Armengol manté la incògnita: no fixarà data d'investidura per les desavinences amb Junts
La presidenta del Congrés vol evitar pressionar els negociadors
MadridL'entorn de Francina Armengol deia aquest dijous que no tenia clara la data per a la investidura de Pedro Sánchez. A ningú se li escapa que la presidenta del Congrés espera instruccions per convocar el ple, un cop el president espanyol s'asseguri que comptarà amb els vots necessaris per revalidar el càrrec. Confirmats els d'EH Bildu i Esquerra, el principal desllorigador són els de Junts, amb el permís del PNB, habituat a escenificar una certa incertesa. Armengol, amb tot, no preveu fixar el ple aquest divendres, tot i que entrava en les previsions inicials dels socialistes: el número 3 del PSOE, Santos Cerdán, continua a la capital europea per mirar de desencallar la situació amb Carles Puigdemont.
Quan Felip VI va designar Sánchez per a la investidura, Armengol va assegurar que la prioritat de la mesa del Congrés era que l'encàrrec fos exitós. L'objectiu és "facilitar", insisteixen ara fonts de l'entorn de la presidenta, de manera que fixar una data seria una mena de soga al coll als negociadors i podria ser contraproduent. Així expliquen que Armengol no fixi el ple aquest divendres, cosa que no exclou que pugui celebrar-se igualment la setmana vinent, tal com desitjaria el PSOE, que pensa en dimecres i dijous.
De fet, les mateixes fonts apunten que la norma de convocar el ple amb 48 hores d'antelació no és del tot taxativa i recorden que hi ha precedents en què s'ha convocat la investidura d'un dia per l'altre. El 25 d'octubre del 2016 la llavors presidenta del Congrés, Ana Pastor, va convocar per a l'endemà el ple d'investidura de Mariano Rajoy, investit gràcies a l'abstenció del PSOE. Per tant, es podria jugar amb aquesta flexibilitat perquè la sessió fos la setmana que ve sense haver-se d'obsessionar amb el marge de les 48 hores.
El que farà la mesa del Congrés és habilitar tots els dies per poder celebrar plens fins al 27 de novembre, l'últim dia per poder tenir un president investit si no es vol anar a una repetició electoral. Teòricament, només poden haver-hi sessions de dimarts a divendres i el que es farà és habilitar també els dilluns, els festius i els caps de setmana. Fonts de l'entorn d'Armengol puntualitzen que no és perquè es compti que la investidura caurà en cap de setmana, sinó per tenir totes les possibilitats obertes.
A l'espera de rebre l'ordre, l'entorn d'Armengol assegura que la presidenta no calcula la data en funció de quan es registri o no la llei d'amnistia, tot i saber que és la clau de volta de la investidura. Tenint en compte que Puigdemont volia "cobrar per avançat", tots els ulls estan posats en el registre per si el grup parlamentari socialista apareix amb el document de la proposició de llei. Quan l'amnistia estigui oficialment en tramitació al Congrés, Armengol tindrà llum verda per anunciar el ple d'investidura.
El BNG se suma a la investidura
Fins que això no arribi, Sánchez va garantint-se suports a la investidura a canvi de no poques contrapartides. L'últim ha sumar-s'hi ha sigut el del diputat Néstor Rego, del BNG, que aquest divendres ha donat llum verda al vot afirmatiu a Sánchez. A canvi, s'ha assegurat una compensació de 12.333 milions d'euros -segons Efe, tot i que el partit no confirma la xifra- pel deute de Galícia, que en el seu cas no està vinculat al fons de liquiditat autonòmica (FLA). A més, ha pactat bonificacions als peatges de l'AP-9 i l'AP-53, la convocatòria de la comissió mixta per programar les transferències de competències previstes a l'estatut i la creació de les rodalies ferroviàries a Galícia abans d'acabar la legislatura.