Aragonès responsabilitza l'aparell judicial i no la Moncloa de la detenció de Puigdemont

El president diu que no li "consta" que Sánchez n'estigués al cas i demana "mantenir el rumb" del diàleg

Puigdemont amb Aragonès a l'Alguer
27/09/2021
4 min

BarcelonaMantenir viva la via del diàleg és un dels principals objectius d'ERC –i, per tant, del president Pere Aragonès– en aquesta legislatura. Lligat a un termini de dos anys per demostrar els fruits de la negociació amb l'Estat davant la majoria independentista que sosté el Govern, el cap de l'executiu ha evitat aquest dilluns responsabilitzar la Moncloa de la detenció divendres a l'Alguer (Sardenya) de Carles Puigdemont, contràriament al que va fer l'expresident. "No entraré a especular si el govern espanyol n'estava al cas, però a mi no em consta que fos així", ha afirmat en una entrevista a La 2 i Ràdio 4, en què ha deixat clar que el culpable de la situació del líder de JxCat és l'aparell judicial espanyol.

Aquesta ha sigut la tesi que ha mantingut en tot moment; fins i tot davant del fet que Pedro Sánchez digués que Puigdemont ha de comparèixer davant la justícia. "Va dir justícia, no justícia espanyola", ha matisat el president català, fent un esforç per desvincular els fets d'aquest cap de setmana de la negociació amb el PSOE a Madrid. El republicà, de fet, ha remarcat que, cada vegada que s'ha volgut avançar cap a la resolució política del conflicte, els aparells de l'Estat han fet "pressió" per continuar en la via penal. "L'aparell judicial fa política", ha assegurat. Amb tot, sí que ha instat Sánchez a entendre que amb els indults dels presos polítics no es va acabar la solució a la repressió contra l'independentisme i ha reclamat un cop més "instruments legislatius", com seria una llei d'amnistia.

Malgrat que els socialistes no en volen ni sentir a parlar, el president ha recordat que les converses per arribar a acords requeriran temps. També pel que fa a l'autodeterminació, un altre dels vetos de la Moncloa. "¿Podem acordar com fer un referèndum i amb quins terminis?", ha demanat el president Aragonès sobre la taula de diàleg. Però tot i argumentar que "el conflicte va d'això, no de rodalies o inversions", ha admès tot seguit que no es pot esperar que "l'altra part assumeixi la teva proposta de cop". "La clau és mantenir el rumb per trobar una sortida negociada al conflicte", ha tancat.

En aquest procés "complex" i que "requereix temps i perseverança" –ha continuat Aragonès–, també caldrà "unitat". Una apel·lació a JxCat –tot i assegurar que ningú de l'espai postconvergent li ha demanat abandonar el diàleg– que també ha fet extensiva en l'acció dels grups parlamentaris a Madrid. El president ha demanat "honestedat" a Junts i la CUP si es fa un front comú en la votació dels pressupostos de l'Estat. "Si podem sumar esforços, millor. Però si cada dia hem d'anar buscant una excusa per votar que no [...] o és una eina per desgastar l'independentista del costat, millor no comencem", ha sentenciat.

En la mateixa línia s'ha expressat, precisament, la vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra, que ha evitat valorar la detenció de Carles Puigdemont i s'ha centrat en defensar la taula de diàleg amb la Generalitat. "És una finestra d'oportunitat", ha afirmat en roda de premsa. Lastra s'ha mostrat convençuda que és la via per resoldre el conflicte català i ha assegurat que la taula "continua en marxa".

Nova divergència amb JxCat

Esquerra ha posat les veus més autoritzades del partit a remar en la mateixa direcció que el president: la taula de diàleg no es toca malgrat totes les turbulències que hi ha hagut els tres últims dies i que hi haurà, probablement, més endavant. El president del partit, Oriol Junqueras, ha assumit el compromís de treballar perquè la taula "no descarrili" i, a la vegada, ha demanat no posar-hi "bastons a les rodes". També la secretària general adjunta, Marta Vilalta, s'ha ratificat en el fet que cal seguir abonant la "via negociada" perquè considera que ara mateix "no hi ha cap alternativa possible", informa Quim Bertomeu. Això sí, els republicans combinen la defensa del diàleg amb el fet de reclamar al govern espanyol que abandoni les "excuses" i doni senyals de voler desjudicialitzar el conflicte, per exemple, ajudant que els exiliats com Puigdemont deixin de sentir constantment l'alè de la justícia espanyola. La solució dels republicans és l'amnistia, però el PSOE ha donat reiterades mostres de no voler-la.

L'episodi de Sardenya ha tornat a revifar la discrepància estratègica entre ERC i JxCat. Si els primers segueixen apostant per la taula de diàleg sense fissures, els segons creuen que aquesta negociació torna a quedar en evidència. La portaveu de JxCat, Elsa Artadi, ha denunciat aquest dilluns que la detenció de Puigdemont demostra "la manca de voluntat de Pedro Sánchez de resoldre per la via política el conflicte" i "posa en entredit que s’estigui encarrilant amb la taula de diàleg per la persecució política de l’independentisme", informa Xavi Tedó.

En la mateixa línia s'ha expressat el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, que ha considerat que tot plegat es tracta d'una operació d'Estat i que el govern espanyol n'estava al corrent. Així ha assegurat que la detenció de Puigdemont demostra que el conflicte entre Catalunya i Espanya no és únicament entre governs i, per aquest motiu, ha reclamat que a la taula de diàleg hi puguin seure els representants que cada formació triï, i que Junts pugui dur-hi els que va proposar d'entrada. "¿Algú es pensa que es pot resoldre el conflicte sense comptar amb Junts, una de les principals forces polítiques de Catalunya?", s'ha preguntat.

stats