que representin el “centrisme” i el “catalanisme” ara que l’espai de Convergència ha quedat “orfe”, segons els impulsors. En relació als fons per engegar el nou partit, els consultats asseguren que el finançament es produirà a través de diverses vies, com crèdits bancaris i donacions privades. Això sí, puntualitzen, serà “transparent”.
El seu “compromís” es basa en les “llibertats individuals i civils”, el lliure mercat i la globalització, la “moderació fiscal” i la simplificació de l’administració i la progressiva reducció de l’Estat. El suport que reuneixin aquestes idees, però, es palparà el 26 d’octubre, quan està prevista la presentació pública del nou moviment.