Aragonès s'acomiada del consell executiu abans de ser investit president

Budó fa la seva última roda de premsa com a portaveu i desitja "sort i encerts" al líder d'Esquerra

Pere Aragonès ha presidit aquest dimarts per última vegada el consell executiu de la Generalitat des del càrrec de vicepresident. A partir de la setmana que ve, quan torni a entrar en una reunió del Govern, ho farà probablement com a 132è president de la Generalitat arran de l'acord escenificat ahir entre ERC i JxCat. En l'última trobada de l'executiu en funcions, Aragonès s'ha acomiadat dels consellers de l'anterior legislatura i els ha agraït la feina feta, malgrat les turbulències que han acompanyat tot el mandat.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ha sigut una legislatura "complexa", segons ha reconegut la mateixa portaveu, Meritxell Budó, en roda de premsa. "Hi ha hagut des d'incendis, explosions en plantes químiques, nevades, inundacions [...] fins a una pandèmia, una sentència per l'1-O a l'octubre del 2019, una inhabilitació del president, la governabilitat, etc.", ha relatat.

Cargando
No hay anuncios

No ha explicitat, però, si Aragonès ha fet referència dins del consell executiu a les tensions entre els socis de govern i si aspira a esvair-les durant el seu mandat com a president. En l'acord entre Esquerra i Junts, tal com va avançar l'ARA, s'incorporen mecanismes de coordinació per evitar crisis de govern. La idea és fer un seguiment exhaustiu de l'acord de coalició i establir mecanismes per garantir el contacte permanent entre els membres del Govern, els partits i el Parlament per resoldre els problemes. I també hi ha un compromís a mantenir un relat comunicatiu comú, que no ha existit en l'anterior mandat.

Cargando
No hay anuncios

L'última legislatura ha estat, sense dubte, plena de turbulències no només pel que ha passat sinó també per les diferents estratègies que han defensat Junts i Esquerra. No només en termes del Procés, sinó que també han transcendit les diferències en la gestió de la pandèmia al llarg de l'últim any.

Si Aragonès s'ha acomiadat dels consellers, Budó ho ha fet dels mitjans de comunicació de la sala de premsa del Palau de la Generalitat. Ha dit adeu al faristol després de l'acord pel repartiment del Govern a què van arribar el cap de setmana Aragonès i el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ja que la figura de portaveu de l'executiu pertocarà a partir d'ara a Esquerra.

Cargando
No hay anuncios

"Agraeixo el seguiment exhaustiu que han fet del Govern [...]. Sempre han estat a punt per poder traslladar a la ciutadania la informació" de l'executiu, ha dit, i ha desitjat "sort i encerts" al futur president Aragonès. "Ens tornarem a trobar en altres circumstàncies, però segur que no en aquest faristol", ha confessat Budó, tot i que ha dit que està "a disposició del seu partit" per continuar en algun lloc del consell executiu.

Cargando
No hay anuncios

Investidura dijous o divendres

Budó ha dit que "dijous o divendres" hi haurà debat d'investidura al Parlament i que cinc dies després es preveu la presa de possessió del nou president de la Generalitat. No ha concretat, però, si l'oficialització de Pere Aragonès com a nou cap de l'executiu es produirà el cap de setmana o no serà fins dilluns o dimarts que es farà l'acte al Palau de la Generalitat.

Cargando
No hay anuncios

"És el que ens demanava la ciutadania", ha dit sobre el pacte entre Esquerra i Junts, posant èmfasi que s'han evitat eleccions i que els dos socis s'han acabat "entenent" com "manaven les urnes". No ha entrat, però, en més valoracions perquè ha dit que considera que no li correspon a ella, com a portaveu de l'executiu en funcions, opinar sobre l'entesa del futur Govern.

Cargando
No hay anuncios

Ús de mascaretes

Sobre les mesures que tenen a veure amb la pandèmia, la portaveu del Govern ha refredat la possibilitat que caigui l'obligatorietat de portar mascareta a l'aire lliure, com va insinuar el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón. Budó ha recordat que Catalunya va ser la primera autonomia de l'Estat a fer-la obligatòria i que seran les autoritats sanitàries catalanes les que diran si s'ha de relaxar l'ús d'aquest instrument de protecció.

Cargando
No hay anuncios

Acords de govern

Pel que fa als acords que ha arribat el consell executiu, Budó ha anunciat un nou ajornament de l'increment de tarifes de l'impost sobre les estades en establiments turístics –una manera d'incentivar la recuperació econòmica– i la destinació de 3,6 milions d'euros a fer efectiu l'acord amb Endesa per condonar el deute històric de pobresa energètica. Tal com es va establir en l'acord del 29 de març, Endesa es fa càrrec de tot el deute entre el 2015 i el 2018 de famílies vulnerables, mentre que la Generalitat es fa càrrec del 50% del passiu contret entre el 2019 i el 2020.

Cargando
No hay anuncios

En l'àmbit d'infraestructures també hi ha hagut diversos acords: es destinaran uns 37,6 milions a l'ampliació de la xarxa tramviària entre Glòries i Verdaguer, i s'ha compromès una inversió de 55 milions d'euros per a la conservació de les vies amb més trànsit a l'àrea de Barcelona, el Penedès i la Catalunya Central.