Aragonès reclama a l'Estat que l'amenaça PP-Vox no sigui "excusa" per no avançar en el diàleg

El president avisa Sánchez que "no hi haurà una segona oportunitat" per resoldre el conflicte polític

Madrid“Atreveixin-se a guanyar a les urnes, però també a poder perdre”. A alguns assistents de la conferència de Pere Aragonès d’aquest dimecres a Madrid la reclamació d’un referèndum perquè els catalans votin si Catalunya ha de formar part d’Espanya ja els comença a sonar repetitiu, però continua sent la bandera de l’independentisme un cop passada la finestra del 2017. La diferència és que aquesta vegada hi ha una taula de diàleg amb el reconeixement previ que hi ha un conflicte polític. Per això, el president de la Generalitat ha volgut deixar clara la seva posició de partida. Ara bé, el missatge principal per a Pedro Sánchez és que li pertoca a ell posar sobre la taula una proposta i que l’amenaça de PP i Vox no ha de ser una “excusa” per no afrontar la negociació.

Aragonès avisa a Sánchez que no hi haurà una segona oportunitat per resoldre el conflicte polític
Cargando
No hay anuncios

En el seu discurs, Aragonès ha evitat citar el líder del PSOE, però sí que ha instat el govern de coalició entre socialistes i Unides Podem a no desaprofitar el moment. “No hi haurà una segona oportunitat”, ha assegurat el cap de l’executiu català. A primera fila l'escoltaven la ministra de Política Territorial i portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, i el ministre d’Universitats, Joan Subirats, recentment incorporat a l’executiu de l’Estat. “La pregunta és: quina és la proposta de l’Estat?”, ha insistit Aragonès. En aquest sentit, ha remarcat que el que és important de la taula de diàleg són els “continguts” i no ha volgut pressionar amb la data.

Cargando
No hay anuncios

Conscient que la seva proposta de màxims està molt allunyada de la del PSOE, el dirigent d’Esquerra ha apostat per trobar “fórmules creatives i imaginatives” perquè els catalans votin a les urnes. “El que no acceptem és una renúncia a decidir el futur polític del país. El dret a l'autodeterminació és inevitable”, han sigut les últimes paraules de la seva intervenció. En el missatge de Sant Esteve, Aragonès va parlar de “vies alternatives” si la negociació amb l'Estat no donava fruits, però en la seva visita a Madrid no ha volgut detallar per on podria passar un hipotètic pla B.

L’important és el “contingut” 

Tant Aragonès com la Moncloa coincideixen que dotar de contingut la següent reunió de la taula de diàleg és el que justificarà que se celebri. Aragonès, que fa uns dies sí que havia posat pressa al govern de l’Estat per convocar la trobada, s’ha limitat a dir que tindrà lloc “a principis d’any”. Per la seva banda, el PSOE ja ha demostrat que no considera que hi hagi “urgència”, perquè la prioritat és afrontar la sisena onada de la pandèmia. La cita del 13 de febrer amb les urnes a Castella i Lleó és un altre incentiu per a Sánchez per dilatar el calendari.

Cargando
No hay anuncios

Aragonès ha dedicat una part del seu discurs a parlar de la pandèmia i defensar una gestió de la crisi derivada del coronavirus allunyada de les receptes “neoliberals”. Ha sigut una manera de marcar que el Govern gestiona el dia a dia i que això no és incompatible amb posar fil a l’agulla amb la resolució del conflicte territorial. La primera i l’última part de la intervenció l’ha dedicat al Procés, i ha evidenciat així l’objectiu de tornar a posar-lo sobre el debat polític quatre mesos després de la represa de la taula de diàleg.

A més, ha enviat un missatge a Sánchez perquè no oblidi que la seva estabilitat al Congrés és gràcies a ERC i pel compromís d’avançar en aquesta qüestió. Segons Aragonès, és el “millor escenari” per a la negociació: al govern de l’Estat hi ha dues forces que reconeixen un conflicte a Catalunya, una de les quals simpatitza amb el referèndum. A l’altra, ERC ha fet l’aposta pel diàleg i és la formació que lidera la Generalitat. Alhora, el “context és difícil” per la dura oposició de la dreta i perquè la possibilitat que PP i Vox arribin a la Moncloa és una amenaça. La via de la negociació si això passés, aleshores sí, entraria en via morta.

Cargando
No hay anuncios

Més enllà del missatge que deixen les paraules d’Aragonès, la fotografia que deixa la conferència del president de la Generalitat és la de la divisió de l’independentisme. No han fet acte de presència cap representant de Junts ni cap de la CUP, senyal de les seves reserves amb la taula de diàleg. En canvi, hi han assistit els quatre diputats del PDECat al Congrés i el cap de files d’En Comú Podem, Jaume Asens. Per part d’Esquerra, han flanquejat el president la delegada del Govern a Madrid, Ester Capella, i una àmplia representació dels grups del Congrés i del Senat.

“El català a l’escola no es toca”

El sobiranisme difereix en la manera d’arribar a la independència, però Aragonès també ha volgut exposar els “consensos de país”. En aquest punt ha fet una defensa tancada de l’escola catalana, després que el Tribunal Suprem ratifiqués que s’ha d’impartir un 25% de classes en castellà. El president de la Generalitat ha denunciat que el poder judicial hagi actuat com una “tercera cambra” legislativa i com a “alternativa a les decisions majoritàries del Parlament”.

Cargando
No hay anuncios

Aragonès ha remarcat que a escala social “no hi ha un conflicte lingüístic”, sinó una “campanya política per interessos electorals fora de Catalunya”. El cap de l’executiu català ha assegurat que l’objectiu de “fracturar l’escola catalana” fracassarà perquè el “projecte de país és més fort que els atacs de la dreta”. En definitiva, el president s'ha presentat a Madrid amb un missatge contundent en el fons però conciliador en les formes, en coherència amb l'estratègia dels republicans.