Negociacions

Aragonès i Sánchez es reuniran demà a Barcelona, però la Generalitat ho desvincula de la investidura d'Illa

La Moncloa descarta una trobada del president del govern espanyol amb Marta Rovira

Pedro Sánchez i Pere Aragonès en l’última reunió a la Generalitat.

BarcelonaSi dilluns la Generalitat i l’Estat acordaven desbloquejar el compliment d’inversions pendents a Catalunya, aquest dimecres hi haurà una trobada d’alt nivell en plenes negociacions sobre la investidura: el president de l’executiu català, Pere Aragonès, es reunirà a Barcelona amb el president espanyol, Pedro Sánchez, segons ha avançat La Vanguardia i ha confirmat l'ARA. Serà a les 12.00 hores, en una trobada institucional al Palau de la Generalitat. L'acostament arriba en una setmana determinant per a les converses entre el PSC i Esquerra per fer president Salvador Illa, i pocs dies abans que acabi el termini que van fixar els republicans per arribar a un acord –abans del mes d’agost–. La reunió servirà per oficialitzar el traspàs de l'ingrés mínim vital (IMV) que Generalitat i Estat ja havien posat en diverses ocasions per escrit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De tota manera, la portaveu del Govern en funcions, Patrícia Plaja, ha desvinculat la trobada d'aquest dimecres de les negociacions d'investidura. "Pere Aragonès no està negociant cap investidura", ha afirmat Plaja en roda de premsa, i ha afegit que el cap de l'executiu català demanarà el compliment dels acords pendents, així com també un seguiment de la llei d'amnistia. Amb tot, Plaja sí que ha admès que Aragonès posarà sobre la taula la línia vermella que, precisament, els republicans han posat sobre la taula del PSC per investir Salvador Illa: el finançament singular.

Els republicans reclamen que aquesta reforma del finançament passi perquè la Generalitat tingui la clau de la caixa dels impostos. Fins ara el PSOE s'hi ha negat i només s'ha obert a actualitzar el model tenint en compte les necessitats de finançament de Catalunya, però dins del règim comú i sense deixar en mans de la Generalitat quant contribueix a la bossa autonòmica. Esquerra continua pressionant perquè els socialistes acceptin fer "un pas endavant" cap a la sobirania fiscal, tal com van demanar aquest dilluns els negociadors republicans.

La firma del conveni de l'ingrés mínim vital

L’última trobada entre Sánchez i Aragonès també va ser a Barcelona el desembre del 2023: en el que aleshores encara es va batejar com una nova trobada de la taula de diàleg, els dos presidents van pactar una llei de plurilingüisme estatal, el traspàs de la gestió de l'ingrés mínim vital (IMV) i que el govern espanyol financi, a través dels fons europeus, una fàbrica de microxips que la Generalitat havia sol·licitat al ministeri d'Indústria. També van acordar definir el calendari del traspàs de Rodalies, una matèria en què dilluns hi va haver novetats en la comissió mixta Estat-Generalitat: s’hi va segellar la transferència de 1.000 milions pendents en tres anys per a aquest servei ferroviari a Catalunya.

La trobada de demà servirà per avançar, com a mínim, en el traspàs de l'IMV, ja que després de la reunió se signarà finalment (i després de mesos de negociacions) el conveni entre Estat i Generalitat que l'ha de fer efectiu. La firma d'aquest dimecres servirà per oficialitzar l'acord pel conveni que el mes de febrer el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, i la ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz, ja van signar i es van comprometre a fer efectiu en els següents mesos. Tots dos representants institucionals es reuniran també aquest dimecres i compareixeran després davant dels mitjans per donar els detalls d'aquest traspàs. No està previst que facin declaracions ni Sánchez ni Aragonès.

A banda dels acords que s'han anat concretant aquests últims dies, encara en queden alguns de pendents. Un d'ells és la condonació del 20% del deute del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) que ERC i el PSOE van pactar per la investidura de Pedro Sánchez. La consellera d'Economia en funcions, Natàlia Mas, va assegurar aquest dilluns que la Generalitat té la "garantia" que aquest compromís es materialitzarà en els "pròxims mesos", cosa que significa que no hi haurà cap avenç en el marc de les negociacions d'investidura. Tampoc s'ha complert el compromís per tirar endavant una llei que garantís el plurilingüisme a l'administració estatal. "No em consta que a nivell de governs hi hagi hagut cap avenç", ha reconegut Plaja. La portaveu ha afegit que "si hi ha temps", aquest és un dels temes que Aragonès posarà sobre la taula de Sánchez.

Des de l'oposició, el PP català i Vox han carregat contra una trobada que, a parer seu, obeeix només als interessos del PSOE i d'Esquerra, mentre que la CUP ha demanat que s'obri a la resta de partits per poder-hi parlar d'habitatge o serveis públics. "Si venen a parlar de política, hi haurien de participar el conjunt de forces", ha dit la portaveu Laure Vega.

No hi haurà trobada amb Rovira

La trobada entre Aragonès i Sánchez arribarà després que la secretària general d'ERC, Marta Rovira, hagués demanat reunir-se amb el president espanyol tot just quan va arribar a Catalunya després de sis anys d'exili. Fonts republicanes asseguren que la reunió d'aquest dimecres no substitueix la que va demanar Rovira i que mantenen la petició, però des de la Moncloa descarten que Sánchez aprofiti la visita a Barcelona per trobar-se amb la dirigent republicana.

Ho ha assegurat a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, que ha dit que l'única reunió que hi haurà serà la "institucional" amb Aragonès. Rovira és la persona que ara pilota Esquerra (després de la dimissió d'Oriol Junqueras per recopilar avals i presentar-se al congrés del 30 de novembre) i qui coordina les negociacions amb els socialistes. La dirigent republicana volia veure's amb Sánchez per demanar-li que es "mogués" més si volia els vots d'ERC per a la investidura de Salvador Illa.

stats