Procés

Taula de diàleg abans de l'abril i llei de plurilingüisme: els acords de la reunió Sánchez-Aragonès

El president espanyol s'obre a parlar d'un pacte fiscal, però torna a tancar la porta a un referèndum

BarcelonaPocs minuts després de dos quarts d'una del migdia, Pedro Sánchez i Pere Aragonès han entrat al Saló dels Diputats del Palau de la Generalitat per reunir-se i inaugurar, així, la nova etapa de diàleg. La trobada ha durat una hora i quinze minuts en què els dos presidents han abordat el conflicte polític i també el reforç de l'autogovern català. Tot plegat s'ha saldat en cinc acords. D'entrada, han fixat per al primer trimestre de l'any que ve la següent reunió de la taula de diàleg entre governs –que presidiran ells mateixos– i han pactat tirar endavant una llei de plurilingüisme que permeti dirigir-se en català i en la resta de llengües cooficials a l'administració general de l'Estat. Han acordat també executar el traspàs de la gestió de l'ingrés mínim vital (IMV) i que el govern espanyol financi, a través dels fons europeus, una fàbrica de microxips que la Generalitat havia sol·licitat al ministeri d'Indústria. Sobre el traspàs de Rodalies, a partir del mes de gener els dos governs haurien de definir el calendari que seguiran per completar-lo.

Pedro Sánchez: "Hi ha voluntat compartida entre governs per deixar enrere la discòrdia i donar-nos una oportunitat per la superació del conflicte polític"

This browser does not support the video element.

Dels cinc acords, el més nou és la llei de plurilingüisme, que en principi s'hauria d'aprovar abans de l'estiu. La normativa té per objectiu aplicar-se en àmbits com el de la justícia, on Aragonès ha remarcat que s'han trobat "dificultats per parlar en català". Hauria de servir, a més, per "preservar el sistema educatiu" català i també per ampliar l'ús d'aquestes llengües en l'àmbit audiovisual. Tot plegat s'haurà de concretar en el text de la norma que les dues parts encara no han fet públic.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta llei ha de tenir una dotació pressupostària en els comptes estatals que està per determinar. Tant la Generalitat com el govern espanyol tenen pendent aprovar els seus comptes, una qüestió que també han abordat els dos presidents, que han remarcat la "importància" que tirin endavant. En els números estatals també s'hi inclourà la condonació de part del deute del fons de liquiditat autonòmic (FLA) pactada entre ERC i el PSOE. Al gener Sánchez preveu obrir un "debat multilateral" amb totes les comunitats autònomes per aplicar-la a les que ho demanin.

El traspàs de la gestió de l'IMV, que suposarà 2,8 milions d'euros, s'aprovarà en el consell de ministres del 27 de desembre. En el cas de la instal·lació de la fàbrica de microxips, l'Estat injectarà 300 milions d'euros provinents dels fons europeus –als quals la Generalitat també afegirà una part de finançament– en una planta que se situarà al voltant del sincrotró Alba.

Cargando
No hay anuncios

El referèndum i l'acord de claredat

Si el diàleg entre la Generalitat i la Moncloa dels últims quatre anys ha servit per concedir els indults i derogar el delicte de sedició, en aquesta nova etapa es posarà el focus en l'autogovern i, a petició de l'independentisme, en el referèndum. Ara bé, les posicions continuen distants en aquesta última qüestió. Aragonès l'hi ha tornat a plantejar a Sánchez i, un cop més, el president espanyol hi ha tancat la porta. Ara bé, Aragonès creu que la posició del govern estatal pot variar, tal com ha passat amb l'amnistia. "Hi ha elements que permeten que les diferents posicions trobin punts d'entesa", ha afirmat, i ha posat l'acord de claredat com un dels "punts d'intersecció". De fet, el president vol portar aquest informe a la taula de diàleg.

Cargando
No hay anuncios
Aragonès: "El govern de Catalunya segueix defensant un referèndum d'autodeterminació per decidir el futur com a nació"

This browser does not support the video element.

"El que hem de fer és avançar en un acord que al meu parer passa per reforçar l'autogovern de Catalunya. En aquest marc, dins la Constitució, podrem parlar de moltes coses", ha dit en la seva compareixença Pedro Sánchez. Un escenari que Aragonès està disposat a explorar, perquè la seva estratègia passa per guanyar sobirania per gestionar el dia a dia. I en aquest sentit, el Govern demana un nou pacte fiscal.

Cargando
No hay anuncios

Reforma de finançament autonòmic

L'executiu espanyol és reticent que la Generalitat recapti tots els impostos, però aquest dijous Sánchez s'ha mostrat obert a parlar de tot: "La voluntat del govern d'Espanya és total i absoluta". Això sí, demana a l'independentisme que renunciï a les seves posicions de màxims. Ho ha dit també unes hores abans a RAC1, on ha defensat que si l'independentisme fa un "exercici de pragmatisme" amb la seva estratègia, l'executiu estarà disposat a parlar de tot.

Cargando
No hay anuncios

L'escenificació del diàleg conviu amb la llarga filera de casos de judicialització que encara cuegen. Un d'ells és el cas Pegasus, rere el qual Sánchez no ha volgut confirmar que hi hagués el CNI: "La informació que tenim ni ho corrobora ni ho certifica". L'altre és el de Tsunami Democràtic. Sánchez no ha volgut mullar-se sobre si és o no lawfare; sí que ha marcat distàncies amb causes de terrorisme jihadista o etarra: "No crec que siguin comparables".

Protesta de l'ANC

Els cinc acords han estat rebuts amb escepticisme per Junts, que ha advertit que els traspassos han d’anar acompanyats de recursos i "capacitat de decisió". "Catalunya ni és ni té la voluntat de ser una gestoria", ha dit el portaveu, Josep Rius. També veuen la taula de diàleg entre governs com una "via esgotada" i reivindiquen el seu espai de negociació amb el PSOE amb un verificador internacional. L'ANC no avala cap mena de diàleg i aquest dijous al matí ha mostrat el seu rebuig amb desenes de persones concentrant-se a la plaça Sant Jaume. També s'hi ha manifestat Revuelta, entitat propera a Vox.

Cargando
No hay anuncios

Abans d'asseure's al Palau de la Generalitat, Sánchez i Aragonès han coincidit a la presentació del MareNostrum 5. Ja a Palau, el cap de l'executiu català li ha regalat tres llibres a Sánchez: Permagel, Boulder i Mamut, tots escrits per Eva Baltasar. Com és tradició, abans de marxar de Barcelona, el president espanyol també s'ha reunit amb el líder del PSC, Salvador Illa.

Cargando
No hay anuncios