Aragonès es veu per primer cop amb Sturgeon a Glasgow

El president participa amb Jordà en trobades paral·leles a la cimera mundial COP26

3 min
El president, Pere Aragonès, amb la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, a Glasgow

BarcelonaPere Aragonès és aquest diumenge i dilluns a Glasgow per participar en la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic 2021 (COP26), en què els líders mundials discuteixen les mesures a prendre per frenar l'escalfament global. El president de la Generalitat no serà al fòrum dels estats, però, com la resta de governs no estatals, també ha viatjat a Escòcia per renovar el seu compromís amb la reducció d'emissions i participar en trobades paral·leles a la cimera amb autoritats regionals. Aquest diumenge al migdia s'ha reunit amb la primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, durant mitja hora i ha compartit "experiències" sobre polítiques climàtiques amb la líder independentista escocesa. Després també s'ha trobat amb el governador de Washington, Jay Inslee.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de la reunió, en declaracions als mitjans de comunicació, Aragonès ha situat Escòcia com un "molt bon exemple a seguir" en polítiques climàtiques i de justícia social i ha apostat per "intensificar" la relació amb la líder del Partit Nacional Escocès (SNP) ara que està en plena negociació amb Londres per fer un segon referèndum sobre la independència. "Seran uns anys clau per a Catalunya, i el que passi a Escòcia ens ho mirarem molt atentament", ha dit Aragonès, tot i que des de la Generalitat ara per ara no es posa data per a una nova consulta catalana. De fet, una de les discrepàncies amb els cupaires és que l'esquerra anticapitalista vol fixar un altre referèndum en coincidència amb l'escocès, cosa que no avalen ni Esquerra ni Junts.

En tot cas, el president Aragonès ha expressat aquest diumenge el suport al poble escocès, "decideixi el que decideixi" en la seva estratègia independentista, mentre que s'ha reafirmat en el procés de negociació que el govern català ha engegat amb l'Estat per intentar resoldre el conflicte. Una taula de diàleg que, segons Aragonès, ha de "culminar en el referèndum i una amnistia", malgrat que fins ara el govern espanyol s'hi ha negat en rodó.

La trobada entre Aragonès i Sturgeon també ha comptat amb moments per a la distensió, ja que els dos dirigents s'han intercanviat regals de cortesia: Sturgeon li ha donat un set d'estris per beure whisky i el president català li ha regalat un llibre sobre Pau Casals.

L'agenda del president

Aragonès ha mantingut contactes bilaterals al llarg de tota la jornada, a més de participar en una de les principals trobades del seu viatge, el fòrum Under2 Coalition, on hi ha 260 representants d'executius regionals que reivindiquen una relació bilateral amb les Nacions Unides, entre els quals la Llombardia i Califòrnia. Aquest diumenge el president ha intervingut davant de l'assemblea general d'aquest organisme per parlar d'infraestructures i energia: "La transició verda és imperativa i ha de servir per millorar la vida de tothom. Engeguem polítiques ambicioses per un canvi de model amb un teixit productiu fort, sostenible, resilient i innovador", ha explicat el president en un tuit.

Catalunya té durant la COP26 un paper en un segon pla, com la resta de governs no estatals. La delegació catalana participa en fòrums i trobades paral·leles a la cimera, on, a més d'Aragonès, també hi ha la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, que s'ha trobat amb els ministres escocesos d'Energia i Agenda Rural. Ahir dissabte la titular del departament va fer un anunci en relació amb la lluita contra el canvi climàtic aprofitant el viatge a Glasgow: va dir que l'executiu català multarà tres empreses establertes a Catalunya amb una sanció de 6 milions i mig d'euros per haver superat els nivells de contaminació. Sense revelar quines són aquestes companyies, va assegurar que són casos "greus" i "algun de molt greu".

La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, atenent els mitjans de comunicació a Glasgow.

A més de la participació en el fòrum Under2 Coalition, Aragonès també té previst ser aquest dilluns en el grup de discussió dels Quatre Motors, juntament amb Baden-Württemberg, la Llombardia i Roine-Alps, per abordar el rol dels governs regionals en la reducció de les emissions. Abans, però, a primera hora del matí es reunirà amb el president de Còrsega, Gilles Simeoni, i després es trobarà amb el president de l'Assemblea de Regions d'Europa (ARE), Magnus Berntsson.

El viatge del president coincideix amb un moment delicat a Catalunya, ja que el Govern ha d'aprovar dimarts els pressupostos i no té garantit el suport de la CUP. Fins ara només ha transcendit que el cap de l'executiu ha participat en una trobada amb els cupaires –avançada per l'ARA– que no va servir per acostar posicions. Precisament l'agenda climàtica, per la qual és a Glasgow, és un punt de desacord entre els cupaires i l'executiu per les llicències als projectes de gran abast d'energies renovables. Quan li han preguntat sobre aquesta qüestió, Aragonès s'ha mostrat convençut que si "es treballen els detalls" amb la CUP obtindrà el suport de l'esquerra anticapitalista als pressupostos de la Generalitat.

stats