Aragonès i Sánchez es reuniran el 21 de desembre al Palau de la Generalitat
El president català va demanar la trobada un cop el líder del PSOE va ser investit
Madrid / BarcelonaEl president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es reuniran el dijous, 21 de desembre, a Barcelona. Serà la primera trobada entre els dos presidents des que Sánchez va ser investit. En una entrevista a TV3 fa una setmana, el cap de l'executiu català va manifestar que volia reunir-se amb el seu homòleg espanyol, un cop la investidura del líder del PSOE era una realitat i s'iniciava una nova legislatura que ha d'estar marcada per les negociacions amb l'independentisme. Fonts de la Moncloa asseguren que Sánchez no té cap altra reunió prevista amb presidents autonòmics abans de Nadal.
Aquest fet és indicatiu del caràcter prioritari que tindran les relacions de Sánchez amb les formacions sobiranistes en aquesta nova etapa política. Aragonès va presentar la trobada amb Sánchez com una "reunió de treball". "Hi ha uns acords fixats i aquests acords s'han de desenvolupar", va dir en l'entrevista a TV3 de fa una setmana. Hi ha insistit aquest dijous la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà. "És una reunió executiva que ha de servir per crear el marc efectiu de la negociació", ha afirmat en declaracions als mitjans de comunicació al Parlament.
Així, aquest primer contacte hauria de ser el tret de sortida oficial per començar a materialitzar els acords per investir Sánchez, però Vilagrà ha defugit els terminis: "És prematur posar data a aquesta taula de negociació. Treballem amb discreció i quan tenim acords els expliquem". Fonts de la Moncloa apunten que a la reunió s'hi "abordaran qüestions d'interès comú dels dos governs". Vilagrà, en aquest sentit, ha concretat que Aragonès posarà damunt la taula la resolució del conflicte polític, una reforma del finançament per a Catalunya i el traspàs de Rodalies.
L'última visita de Sánchez al Palau de la Generalitat va ser el 15 de setembre del 2021, amb motiu d'una de les reunions públiques de la taula de diàleg entre governs. Aquella trobada, amb mascaretes, va estar marcada per l'absència de Junts, que encara formava part del Govern, però que volia introduir no consellers en la seva composició i Aragonès s'hi va negar. Aleshores es va pactar una negociació discreta i sense terminis, amb l'objectiu que les converses es produïssin lluny dels focus i només es comuniquessin els acords.
Els dos presidents es van tornar a veure el 15 de juliol del 2022 a la Moncloa, uns dies abans que es reunís la taula de diàleg per tercera vegada i acordés avançar en la desjudicialització del conflicte. Uns mesos després, el PSOE i ERC van pactar derogar el delicte de sedició. En paral·lel, Sánchez i Aragonès també s'han trobat en altres esdeveniments públics com ara el Mobile World Congress. Per tancar l'acord per a la investidura de Pedro Sánchez, Aragonès i el president espanyol van parlar per telèfon la nit de la Castanyada.
De reüll
La notícia es produeix a pocs dies que el PSOE i Junts tinguin una primera reunió de treball a Suïssa, en compliment de l'acord per a la investidura de Sánchez. Per la seva banda, ERC va pactar una taula de partits i una de governs —la taula de negociació que ja funcionava en l'anterior legislatura—, que a l'espera de reactivar-se tindrà com a precedent aquesta trobada entre els dos presidents. Des del Govern defensen que aquest espai de negociació és "l'efectiu" perquè és on es poden concretar propostes com la de la reforma del finançament autonòmic i el traspàs de Rodalies. Els detalls d'aquestes propostes, això sí, s'hauran de treballar en les comissions bilaterals Generalitat-Estat i al Consell de Política Fiscal i Financera amb la resta de comunitats.
Esquerra i Junts es miren constantment de reüll i a mig any de les eleccions europees la competència per veure qui lidera la negociació amb el govern espanyol serà frec a frec. A l'horitzó, a més, els dos partits tenen la vista posada en les eleccions catalanes previstes per al febrer del 2025. Aquest matí, Sánchez ni tan sols ha confirmat que la reunió amb Junts d'aquest dissabte sigui a Ginebra, després d'uns dies marcats pel qüestionament que a Madrid suscita el mecanisme del verificador internacional. El partit de Carles Puigdemont i els socialistes no volen un espectacle mediàtic de les reunions que mantindran fora de l'Estat i ERC ha aprofitat ara per tancar i publicitar una reunió amb Sánchez.
Republicans i juntaires han negociat separadament amb el PSOE la investidura de Pedro Sánchez i, ara per ara, res fa pensar que hi hagi cap tipus de coordinació entre les dues formacions independentistes en les negociacions que mantindran amb els socialistes. Ara bé, les demandes que els dos partits posaran damunt la taula del PSOE passen, després de pactar la llei d'amnistia, per exigir un referèndum pactat. Tant ERC com Junts també volen pressionar els socialistes per tornar a obrir el meló d'un nou sistema de finançament per Catalunya. De fet, Pere Aragonès ja ha encarregat al departament d'Economia que elabori una proposta de pacte fiscal. A banda, els republicans han de negociar de forma bilateral amb el govern espanyol el traspàs de Rodalies.