El nou Govern

Aragonès reclama una "oportunitat" per al diàleg amb l'Estat enfront d'altres vies

Evita criticar la unilateralitat però defensa una "etapa de negociació" amb el govern espanyol

BarcelonaEl debat sobre la unilateralitat s'ha tornat a instal·lar en la política catalana després de l'intercanvi d'opinions que aquesta setmana i a través del diari ARA han mantingut ERC, la CUP i JxCat. La discussió gira al voltant de si és una alternativa viable per a l'independentisme, sobretot en aquesta legislatura que acaba de començar. Aquest divendres ha fixat posició el president de la Generalitat, Pere Aragonès. Ha evitat fer una menció explícita a la via unilateral, però sí que ha reclamat als ciutadans i als partits que li donin una "oportunitat" per centrar-se en la via dialogada que propugna ell i el seu partit, Esquerra.

Inscriu-te a la newsletter Reflexions en nombres rodonsUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El diagnòstic del president és que, amb la seva arribada a la plaça Sant Jaume i la predisposició del PSOE, existeix el marc adequat per mirar de resoldre el conflicte polític a través d'"una etapa de diàleg i negociació" entre del Govern i l'Estat. Ha admès que això pot generar més d'un "escepticisme lògic" per tots els anys d'enfrontaments que acumulen les dues administracions, però ha reclamat no desistir encara. "Ara tenim una oportunitat i m'agradaria que ens centréssim en l'oportunitat", ha afirmat en declaracions als mitjans en el marc d'una visita a l'Alt Pirineu i Aran.

Cargando
No hay anuncios

En aquesta etapa de diàleg, que ha de començar aquest mes amb una reunió entre ell i Pedro Sánchez i hauria de continuar amb la reactivació de la taula de diàleg, el Govern posarà com a propostes l'amnistia i l'autodeterminació, ha tornat a insistir Aragonès. De fet, la setmana que ve el president català és reunirà amb tots els grups parlamentaris i els demanarà una aval a aquesta posició. "Demano a tothom que aboquem els esforços en aquesta etapa per aconseguir els objectius més ambiciosos", ha recalcat.

Per tant, ara mateix per a Aragonès la unilateralitat no és una opció, tot i que difícilment ho pot dir gaire alt tenint en compte que es una posició que incomoda el seu soci de Govern, JxCat, i el seu soci parlamentari, la CUP. Així, el president català se centra en assegurar que el diàleg amb l'Estat és possible i que per ell no quedarà. "La meva obligació és aprofitar al màxim aquesta etapa", ha conclòs.

Cargando
No hay anuncios

Relacions amb l'Aran

Aragonès ha volgut que el seva segona reunió institucional com a president, després de la que va celebrar amb l'alcaldessa Ada Colau, fos amb la síndica d'Aran, Maria Vergés, i el ple del Consell General. El president ha promès que la seva Generalitat reconeixerà "la singularitat nacional" d'aquest territori i que l'aranès es convertirà en una "llengua de treball" de les institucions catalanes. De fet, s'ha disculpat per no poder parlar-lo amb fluïdesa i ha assegurat que ell serà el primer a "donar exemple".

Cargando
No hay anuncios