Arrenca la cursa electoral del 2024: Feijóo se la juga a Galícia

La precampanya de les eleccions gallegues del 18 de febrer inaugura un any amb fins a tres comicis

Alberto Núñez Feijóo i el president del PP de Galícia, Alfonso Rueda, en un acte a Santiago de Compostel·la.
02/01/2024
3 min

BarcelonaLa intensa cursa electoral d'aquest any ja ha arrencat. Les eleccions gallegues del proper 18 de febrer són el tret de sortida d'un cicle frenètic amb tres votacions a Espanya –a Galícia, el País Basc i el Parlament Europeu– i aquest dimarts, després de les vacances de Nadal, ja han començat els actes i les presentacions de la campanya dels tres principals partits que es disputen el poder gallec: el PP, el PSOE i el BNG.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A ningú se li escapa que, malgrat que són uns comicis autonòmics, la política estatal hi serà molt present: la cita a les urnes és clau pel líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que va deixar la Xunta per fer el salt a Madrid després de quatre majories absolutes consecutives. Ara la seva aposta, Alfonso Rueda, té el repte de mantenir el tradicional feu dels populars. Els comicis, però, també seran un repte pel PSOE, ja que seran les primeres eleccions després de l'acord de Pedro Sánchez amb els independentistes sobre l'amnistia en una comunitat allunyada de l'esquerra –l'últim cop que hi van governar els socialistes va ser del 2005 al 2009–.

Feijóo es vol bolcar en ajudar a revalidar la presidència al seu candidat, Alfonso Rueda, després d'abandonar la Xunta per liderar el Partit Popular a l'Estat i arribar a la Moncloa, un objectiu frustrat. Així, segons fonts del PP, el líder estatal serà molt present a Galícia, amb la missió que el PP mantingui la majoria absoluta. Fins i tot tindrà una caravana pròpia, amb un recorregut paral·lel al candidat gallec. També hi serà l'expresident espanyol i també gallec Mariano Rajoy, un suport important. "Tinc claríssim que Feijóo suma i estarà en la campanya. Estarà ajudant i serà un col·laborador molt potent i, per descomptat, és molt conegut i valorat", ha dit Rueda en una entrevista a RNE aquest dimarts.

A través de les seves respostes, Rueda ja ha deixat clar que el PP posarà Sánchez a la diana durant la campanya. L'actual president de la Xunta ha estat molt crític amb les "concessions" del PSOE a Catalunya: ha carregat contra la condonació del deute català perquè surt "molt car als gallecs" i ha lamentat els pactes "unilaterals" amb la Generalitat. Tot i així, fonts del PP gallec recalquen a l'ARA que la campanya estarà "feta i pensada per Galícia" i contraposarà dos models: l'estabilitat del PP o "l'embolic multipartidista i mal avingut" de l'esquerra. De fet, els populars es vanten que Vox només té un regidor a la comunitat gallega, tot i que ara l'extrema dreta també pretén irrompre a la cambra.

Les opcions del nacionalisme i el PSOE

El PP necessita revalidar la majoria absoluta perquè, en cas que no ho faci, sap que el més probable és que l'esquerra s'uneixi per desbancar-lo de la Xunta. Els principals rivals del PP són el BNG i el PSdeG-PSOE, que aspiren a un "canvi d'era" gràcies a una elevada participació. Els nacionalistes, liderats per Ana Pontón, ja van ser segona força fa quatre anys i pretenen tornar-ho a ser i sumar amb els aliats progressistes com el PSOE, que la podrien convertir en presidenta. “Anem a totes”, ha clamat aquest dimarts el coordinador de campanya del BNG, Rubén Cela. Dibuixen un escenari en què els ciutadans han de triar entre el PP i el BNG i, per això, han reclamat un cara a cara entre Rueda i Pontón a la televisió gallega.

Ara bé, el PSdeG-PSOE, encapçalat per José Ramón Besteiro, també s'erigeix com l'alternativa de govern que pretén un gir a l'esquerra. Un punt clau del seu discurs implica criticar les aliances de Feijóo amb l'extrema dreta a diverses comunitats i comptarà també amb la presència de Sánchez durant la campanya, a més de ministres. El president espanyol assistirà a la convenció nacional a finals de gener i, de fet, ja va fer costat al candidat socialista el desembre: va explicar que va oferir ser ministre a Besteiro, però que aquest ho va rebutjar per centrar-se en la Xunta. Sigui com sigui, l'esquerra sap que el seu repte és la fragmentació: Sumar i Podem, ara sense representació, es presentaran per separat. La mà dreta de Yolanda Díaz, Marta Lois, s'enfrontarà a l'exregidora de la Corunya Isabel Faraldo, de Podem.

Les eleccions gallegues actuaran, doncs, d'avantsala del pròxim cicle electoral: se la juga Feijóo, però també el govern de coalició. La contesa encetarà un any mogut, en què es viuran duels clau –a Euskadi i al Parlament Europeu– per mesurar de nou l'equilibri de forces a Espanya després de la reelecció de Sánchez.

stats