Aragonès i Sánchez acorden reunir-se aquest mes a la Moncloa

Aquest divendres han parlat per telèfon durant 40 minuts i s'han refermat en el diàleg entre governs

3 min
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dimecres al ple.

Barcelona / MadridPrimer contacte telefònic entre el nou president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Fins ara s'havien intercanviat algun missatge, sobretot de cortesia per la recent presa de possessió del president català, però quedava pendent una conversa llarga entre els dos, que s'ha produït aquest divendres. Segons han explicat les dues parts, ha sigut una trucada de 40 minuts que ha servit, entre altres qüestions, per citar-se per a una reunió presencial aquest mateix mes de juny a la Moncloa. "Ha sigut una conversa fluïda i productiva", coincideixen des de Barcelona i des de Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un detall a tenir en compte de la primera presa de contacte: els dos govern han decidit trametre als mitjans el mateix comunicat. Punt per punt i coma per coma, un en castellà i l'altre en català, i enviat amb un minut de diferència. Segons l'escrit conjunt, els dos presidents han abordat "la situació política actual" i han compartit l'objectiu "d'avançar cap a la superació dels reptes comuns mitjançant el diàleg". És a dir, que han parlat del conflicte polític català, un dels grans reptes de les seves respectives presidències, i han donat una nova oportunitat a la via del diàleg. Una diàleg que es començarà a traduir en aquesta primera reunió a dos a la Moncloa però que hauria de tenir recorregut amb la reactivació de la taula de diàleg entre la Generalitat i l'Estat, adormida des del 26 de febrer del 2020.

Quan podria ser aquesta trobada? Queden 26 dies més, i cap de les dues parts vol donar pistes encara. Sí que és cert, però, que la setmana que ve el president espanyol té una agenda molt plena. Dilluns viatja precisament a Barcelona per un acte de Foment del Treball —però no hi ha prevista cap trobada—, i de dimarts a dijous té una gira per l'Amèrica Llatina, amb viatges oficials a Costa Rica i l'Argentina. Sigui com sigui, el compromís ja ha quedat assumit per les dues parts i la primera reunió entre els dos presidents s'haurà de produir al juny. No serà, però, la primera vegada que parlin, ni tan sols la primera vegada que es trobin a la Moncloa. El desembre del 2019 ja s'hi van veure, aquella vegada en secret i per encarrilar la negociació entre el PSOE i ERC que va derivar en la investidura del socialista i la creació de la taula de diàleg.

Aquest divendres, en la inauguració de l'assemblea de l'AMI celebrada a Tarragona, Aragonès ha tornat a insistir en la necessitat de situar el conflicte català en el terreny de la política i no en el de la justícia. Per a ell, també ho constata així el dictamen de la comissió d'Afers Legals del Consell d'Europa que va transcendir aquest dijous i que demanava la posada en llibertat dels presos polítics i la retirada de les euroordres. "La repressió contra l'independentisme no troba suports fora de l'Estat", ha dit el president. També ha reclamat que les institucions estatals "caldria que llegissin amb molta atenció" l'informe comunitari que "insta" l'Estat a buscar una "solució política basada en el vot de la ciutadania".

Està previst que la reunió entre Sánchez i Aragonès a la Moncloa sigui el primer pas abans que el consell de ministres decideixi sobre els indults i després sobre la taula de diàleg, que tot apunta que podria no convocar-se fins passades les vacances, ja al setembre. La Moncloa vol que no s'interpreti la reunió amb el president de la Generalitat com un tràmit per desencallar la mesura de gràcia, així com tampoc que els indults siguin la peça necessària per tornar a reunir la taula de diàleg. Així que espera que hi hagi certa separació entre les cites.

Pandèmia i fons europeus

Però tant Sánchez com Aragonès tenen interès que no tota la seva relació giri al voltant del conflicte polític. El socialista per intentar mostrar que no tot el que afecta les relacions Estat-Generalitat té a veure amb temes que li generen desgast —com els indults—, i el republicà perquè tot just comença el seu mandat i vol aconseguir els primers resultats tangibles. Així, en la seva conversa d'aquest divendres també han parlat de la "necessitat de guanyar definitivament la batalla al coronavirus i aconseguir la reconstrucció econòmica", especialment a través dels fons europeus. A la trobada a Madrid, el president català també hi vol abordar el projecte d'ampliació de l'aeroport del Prat, el qual lidera l'Estat i està generant controvèrsia.

En definitiva, Aragonès vol establir dos tipus de diàleg amb Sánchez. Un que versi només sobre el conflicte polític i que tingui lloc a la taula de diàleg, i un altre sobre inversions i qüestions competencials que es desenvolupi en les comissions bilaterals Generalitat-Estat que estan previstes en l'Estatut i que porten anys paralitzades. La seva trobada amb Sánchez a la Moncloa hauria de servir per saber si el president espanyol li accepta aquest dinàmica.

stats