Aragonès rebutja aturar el Hard Rock: "Si ho faig, el PSC es retirarà i perdrem els pressupostos"
Els comuns li exigeixen que freni el macroprojecte per donar suport als comptes mentre el president demana ja els vots dels altres partits
BarcelonaEls pressupostos de la Generalitat del 2024 pengen d'un fil. S'ha constatat aquest dimecres durant la sessió de control del Parlament al president, Pere Aragonès, que ha admès que no pot aturar el Hard Rock com li reclamen els comuns per donar suport als pressupostos perquè perdria els vots del PSC. Interpel·lat per la líder dels comuns, Jéssica Albiach, perquè aturi el macroprojecte, el president català li ha respost indignat: "D'acord, vinga, fora el Hard Rock, tindrem 41 diputats [de 135]. M'estan demanant una cosa que, si l'accepto, comportarà que un grup [el PSC] es retiri i perdrem els pressupostos". "Amb l'actual composició al Parlament no podem aturar el Hard Rock", ha insistit, en referència al fet que el PSC i Junts, amb 33 diputats cadascun, volen el projecte. En tot cas, la consellera d'Economia, Natàlia Mas, ha vaticinat en una entrevista a RTVE que no s'acabarà desenvolupant: "Jo apostaria més que no [s'acabarà fent] que per que sí", ha afirmat.
Per resoldre la situació, el president ha demanat als comuns negociar les qüestions que tenen a veure directament amb el pressupost, perquè enguany no s'hi preveuen partides relacionades amb el Hard Rock. Un argument que no convenç Albiach, que s'ha mantingut ferma després de presentar ahir una esmena a la totalitat al text: "No hi ha ni un euro, però és una idea nefasta per a Catalunya pel seu impacte al territori, en la salut mental i perquè perpetua un model productiu propi del desarrollismo", ha argumentat. Segons el seu parer, es tracta d'una "decisió política" aturar el Hard Rock, perquè és una qüestió que ha posat damunt la taula el PSC. "Qui va posar el macroprojecte al cor de la negociació dels pressupostos van ser els socialistes i vostès ho van acceptar. Li demanem que per al bé del país esmenin l'error. Rectifiquin!", ha clamat Albiach.
Ara mateix, el Govern no té garantits els vots dels comptes a una setmana del debat a la totalitat al ple. Si no els aconsegueix, l'oposició li tombarà els pressupostos per primer cop aquesta legislatura. Esquerra compta amb el suport del PSC, però necessita l'abstenció o el suport d'un altre grup perquè tirin endavant. Durant el ple Aragonès ja ha demanat el suport dels altres grups. L'ha reclamat a la CUP, que ja hi ha presentat una altra esmena a la totalitat, i també a Junts, que ha posat com a condició que se suprimeixi l'impost de successions i es creï, entre altres coses, una unitat antiocupació als Mossos d'Esquadra. Segons fonts de Junts, l'executiu no s'ha posat en contacte amb ells en els últims dies ni els ha fet un retorn complet de les seves propostes. De fet, les mateixes fonts es queixen que no els han respost sobre les demandes de rebaixa fiscal: a banda de successions, també reclamen deflactar un 5% l'IRPF en tots els trams i la deducció del 15% per despeses de salut. Ara bé, què passa si l'executiu acceptés les seves demandes? Des de Junts consideren que hi ha marge de negociació, però avisen que no hi donaran suport "a canvi de res". El Govern preveu reunir-se demà amb el grup per abordar els pressupostos; fonts dels juntaires precisen, però, que la trobada encara "no està tancada".
Durant la sessió de control, el president del grup parlamentari, Albert Batet, ha allargat la mà a Aragonès durant el ple si opta per "l'alternativa" que proposa el seu partit per als comptes: "Model de país, equilibri territorial, menys impostos i menys burocràcia". Però també l'ha criticat: s'ha referit al "guirigall amb tics de tripartit" a Catalunya i ha censurat que Esquerra hagi donat suport als comptes estatals els últims anys malgrat la baixa execució pressupostària.
Aragonès també s'ha adreçat a la CUP per demanar un acord per als pressupostos: "Si podem comptar amb el seu vot seran millors", ha afirmat. Però el rebuig dels anticapitalistes ha estat frontal, amb retrets per haver renunciat a la majoria independentista i d'esquerres de l'inici de la legislatura. "No es pot distingir el projecte del Govern del del PSC i la patronal", ha etzibat la diputada Mar Ampurdanès, que també ha lamentat "un dels tancaments de línies públiques més grans de la història" en el sistema educatiu.
Reunió Govern-comuns
Per intentar sortir de l'atzucac, hi ha hagut una reunió aquest dimecres a la tarda entre comuns i Govern, però no ha servit per desbloquejar la negociació. Els comuns plantegen que la pista d’aterratge sigui una moratòria a macroprojectes com el Hard Rock mentre duri la sequera, una mesura que, en públic, la Generalitat descarta argumentant que suposa una ingerència en la tramitació urbanística sense empara legal. Fonts del grup parlamentari recalquen, però, que l’executiu català encara no els ha donat una resposta sobre això. Per la seva banda, fonts del Govern asseguren que ha reiterat que el que proposen "no és viable". "Sobre Hard Rock les posicions són en el mateix punt", afegeixen les mateixes fonts, que consideren que avui s'ha avançat en la carpeta de propostes socials.
Acceptarien els socialistes una moratòria? Fins ara, el PSC ha dit que cap projecte ha de quedar al marge de les restriccions per manca d’aigua. Ara bé, també s’han encarregat de remarcar això és aplicable als llocs on hi hagi emergència per sequera; i al Camp de Tarragona, on s’hauria d’ubicar el Hard Rock, la situació és de prealerta. El Govern no tira la tovallola i té l'esperança de trobar una fórmula que no faci saltar de l'equació els socialistes. En qualsevol cas, els comuns i l'equip negociador de la Generalitat han acordat tornar-se a veure aquesta setmana per mirar d'avançar en la negociació.
Illa reivindica l'acord i pressiona els comuns
Qui s'ha situat aquest dimecres al costat del Govern ha estat el PSC. El líder dels socialistes, Salvador Illa, ha lamentat la posició de Jéssica Albiach sobre els pressupostos afirmant que era "curiós" que sigui una "qüestió insalvable" el que "l'any passat no ho era", en referència al Hard Rock. El socialista ha reivindicat "la política útil" que diu que practica el seu partit i ho ha fet aplaudint el contingut dels pressupostos. Tot i això, no s'ha estat de carregar contra "l'excitació i el soroll" que s'ha sentit a la cambra amb crítiques als comptes.
Precisament, la dreta unionista ha criticat el contingut dels pressupostos per "continuistes". Ciutadans ha lamentat "la dècada perduda", "prioritzant construir nació identitària", i el líder del PP, Alejandro Fernández, ha tingut una enganxada amb el president pel "no a tot" que atribueix al Govern a projectes com l'ampliació de l'aeroport del Prat, el Quart Cinturó i el Hard Rock: "Però a què dimonis pretenen que es dediqui la gent? Del rastaflautismenomés en poden viure els nens de papà".