Aragonès reivindica la taula de diàleg davant el rei

Demana "complicitat" per defensar el català de les "amenaces"

BarcelonaLa presència del rei a Catalunya sempre és polèmica, tot i que aquest cop ho hagi estat menys que els últims anys. Després de participar en l'entrega de despatxos judicials al matí a Barcelona, Felip VI ha assistit aquest dilluns al vespre a la celebració del 250è aniversari de Foment del Treball al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), on ha coincidit amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. La coincidència entre el monarca i el cap de l'executiu català no és nova –van ser a les jornades del Cercle d'Economia i al Mobile World Congress–, però fins ara Aragonès s'havia limitat a fer discursos econòmics. Aquest dilluns, en canvi, sí que ha volgut incloure-hi ingredients polítics: ha reivindicat la taula de diàleg i el procés de negociació amb l'Estat per "resoldre el conflicte polític" davant de rei Felip VI i ha expressat la importància que tiri endavant.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el seu discurs, Aragonès ha reiterat que per a la Generalitat la resposta al conflicte és l'autodeterminació i l'amnistia, però ha remarcat que, en el marc de la taula de negociació, la Moncloa també pugui defensar la seva solució a la situació política. I, en aquest sentit, ha demanat no confondre l'estabilitat amb l'"immobilisme" a l'hora d'afrontar reformes que puguin ajudar a afrontar el repte. No ha estat l'únic reclam d'Aragonès davant de Felip VI, ja que després de l'última resolució del Tribunal Suprem que fixa un 25% de castellà com a llengua vehicular a les escoles, ha demanat "complicitat" a totes les autoritats per defensar la llengua catalana davant dels "reptes" i les "amenaces". L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, al seu torn, ha defensat el diàleg econòmic, social i polític per resoldre els problemes de la ciutadania i, aprofitant que era al davant de desenes d'empresaris, ha fet gala de l'aprovació del pressupost de la Generalitat i del de Barcelona gràcies al pacte entre els comuns i Esquerra –així com a l'Estat amb el PSOE.

Cargando
No hay anuncios

Aquest dilluns al vespre el rei ha sigut rebut amb tots els honors i gairebé totes les autoritats –des de la ministra Raquel Sánchez fins a la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera, passant pel líder de PSC, Salvador Illa– han participat en el besamans. Els únics absents en aquest ritual –com ja és habitual– han estat el president de la Generalitat i l'alcaldessa de la capital, tot i que posteriorment s'ha saludat informalment amb el monarca i han compartit la taula presidencial. Els caps d'executiu que sí que han fet els honors al rei han estat el president d'Aragó, Javier Lambán, i el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, que a la tarda s'havia reunit amb Aragonès al Palau de la Generalitat.

Cargando
No hay anuncios

Quan li ha tocat parlar a ell, Felip VI ha decidit esquivar qualsevol referència política i centrar el discurs en la reivindicació de la tasca de l'empresariat. En un discurs combinant català i castellà, sí que ha remarcat, però, la necessitat de tenir "estabilitat" a l'hora d'emprendre iniciatives econòmiques, cosa que, ha dit –sense fer referència explícita al Procés–, no ha sigut fàcil en la darrera dècada. "Davant la difícil realitat [crisi econòmica i pandèmia], és fonamental enfortir sempre el marc d'estabilitat, certesa i confiança que demanen les economies desenvolupades", ha dit Felip VI. "Aquesta estabilitat és possible gràcies a una seguretat jurídica que ofereixi certeses a les inversions i decisions empresarials", ha afegit.

El discurs del monarca ha estat precedit per l'entrega de premis Carles Ferrer Salat a diversos empresaris i la medalla d'honor commemorativa del 250è aniversari de Foment a l'expresident de CaixaBank Isidre Fainé.

Cargando
No hay anuncios

Absència de Giró i protesta de l'ANC

Qui ha decidit plantar el rei aquest dilluns ha estat el conseller d'Economia, Jaume Giró, que ha declinat assistir a l'acte organitzat per Foment del Treball. El motiu, segons fonts de Junts per Catalunya, és que el monarca no ha demanat "perdó" pel discurs que va fer el 3 d'Octubre, tot i que en altres ocasions altres consellers de JxCat –com Victòria Alsina– sí que han coincidit amb ell en actes oficials.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat que la visita de Felip VI continua generant rebuig a l'independentisme, aquest dilluns no s'ha vist la mateixa contundència a l'hora d'expressar-ho al carrer –la mateixa ministra Raquel Sánchez ha presumit que "es respira un ambient molt diferent" que fa tres anys gràcies al "diàleg"–. A diferència d'altres cops en què s'han organitzat mobilitzacions per la presència de Felip VI, només l'ANC ha fet una acció reivindicativa de protesta contra la visita del monarca. Ha penjat dues pancartes –una amb el lema "Fora de les forces d'ocupació" i l'altra amb la fotografia del rei de cap per avall– a les Torres Venecianes de la plaça Espanya per transmetre el seu rebuig.

Cargando
No hay anuncios

En tot cas, les furgonetes dels Mossos d'Esquadra que envoltaven el recinte del MNAC han tingut poca feina aquest dilluns al vespre: s'han limitat a barrar el pas a vianants, curiosos i corredors que feien exercici per la muntanya de Montjuïc.