Arenys de Munt retira la moció sobre la via unilateral pel temor a una possible inhabilitació

Un veí ha amenaçat de portar a la Fiscalia els regidors que subscriguin el text per prevaricació

Arenys de Munt retira la moció sobre la via unilateral pel temor a una possible inhabilitació
Xavi Tedó
16/12/2020
3 min

BarcelonaArenys de Munt no tornarà a marcar el pas. Si la consulta sobre la independència que va organitzar aquest municipi del Maresme fa onze anys es va estendre arreu del país, ara l'Ajuntament ha decidit retirar de l'ordre del dia la moció que s'havia de debatre avui per manifestar el compromís "amb la via unilateral com a única via per assolir la independència". La moció, que advoca per la ruptura amb l'Estat, també neix del teixit associatiu arenyenc i ja ha començat a exportar-se a altres ciutats i pobles. Segons revela la plataforma Via Unilateral a l'ARA, ERC –que governa–, JxCat, la CUP i un regidor no adscrit que va ser expulsat de JxCat han acordat mantenir la moció a l’ordre del dia però retirar-la moments abans.

"L’alcalde té por perquè si permet el debat s’exposa a ser denunciat per prevaricació, i la resta de regidors independentistes també estan espantats perquè si l’alcalde tolera el debat poden ser denunciats si voten o s’abstenen, perquè es veu que si voten no, o surten del ple en el moment de la votació, se’n lliuren", assenyala Vicenç Ibáñez, portaveu del moviment. Ho confirma en declaracions a aquest diari el mateix alcalde, Josep Sànchez, que nega que el PSC hagi amenaçat de portar el cas a la Fiscalia, com insinua la plataforma veïnal. "A la comissió informativa se'ns va advertir que un ciutadà a títol individual ha anunciat que ho portarà a la Fiscalia perquè ho considera una il·legalitat, i en una decisió col·legiada vam acordar que no fos sotmesa a votació perquè no val la pena assumir un risc que pot derivar en responsabilitats penals", subratlla l'alcalde.

La solució que han acordat els tres partits independentistes és retirar la moció just abans de debatre-la i posteriorment obrir torn de paraula als portaveus dels grup perquè diguin “què haurien votat si s’hagués debatut. "Volem denunciar d'aquesta manera la censura de l'Estat, que limita la llibertat d'expressió en un estat teòricament democràtic", critica Sánchez, que prefereix no culpabilitzar el ciutadà que ha amenaçat amb comunicar-ho a la Fiscalia. "El culpable és l'Estat", reitera. Aquesta solució, en qualsevol cas, no satisfà Via Unilateral. "Aquests són els polítics que tenim", etziba amb resignació el seu portaveu. Sànchez rebat que no deixa de ser una moció simbòlica i que no poden córrer el risc de ser inhabilitats o que caigui el govern. "Si ens apropés a la independència o a la justícia social la votaríem", deixa clar.

La moció ja ha patit diferents contratemps abans que arribi avui al ple. Al novembre la secretària de l'Ajuntament no va permetre incloure-lo a l'ordre del dia del ple perquè el Reglament Orgànic Municipal (ROM) vigent només permet que els veïns presentin precs i preguntes però no mocions, després que el moviment tingués la intenció de defensar-la al ple després de recollir més de 300 signatures en dues setmanes. Els impulsors del text van demanar aleshores a ERC, la CUP i JxCat que es fessin seu el text i el presentessin conjuntament per esquivar el veto de la secretària, que també ha emès un informe desfavorable perquè considera que el que es vota sobrepassa l'àmbit municipal. ERC i JxCat van acordar presentar-la conjuntament perquè la CUP ja havia registrat una altra moció i no en podia subscriure cap altra.

Cervera tira pel dret

La capital de la comarca de la Segarra, en canvi, es va convertir el 2 de desembre en la primera localitat a aprovar la moció per validar la via unilateral com l'única possible per arribar a la independència. El text, que va presentar JxCat, va tornar a posar en relleu, però, les discrepàncies d’estratègia en l’independentisme i també entre els dos socis de govern: ERC i la CUP.

Si els anticapitalistes van validar la moció després de ressaltar que no pensen moure’s “ni un mil·límetre” per la “desobediència i la unilateralitat”, els republicans es van abstenir perquè van exposar que no creuen que sigui "l’únic camí per assolir la independència” i que "se n’han d’explorar més", en la línia del que defensa la direcció d'ERC, que aposta pel diàleg obert amb el govern espanyol i ha fet desaparèixer del seu full de ruta la unilateralitat. El PSC, que va participar en la votació, es va limitar a votar-hi en contra mentre que els independents de Solucions i Futur (SiF) es van abstenir.

La moció també demana mantenir viu el mandat del 27-O i no pactar amb forces no independentistes, punt en el qual el paer en cap de Cervera, Joan Santacana, va mostrar el suport d’ERC a aquest punt denunciant el pacte a l’inici del mandat entre Junts i el PSC i que va desembocar posteriorment en una moció de censura al juny de republicans i cupaires per fer fora Ramon Augé de l'alcaldia, que va retreure que ho fessin en plena pandèmia.

stats