Aragonès viatja a Bolonya per reforçar l'aliança exterior davant l'auge de l'extrema dreta
El president de la Generalitat es reuneix amb el president de la regió italiana de l'Emília-Romanya i amb Romano Prodi
BolonyaDesprés de l'aturada estival, Pere Aragonès ha reprès la seva agenda exterior. El president de la Generalitat ha triat la vigília del 12 d'Octubre per iniciar un viatge de dos dies a Bolonya, la capital de la regió italiana de l'Emília-Romanya, un territori amb el qual Catalunya té uns llaços estrets des de ja fa mesos: el juliol de l'any passat, el president d'aquesta regió, Stefano Bonaccini, va visitar Barcelona per firmar un memoràndum de col·laboració. La sintonia entre els dos territoris va des de la col·laboració en recerca fins a refermar la seva aliança davant l'auge de l'extrema dreta. "Amb Bonaccini compartim una mateixa idea de progrés, de valors de l'esquerra en un moment crucial a Europa", ha afirmat Aragonès en la compareixença conjunta amb el dirigent italià després de la trobada que han mantingut tots dos a Bolonya.
Bonaccini és un dels dirigents del Partit Democràtic italià, la principal organització que fa d'oposició a la presidenta italiana d'extrema dreta, Giorgia Meloni. "Som dues regions similars en els contextos nacionals, representem una institució similar a Espanya i Itàlia. Tenim una forta vocació per treballar conjuntament amb altres regions d'Europa i del món", ha afirmat Bonaccini. La sintonia entre els dos mandataris és rellevant especialment davant la pujada de l'extrema dreta tant a Itàlia, on governa el país, com també a l'estat espanyol, on Vox ha arribat a desenes de governs municipals i a cinc d'autonòmics.
Els dos presidents s'han conjurat, així, a treballar per la justícia social i econòmica, però també en polítiques feministes i de lluita contra el canvi climàtic. "Compartim aquests valors, els mateixos governs progressistes", ha afirmat Aragonès. Precisament el president ha aprofitat la seva visita a Bolonya per visitar el Tecnopolo, un centre tecnològic que col·labora amb el Barcelona Supercomputing Center; aquest dijous serà a la Universitat de Bolonya, i després es reunirà amb la consellera d'Ensenyament, Universitats, Recerca i Agenda Digital del govern de l'Emília-Romanya, Paola Saomoni.
En la seva trobada amb Bonaccini, Aragonès ha convidat l'Emília-Romanya a sumar-se a l'aliança de la macroregió mediterrània, l'ens que està impulsant Catalunya al costat dels governs de la Regió Sud de França. Ja en formen part regions franceses d'Occitània i també d'Itàlia com Calàbria. El 24 de novembre, precisament, se celebrarà a Barcelona una cimera de governs mediterranis per abordar aquesta qüestió. Aquesta macroregió no està creada oficialment, sinó que necessita l'aval del Consell Europeu. "Europa ha de mirar al Mediterrani i defensar la nostra realitat", ha subratllat Aragonès.
Trobada amb Romano Prodi
Ni Aragonès ni Bonaccini han fet cap referència al Procés en la seva compareixença. Ara bé, a Bolonya el president de la Generalitat també ha mantingut una trobada amb l'ex primer ministre italià Romano Prodi, un dels fundadors del Partit Democràtic italià, i qui el 2017 va signar un manifest que demanava diàleg entre Catalunya i l'estat espanyol. "Vull agrair els gestos i posicionaments a favor de la negociació en els moments més complicats, quan la repressió de l'Estat va ser més forta", ha afirmat Aragonès a l'acabar la trobada.
Prodi, expresident de la Comissió Europea i ex primer ministre italià, també va ser un dels noms que l'expresident de la Generalitat Quim Torra va posar sobre la taula perquè exercís de mediador en el conflicte català. Aragonès el proposaria com a mediador ara? "Els millors mediadors són els que no s'anuncien públicament", ha contestat. En la trobada, Aragonès li ha regalat un exemplar d'Incerta glòria, de Joan Sales, traduït a l'italià.