Xoc Sánchez-Milei

Sánchez utilitza el xoc amb Milei per fer campanya contra el PP

El president argentí no es disculpa i de moment la Moncloa no emprèn més accions diplomàtiques

El president espanyol, Pedro Sánchez, en un acte econòmic organitzat per Cinco Días
4 min

MadridLes paraules de Javier Milei acusant de "corrupta" la dona de Pedro Sánchez, Begoña Gómez, s'han convertit en un caramel per al president espanyol a les portes de la campanya europea. El conflicte diplomàtic amb l'Argentina queda en standy –Milei no ha demanat disculpes i el govern espanyol de moment no ha emprès cap altra acció més enllà de cridar a consultes la seva ambaixadora a Buenos Aires–, mentre les principals crítiques de la Moncloa són al PP, a qui exigeixen que condemni amb rotunditat les paraules de Milei. "Defensar les institucions d’insults i difamacions que eventualment puguin fer mandataris estrangers no hi entén de peròs. Abans hi ha l’educació i el patriotisme", ha subratllat Sánchez en una intervenció al fòrum Creo, organitzat per Cinco Días.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Hores abans el vicesecretari del PP Esteban González Pons havia censurat que Milei hagués acudit per primer cop a Espanya i no es reunís ni amb Felip VI ni amb cap membre del govern espanyol. Ara bé, ha deixat clar que l'escenari hipotètic d'una ruptura de relacions diplomàtiques és "exagerar moltíssim". "La dona de Sánchez no és un afer d'estat", ha puntualitzat en una entrevista a la Cope. El líder del partit, Alberto Núñez Feijóo, intenta buscar un camí del mig i ha mirat d'allunyar-se tant de Milei com de Sánchez. "No estan en l'espai de moderació que jo reivindico", ha assenyalat en un acte de presentació del programa del PP el 9-J.

En context electoral, la polèmica Sánchez-Milei reforça les estratègies del PSOE i de Vox i, en canvi, obliga el PP a fer equilibris. Els conservadors necessiten marcar distàncies amb la convenció apadrinada per Santiago Abascal –González Pons l'ha qualificat "d'espectacle xocant"–, però tancar files amb el relat de Sánchez implicaria pràcticament una adhesió total al discurs del PSOE que afirma que una onada reaccionària basada en fake news recorre el món per acabar amb els governs progressistes. A més, el PP veu com l'empresariat que dissabte es va reunir amb Milei per parlar dels seus interessos econòmics a l'Argentina sí que ha estat contundent a l'hora de censurar les paraules del president argentí. Ha sigut una acció coordinada de les empreses després que el govern espanyol es posés en contacte amb la CEOE. "Rebutgem profundament unes declaracions fora de to. No és el lloc ni el que es demana a dos països amics, germans", ha declarat el president de la patronal, Antonio Garamendi. Telefónica, el Santander, BBVA, Naturgy... tots han criticat Milei. Amb tot, des de Sumar retreuen a la CEOE que propiciessin la polèmica imatge de 16 empresaris –tot homes, i entre ells un fill d'Aznar– amb el líder argentí.

Per a Sánchez el president argentí "no va estar a l'altura" amb els seus comentaris, en els quals també es va referir al president espanyol com a "calaña". El govern espanyol engloba l'atac a Gómez en la proposta general de "qüestionament de la democràcia espanyola" que entén que està al darrere de la visita de Milei a Madrid, i diu estar disposat a anar més enllà en les tensions diplomàtiques. La vicepresidenta primera, María Jesús Montero, ha afirmat que esperaven "avui" les disculpes públiques, però no s'ha mogut res més. Quin seria el proper pas? Albares no ho ha aclarit, tampoc Montero, i Sánchez ha parlat d'una resposta "d'acord amb la dignitat que representa la democràcia espanyola". El ministre d'Exteriors ha volgut tranquil·litzar els argentins que viuen a l'Estat i ha garantit que no es veuran afectats per la decisió que es prengui.

Petició de disculpes a Espanya

Albares s'ha reunit personalment amb l'ambaixador argentí a Espanya, Roberto Bosch, per exigir-li aquestes disculpes. Tanmateix, Milei no té intenció de fer-ho perquè entén que Sánchez ha elevat "de mala fe" a problema diplomàtic una qüestió "personal", segons ha afirmat el portaveu presidencial, Manuel Adorni. En una compareixença a la Casa Rosada, s'ha mostrat "absolutament sorprès" amb la resposta de la Moncloa i ha situat l'origen de l'escalada en la "cataracta d'insults del govern espanyol" contra Milei. Es refereix al xoc que fa unes setmanes ja es va produir amb el ministre de Transports, Óscar Puente, que va suggerir que Milei s'havia drogat, de manera que entén que és Sánchez qui s'hauria de disculpar, tot i que Puente ja ho va fer. En aquell moment, el president argentí ja va llançar acusacions de presumpta corrupció contra la dona de Sánchez.

Mentrestant, Vox també suca pa en aquest episodi. Si el PSOE acusa el PP de ser "indistingible" de l'extrema dreta, Abascal creu que Feijóo fa "pinça" amb els socialistes contra Milei. En l'acte de diumenge, el president de Vox va manifestar que cal "fer fora a puntades de peu i garrotades" el govern espanyol i, conscient del significat de les seves paraules, va demanar que no s'havia d'atendre a la "literalitat" de les paraules, sinó que era una manera de parlar. Però a Sánchez no li ha passat inadvertida l'expressió i ha recriminat al líder de Vox haver fet una "apel·lació explícita a la violència política" i ha qualificat d'"antidemocràtic" el comentari d'Abascal. Així, ha demanat una "condemna rotunda" d'actors polítics, mitjans de comunicació i del conjunt de la societat.

stats