Aragonès retreu a Sánchez l'immobilisme després d'un any de govern
L'executiu assegura que ja té un 33,9% de la feina que s'havia compromès a fer
BarcelonaUn any de govern i pocs avenços en la resolució del conflicte polític entre Catalunya i Espanya. Aquest podria ser el resum de la compareixença conjunta que han fet aquest dimarts el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el vicepresident, Jordi Puigneró, per presentar el balanç dels primers dotze mesos de legislatura. "És evident que des dels indults no s'ha avançat de forma suficient", ha criticat Aragonès, que ha retret a l'executiu de Pedro Sánchez el seu immobilisme: "El bloqueig de la situació ens genera preocupació".
L'espionatge massiu a l'independentisme –entre ells, el mateix Aragonès– ha acabat d'enrarir una situació que amb el pas dels mesos ha anat perdent el clima de diàleg inicial, quan el PSOE es va comprometre a treballar per l'entesa amb la Generalitat. De moment, no és que no hi hagi data per a una futura reunió de la taula de diàleg –s'havia de celebrar a principis d'any–, sinó que ni tan sols hi ha data per a la reunió entre presidents, que el Govern considera imprescindible després del Catalangate. "Hi ha contactes", s'ha limitat a respondre Aragonès, que ha insistit que aquesta reunió no resoldrà res si no va acompanyada d'explicacions i "transparència sobre l'espionatge massiu".
Mentre Aragonès compareixia al saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, s'anunciava que el Tribunal Suprem revisarà si cal revocar els indults als presos polítics. Un gerro d'aigua freda més als qui encara insisteixen que la negociació i el diàleg amb l'Estat són factibles. El president ha denunciat la "politització" del Suprem i ha insistit en la llei d'amnistia per acabar amb qualsevol dubte respecte als indults.
Balanç del primer any de legislatura
No hi ha hagut autocrítica en la compareixença d'aquest dimarts, en què la Generalitat ha presentat una nova eina de rendició de comptes amb la ciutadania. Segons els seus càlculs, el compliment dels seus compromisos se situa en un 33,9% després del primer any de legislatura, malgrat les dificultats externes com la guerra d'Ucraïna, la crisi econòmica, el Catalangate i la sentència contra la immersió lingüística. No hi ha hagut, per exemple, cap esment a les vagues i les crítiques del sector educatiu quan Aragonès ha refermat la confiança en el conseller Josep González-Cambray.
El grau de compliment és una mica superior al que ha calculat l'ARA Control amb les setanta principals mesures del pla de Govern, una eina que es va posar en marxa el cap de setmana passat i que situa la Generalitat en un 28,6% de compliment, lleugerament per sota del lloc on hauria d'estar a aquestes altures de la legislatura.
Pel que fa al balanç del Govern, que divideix l'avaluació en quatre grans "transformacions", és l'àmbit de l'ecologia el que més ha avançat (39,3%), seguit de l'àmbit social (34%), el democràtic (29,2%) i el feminista (26,2%).
"Hem establert els fonaments de les transformacions que ens vam comprometre a impulsar", ha subratllat el president, que ha insistit en la necessitat de "retre comptes" de totes les administracions públiques. Per la seva banda, Puigneró, que ha visualitzat els reptes demogràfic, ecològic i digital com les guies del Govern, ha remarcat que l'objectiu "superior" per als partits que formen part de l'executiu continua sent "avançar cap a la resolució del conflicte polític". De moment, la taula de diàleg l'avaluen sota l'epígraf "En execució", tot i que només la meitat del consell executiu en forma part. Sense alternatives a la vista, serà interessant veure si l'evolució d'aquesta qüestió està a l'altura del rebombori que ha generat des de la seva creació.