Junqueras entra en campanya reclamant una oportunitat per a ERC: "Si no, guanyaran els de sempre"

El líder republicà ha sortit aquest mateix divendres de la presó de Lledoners

El candidat d'ERC, Pere Aragonès, i el president del partit, Oriol Junqueras.
i Quim Bertomeu
29/01/2021
3 min

BarcelonaL'última vegada que el president d'ERC, Oriol Junqueras, va participar presencialment en un míting polític de campanya va ser el 29 de setembre del 2017, en l'acte de tancament de la campanya del referèndum. “Persistiu, catalans, persistiu”, va proclamar aquell dia per tancar la seva intervenció. 1.218 dies després i amb el tercer grau penitenciari a la butxaca -que encara no és ferm i la justícia li podria retirar-, Junqueras ha tornat a participar físicament un acte de campanya, aquesta vegada pujant a l'escenari del Teatre Margarida Xirgu de Badalona. Amb els micròfons davant per primera vegada en molt temps ha reclamat una oportunitat per a ERC per governar la Generalitat per primera vegada des de la restauració democràtica i ha advertit que, si no guanya el seu partit, ho faran "els de sempre".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I qui són els de sempre? Junqueras no ho ha verbalitzat explícitament, però ERC fa dies que d'aquesta qüestió n'ha fet un dels seus eixos de campanya. Els de sempre, per als republicans, són el PSC i JxCat, els dos partits que s'han repartit la presidència de la Generalitat els últims 40 anys. ERC no accepta que el partit de Carles Puigdemont no tingui res a veure amb CiU. Al revés, insisteix en establir-hi un vincle constant. "Si no guanya ERC, guanyaran els de sempre. Els que han fet el de sempre, i prou que els coneixem, i prou que sabem qui són i no cal que jo us ho expliqui", ha exclamat Junqueras, a qui en ocasions se li ha trencat la veu.

ERC s'ha autoimposat no entrar en grans conflictes amb JxCat en aquesta campanya, però anirà deixant en cada acte alguns retrets velats cap als seus socis de govern. Als republicans no els cal dir explícitament que estan parlant de JxCat, però se'ls entén tot. Així, Junqueras ha entrat en campanya reforçant aquesta tàctica i defensant que l'independentisme ha de treballar per ser cada vegada "més i més fort" i no cada vegada "més pur i més feble". En definitiva, l'"eixamplar la base" enfront del "tenim pressa".

El factor Junqueras

Poc després que el líder republicà sortís aquest matí de Lledoners, les xarxes socials d'Esquerra han començat a tronar amb un "Junqueras torna". Per al partit, la sortida de la presó del seu líder és una gran notícia, i no només pel factor humà evident, sinó també per l'empenta que li pot donar a la campanya. Ens els últims anys, els republicans han liderat les enquestes sistemàticament, però quan queden només dues setmanes per a l'hora de la veritat, la demoscòpia es mostra més ajustada que mai i indica que JxCat i el PSC també tenen les seves possibilitats. Junqueras pot ser un reforç inestimable per al seu partit tenint en compte que, un cop més, els sondejos s'inclinen cap a la incertesa. L'agenda del president d'Esquerra promet ser intensa perquè és conscient que qualsevol dia es pot dictaminar el seu reingrés a la presó, i el de la resta de presos. La dosis de realisme l'ha posat l'exconseller Raül Romeva, també pres polític i també debutant en aquesta campanya. "No sabem quant de temps gaudirem d'aquests micròfons, però els aprofitarem tant com puguem", ha avisat.

Junqueras, Aragonès i Romeva arribant al míting d'aquest divendres a Badalona

Programa electoral

Per a ERC també ha sigut un dia de propostes, concretament la més important que es pot fer en una campanya electoral, que és la presentació del programa. La proposta republicana està enfocada sobretot a la reconstrucció de la Catalunya postpandèmia i la seva principal oferta és presentar-se com la garantia que es farà amb receptes progressistes i no amb l'austeritat per bandera com es va fer en l'última crisi del 2008. "La reconstrucció no la poden liderar aquells que han defensat les retallades", ha dit el candidat d'ERC, Pere Aragonès. Un recordatori de l'aposta per l'austeritat que va fer CiU quan va arribar a la Generalitat en plena crisi el 2010. Aragonès també s'ha endinsat en el terreny dels noms propis i ha proposat que el pròxim Govern disposi d'un "comissionat next generation" per gestionar els fons europeus antipandèmia. Algú que sàpiga "detectar i promocionar" els projectes més potents en aquest àmbit i anar-los a defensar a Madrid, Brussel·les i "on faci falta". Té un nom al cap i tot, el de l'economista Miquel Puig.

Però ara mateix ERC sent que la millor proposta que pot fer per engrescar-la és que la ciutadania escolti tant com pugui Junqueras, preveient que la del president del partit és una carta que no podrà jugar durant tota la campanya. Davant d'aquesta incertesa, Junqueras no ha volgut deixar per a una altra ocasió explicar quin és l'objectiu d'ERC el 14-F: "A guanyar, a guanyar i a guanyar!", ha conclòs la seva intervenció. És el que fa temps que Esquerra persegueix.

stats