Negociacions
Política Act. fa 0 min

Aragonès i Sánchez es reuniran demà a Barcelona però la Generalitat ho desvincula de la investidura d'Illa

Esquerra continua pressionant el PSC d'Illa per un pacte que faci avançar Catalunya cap a la "sobirania fiscal"

3 min
Pedro Sánchez i Pere Aragonès en l’última reunió a la Generalitat.

BarcelonaSi el dilluns la Generalitat i l’Estat acordaven desbloquejar el compliment d’inversions pendents a Catalunya, aquest dimecres hi haurà una trobada d’alt nivell en plenes negociacions sobre la investidura: el president de l’executiu català, Pere Aragonès, es reunirà a Barcelona amb el president espanyol, Pedro Sánchez, segons ha avançat La Vanguardia i ha confirmat l'ARA. Serà a les 12.00 hores, en una trobada institucional al Palau de la Generalitat. L'acostament arriba en una setmana determinant per a les converses entre el PSC i Esquerra per fer president Salvador Illa, i pocs dies abans que acabi el termini que van fixar els republicans per arribar a un acord –abans del mes d’agost.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De tota manera, la portaveu del Govern en funcions, Patrícia Plaja, ha desvinculat la trobada d'aquest dimecres de les negociacions d'investidura. "Pere Aragonès no està negociant cap investidura", ha afirmat Plaja en roda de premsa, que ha assegurat que Aragonès demanarà el compliment dels acords pendents. Amb tot, sí que ha admès que Aragonès posarà sobre la taula la línia vermella que, precisament, els republicans han posat sobre la taula del PSC per investir Salvador Illa: el finançament singular. Els republicans reclamen que passi perquè la Generalitat tingui la clau de la caixa dels impostos. Fins ara el PSOE s'hi ha negat i només s'ha obert a actualitzar el model tenint en compte les necessitats de finançament de Catalunya, però dins del règim comú i sense deixar en mans de la Generalitat quant contribueix a la bossa autonòmica. Esquerra continua pressionant perquè els socialistes acceptin fer "un pas clar" cap a la sobirania fiscal, tal com van demanar aquest dilluns els negociadors republicans.

Assignatures pendents

L’última trobada entre Sánchez i Aragonès també va ser a Barcelona el desembre del 2023: en el que aleshores encara es va batejar com una nova trobada de la taula del diàleg, els dos presidents van pactar una llei de plurilingüisme estatal, el traspàs de la gestió de l'ingrés mínim vital (IMV) i que el govern espanyol financi, a través dels fons europeus, una fàbrica de microxips que la Generalitat havia sol·licitat al ministeri d'Indústria. També van acordar definir el calendari del traspàs de Rodalies, una matèria en què dilluns hi va haver novetats en la comissió mixta Estat-Generalitat: s’hi va segellar la transferència de 1.000 milions pendents en tres anys per a aquest servei ferroviari a Catalunya.

La trobada de demà servirà per avançar, com a mínim, en el traspàs de l'IMV, ja que després de la reunió se signarà finalment (i després de mesos de negociacions) el conveni entre Estat i Generalitat que l'ha de fer efectiu. El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, i la ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz, compareixeran després davant dels mitjans, però no està previst que ho facin ni Sánchez ni Aragonès.

Hi haurà trobada amb Rovira?

La trobada entre Aragonès i Sánchez arribarà després que la secretària general d'ERC, Marta Rovira, hagués demanat reunir-se amb el president espanyol tot just quan va arribar a Catalunya després de sis anys d'exili. Fonts republicanes asseguren que la reunió d'aquest dimecres no substitueix la que va demanar Rovira i que mantenen la petició. Rovira és la persona que ara pilota Esquerra (després de la dimissió d'Oriol Junqueras per recopilar avals i presentar-se al congrés del 30 de novembre) i qui coordina les negociacions amb els socialistes. La dirigent republicana volia veure's amb Sánchez per demanar-li que es "mogués" més si volia els vots d'ERC per la investidura de Salvador Illa.

stats