El nou argumentari del PP contra el concert
El PP batallarà contra el pacte fiscal amb una campanya per denunciar que dins de Catalunya també hi ha espoli. Burxarà en el fet que la província de Barcelona pateix un dèficit fiscal del 13% respecte a les altres tres.
BARCELONADivideix i venceràs. Aquesta és la màxima per la qual es regirà el PP a l'hora de contrarestar la reivindicació del concert econòmic que el Govern posarà sobre la taula de Mariano Rajoy aquesta tardor. Segons ha pogut saber l'ARA, els populars preparen un argumentari en el qual es denunciarà que l'executiu català no aplica dins del territori els criteris d'inversió que exigeix al govern espanyol i que la província de Barcelona pateix un dèficit fiscal del 13% respecte a les altres tres.
El partit d'Alícia Sánchez-Camacho ja va advertir abans de començar l'estiu que el seu partit volia ser el dic de contenció del sobiranisme i que per això estava disposat a fer una campanya -que probablement serà batejada amb el lema Dret a saber - per rebatre cadascun dels arguments que donin ales a l'estat propi. En el capítol que farà referència al dèficit fiscal del 8% del PIB que la Generalitat denuncia que pateix per part de l'Estat, l'argumentari del PP -que ha de rebre el vistiplau de l'executiva just després del període estival- explicarà que el Govern inverteix a Barcelona "per sota de la seva contribució al PIB de Catalunya". Les dades que pretenen publicitar els populars apunten que Barcelona genera el 75% del PIB català mentre que la Generalitat només destina a la província un 66% de les seves inversions.
A més, segons el document sobre el qual treballa el partit, l'administració catalana recull a Barcelona el 79% dels impostos, amb la qual cosa "imposa" a la demarcació un "dèficit fiscal del 13%", mentre que "considera insostenible" un dèficit fiscal de Catalunya amb el govern espanyol que el PP rebaixa fins al 6%. "Ningú a Barcelona hauria de dir que Lleida i Tarragona ens roben, tot i que, seguint el fals model nacionalista, els barcelonins en el seu conjunt són solidaris amb els lleidatans i els tarragonins", defensa el document base de l'argumentari.
"La solidaritat no es parcel·la, perquè si tots ens poséssim a demanar pactes fiscals també en demanarien Lleida, Tarragona i Girona", va avançar Camacho durant el ple del pacte fiscal. De fet, els populars insistiran que en el model fiscal espanyol són les persones i les empreses les que paguen i no els territoris ni les comunitats autònomes. Per a ells, el concepte de solidaritat ha de ser aliè a les fronteres territorials i ha de pivotar al voltant del fet que tots els ciutadans espanyols rebin un serveis de la mateixa qualitat al marge del que tributen.
Arguments de proximitat
Els populars busquen, a més, exemples propers a la ciutadania per fer-se entendre. "La solidaritat no es parcel·la en barris, municipis, províncies i comunitats autònomes. Per exemple, els que tinguin rendes més altes i visquin a Pedralbes són solidaris amb els més desafavorits que visquin a Nou Barris, Ciutat Vella o qualsevol altre lloc", recull el document del PP, que es farà extensiu als diputats i regidors del partit perquè puguin reblar els motius dels partidaris de la independència fiscal i l'estat propi.
Sánchez-Camacho va fracassar en el seu intent que el Govern aigualís la proposta del concert. Havent quedat fora de l'acord del Parlament, és conscient que l'agenda de Mas serà pràcticament monotemàtica a partir de la tardor i que és molt probable que el PP deixi de ser el soci prioritari de Mas. Per això centrarà els seus esforços a justificar la seva oposició al concert econòmic citant països que, al seu parer, han fracassat amb un sistema de finançament similar. Grècia, Portugal, Irlanda i Xipre seran alguns dels estats que els populars assenyalaran com a països que han fracassat amb models semblants. Això sí, a l'argumentari obvien el País Basc, el model del qual beu la reivindicació catalana i que els populars bascos avalen. De fet, Camacho va recordar durant el debat del concert que Euskadi, amb el sistema de finançament que el Govern anhela, té un dèficit fiscal del 2,56% mentre que Galícia, que com la resta de territoris està sota el paraigua de la Lofca, té un dèficit de l'1,61%.
Segons el PP de Catalunya, els exemples a seguir són els Estats Units, el Canadà, Alemanya i Itàlia, ja que es tracta de països desenvolupats "amb un sistema de coresponsabilitat fiscal", tant pel que fa als ingressos com a les despeses repartida en tres nivells de govern.
El "sobrecost" del nacionalisme
Així doncs, el PP s'esmerçarà a esmicolar cadascun dels arguments nacionalistes. No només a l'entorn del model de finançament, sinó també en qüestions com el pagament de peatges o la despesa que suposa mantenir les ambaixades mentre les retallades afecten la sanitat i l'educació. "S'ha d'acabar amb els tòpics que el nacionalisme és el millor per als catalans i s'ha de parlar ja del sobrecost del nacionalisme per als catalans", resa l'embrió del vademècum que els populars aprovaran en les pròximes setmanes. El PP català farà així la seva aportació a un xoc de trens que cada cop s'apropa més a Madrid.