Armengol fixa el debat d'investidura de Feijóo per al 26 i el 27 de setembre
Una hipotètica repetició electoral seria el 14 de gener
MadridDesprés que el rei designés aquest dimarts Alberto Núñez Feijóo com a candidat a la presidència del govern espanyol, la presidenta del Congrés ha anunciat que el debat d'investidura serà els dies 26 i 27 de setembre. Per tant, la primera votació en què Feijóo necessitaria majoria absoluta per ser investit seria el dimecres 27 i, la segona, el divendres 29. Aquestes dates fan que, en cas que hi hagués una repetició electoral, aquesta fos el 14 de gener. Si el debat es convocava abans, hi havia risc que una nova crida a les urnes caigués durant les vacances de Nadal. L'única data possible per evitar-ho era que el debat fos la setmana que ve perquè les hipotètiques noves eleccions fossin el 17 de desembre.
En la seva breu declaració al Congrés, Armengol ha explicat que la investidura se celebrarà 35 dies després de l'elecció de Felip VI. Si la Casa del Rei ja al·legava raons de "costum" per designar el candidat de la força més votada, la presidenta de la cambra baixa ha explicat que en ocasions anteriors també s'ha deixat aproximadament un període d'un mes entre la designació i el debat d'investidura. Armengol ha acabat de tancar la data aquest matí després d'una nova conversa amb l'aspirant, Núñez Feijóo, amb qui ja havia contactat aquest dimarts a la tarda per sondejar quan veia més oportú situar el debat. "Es dona un temps més que prudencial perquè el candidat faci les negociacions oportunes", ha asseverat Armengol.
El líder del PP havia demanat temps aquest dimarts per poder negociar els suports que li falten amb els grups parlamentaris. Com que es constitueixen aquest divendres, Feijóo va anunciar que a partir de dilluns es posaria en contacte amb els grups del Congrés. Així, Feijóo mirava de desactivar la possibilitat que el debat d'investidura es convoqués ja per a la setmana que ve. Amb tot, el pretext xocava amb el fet que altres suports ja els havia lligat sense necessitat que es constituïssin formalment els grups parlamentaris, sinó directament amb els partits, com és el cas de Vox, Unió del Poble Navarrès i Coalició Canària.
Un mes de pressions
L'intent d'investidura de Feijóo està envoltat d'una paradoxa: no només el candidat no té garantits els suports, sinó que hi ha una majoria absoluta assegurada en contra. Tot i això, Felip VI va triar-lo després de la ronda de consultes perquè Pedro Sánchez no pot acreditar ara mateix que la majoria plurinacional de 178 vots que va obtenir per a la mesa del Congrés pugui reproduir-la de cara a una investidura. En aquest escenari, s'obre ara un mes en què Feijóo intentarà pressionar al màxim el PSOE perquè permeti un govern del líder del PP, així com també altres formacions com el PNB. Feijóo farà una ronda de converses amb tothom, inclosos els independentistes, excepte EH Bildu, segons han afirmat aquest matí diversos dirigents del PP.
Lligada a la primera, la segona paradoxa és que, malgrat que Feijóo és formalment el candidat, en realitat serà Sánchez qui mantindrà unes negociacions més intenses per formar govern. Un cop el líder del PP fracassi, Felip VI haurà de convocar una nova ronda de consultes durant el mes d'octubre en la qual Sánchez li reiterarà que vol intentar la investidura i hi haurà un possible segon debat amb el líder socialista de candidat. Mentrestant, el PSOE i Sumar hauran estat immersos en converses i negociacions per intentar acostar el suport de les formacions independentistes, amb l'especial delicadesa que suposa el repte de Junts, de qui caldrà com a mínim una abstenció.
Si Sánchez lligués el suport de Coalició Canària, que no ha tancat la porta a fer-ho si el president en funcions es compromet amb 55 peticions que conformen l'agenda canària i paga a l'arxipèlag el que deu dels pressupostos del 2023, n'hi hauria prou amb l'abstenció dels set diputats del partit de Carles Puigdemont. Si CC no entrés en l'equació, seria necessari el vot favorable de Junts.