Domènech carrega contra JxSí i la CUP: "Canviar pla de xoc per presidència és de les coses més tristes que he vist"
Arcadi Oliveres dóna suport a En Comú Podem: "Sóc un fervent independentista però les eleccions del 20-D no es poden abandonar"
BarcelonaEl fundador de Procés Constituent, l'economista Arcadi Oliveres, ha dit que tot i que és un "fervent independentista" considera que les eleccions generals del proper 20 de desembre no es poden "abandonar gens ni mica". "Hem de procurar que les circumstàncies canviïn perquè la política que ara es fa a l'Estat no ens convé", ha argumentat.
Oliveres, que fa tot just una setmana va signar un manifest amb membres de la CUP per demanar que no s'investeixi Mas, ha fet aquestes declaracions en un acte d'En Comú Podem a la plaça del Rei de Barcelona sobre processos constituents. El fundador de Procés Constituent dóna suport així a la candidatura que lidera Xavier Domènech.
De fet, ha estat Domènech qui ha capitalitzat el discurs més polític de l'acte. Si fins ara havia centrat els atacs en el PSC i en Ciutadans, aprofitant el Dia de la Constitució ha disparat contra els partits independentistes per voler iniciar el procés de desconnexió "negociant" un pla de xoc a canvi de la presidència de la Generalitat. "Com a declaració de l'inici d'un procés constituent és de les coses més tristes que he vist a la vida", ha afirmat.
Domènech també ha criticat que CDC i ERC lamentin que l'Estat no deixi fer un referèndum a Catalunya però a la vegada vulguin anar a Madrid a negociar la independència. "Un poco de por favor, la gent no és tan tonta", ha dit. A més, ha carregat especialment contra CiU per donar suport a la llei Montoro, que "permet la intervenció de les arques de la Generalitat i dels ajuntaments".
Per això, el líder de la candidatura que aglutina ICV, EUiA, Equo, Barcelona en Comú i Podem s'ha erigit com l'únic que defensa un referèndum i l'únic que té els "aliats" a la resta de l'Estat per fer-lo possible. Domènech ha demanat "no girar-se d'esquena a la resta de pobles germans d'Espanya" perquè, segons ha dit, les eleccions municipals del 24-M van posar de manifest que "el canvi existeix més enllà de l'Ebre". "No es pot dir que només hi ha possibilitats de canvi a Catalunya", ha avisat.
Deixar el procés constituent en mans de la ciutadania
En l'acte també hi ha intervingut el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, que ha demanat obrir el cadenat de la Constitució i, en concret, que sigui la ciutadania "qui decideixi com es blinden els serveis socials i els drets bàsics". "No volem un maquillatge o un recanvi de la Constitució", ha dit en al·lusió a Ciutadans, i ha descartat també deixar en mans "de les elits als despatxos" les modificacions de la carta magna.
Una Constitució que Pisarello veu ja "moribunda, a l'UCI". De fet, ha ironitzat que el dia que se celebren 37 anys de l'aprovació de la Constitució "no hi ha res a celebrar" i, en tot cas, un "rèquiem o una missa de difunts". Segons ha dit, les elits polítiques, econòmiques i financeres han "matat" la Constitució en utilitzar-la com a "arma llancívola" per frenar les demandes i les reivindicacions dels drets socials.
Les proclames a canviar la Constitució arriben l'endemà que el candidat de Podem el 20-D, Pablo Iglesias, es comprometés des de l'Hospitalet a convocar un referèndum d'independència a Catalunya si és president de l'Estat.