Aragonès s'obre a reformar la Constitució si és per aconseguir un referèndum acordat

Apressa Sánchez a "construir el camí jurídic" per fer una consulta a Catalunya

El president Pere Aragonès dimecres passat al Parlament.
16/12/2022
3 min

BarcelonaPer aconseguir un referèndum acordat amb l'Estat, el president Aragonès s'ha mostrat disposat aquest divendres fins i tot a abordar una reforma constitucional. "Si el problema és la reforma de la Constitució, abordem-la", ha dit en una entrevista amb la Cadena SER. Ell sempre ha sostingut que és possible fer aquesta consulta sense obrir el meló de la carta magna, però per mostrar la seva voluntat real de negociar amb el govern espanyol, aquest divendres s'ha plantejat per primer cop aquesta possibilitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'estiu del 2021, després de la seva primera reunió amb Sánchez com a president de la Generalitat, Aragonès ja va apuntar altres vies per consultar els ciutadans sobre la independència, com ara que l'Estat cedís a Catalunya la competència per fer-ho a través de l'article 150.2 de la Constitució –una opció que ja va plantejar l'independentisme el 2014–. Sigui amb la reforma constitucional o no, el president ha assenyalat al president espanyol quin considera que ha de ser el camí per a un referèndum: primer arribar a un "acord polític", i després "treballar les vies jurídiques".

En definitiva, el que planteja Aragonès és seguir l'exemple de l'acord entre ERC i el PSOE per a la reforma del Codi Penal que ha acabat derogant la sedició i retocant la malversació. En primera instància, ja fa uns mesos, republicans i socialistes van arribar a l'acord polític d'acceptar que calia "desjudicialitzar" el conflicte entre Catalunya i Espanya. Després es van posar a negociar per trobar la via jurídica, que ha arribat amb els canvis penals als quals ahir va donar llum verda el Congrés. De fet, Aragonès ha dit que aquest pacte amb els socialistes ha demostrat "la capacitat d'arribar a acords" de les dues parts, un fet que és "altament positiu".

Aragonès vol posar totes les facilitats per començar aquesta negociació –que per a ell hauria de ser a la taula de diàleg–, així que no només planteja tocar la Constitució, sinó que tampoc vol parlar de plans B com tornar a fer un referèndum unilateral. "Haig de ser molt prudent i estic convençut que el millor que pot passar és que hi hagi un pacte per a un referèndum acordat", ha dit. Ara bé, també ha donat senyals que quan calgui pressionar per aconseguir-ho ho farà. Així, preguntat per si negociar un referèndum podria ser la gran condició d'ERC per a una propera investidura de Sánchez, no ho ha descartat: "Totes les oportunitats que tinguem per intentar avançar les aprofitarem".

Ara bé, a la Moncloa continuen tancant la porta a qualsevol proposta de referèndum per Catalunya. Ho van fer dimecres diversos ministres socialistes i aquest divendres hi ha tornat el titular de Presidència, Félix Bolaños, al ser preguntat per les paraules d'Aragonès. "No podem retrocedir a fórmules velles que només van portar al desastre i a l'enfrontament entre catalans", ha afirmat en un acte a l'Ateneu de Madrid. Bolaños li ha demanat a Aragonès que "digui la veritat als catalans" i treballi per "una entesa dins la Constitució". "El Procés ha acabat, ara només queda treballar amb diàleg i entesa", ha afegit. "Catalunya està avançant i tornar a fórmules antigues no porta a enlloc", ha reblat. Des d'Unides Podem, el seu portaveu, Pablo Echenique, ha defensat "més quotes d'autogovern" per a Catalunya en comptes d'un referèndum, que veu "legítim".

El xoc Congrés-TC

Sobre el xoc entre el Congrés i el Tribunal Constitucional que podria fer anar en orris la reforma del Codi Penal, Aragonès ha fet un diagnòstic similar al que va plantejar Sánchez ahir la nit. Per al president català hi ha una "dreta nacionalista espanyola" que està buscant la manera de "conservar el poder al marge de les majories democràtiques" que hi ha el Congrés. Unes majories que en l'última legislatura han conformat l'esquerra espanyola i, entre d'altres, una part de l'independentisme català (Esquerra).

Sigui com sigui, Aragonès confia que el xoc no tirarà endarrere ni la derogació de la sedició ni els canvis en la malversació. El seu argument és que el recurs del PP que ha generat tot l'embolic només afecta la part relativa a la renovació dels vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Per tant, acabi com acabi el pols del poder legislatiu amb el poder judicial, ell creu que no afectarà la reforma del Codi Penal que ha pactat el seu partit amb els socialistes.

stats