Argimon, Pané, Vergés... El 14-F també decideix qui guiarà la sortida de la pandèmia

Aragonès qualifica d'"extraordinària" la tasca de l'actual consellera però evita confirmar-la en el càrrec

, i
Aleix Moldes i Quim Bertomeu
4 min
La consellera de Salut, Alba Vergés, durant la roda de premsa d'aquest dijous per explicar el circuit que segueixen els malalts de covid-19 i com es fa el rastreig de contactes i el seguiment

BarcelonaSalvador Illa va anunciar ara fa uns dies que Olga Pané, actual gerent del Parc Salut Mar, seria la seva consellera de Salut si arribava a ser president. Laura Borràs va fer l'anunci sorpresa del debat de TV3 assenyalant el nom de l'actual secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. Dels tres partits que, segons les enquestes, es disputen la victòria el 14-F només queda per saber qui ocuparia el càrrec de conseller en cas que depengués d'ERC. I, malgrat que els republicans tenen a la llista l'actual consellera de Salut, Alba Vergés, el seu presidenciable, Pere Aragonès, ha evitat aquest dimecres confirmar-la en el càrrec. "Esperaré els resultats del 14-F abans d’assignar responsabilitats a nivell de conseller", ha respost quan l'hi ha preguntat Lídia Heredia a Els matins de TV3. "A partir del 14-F podem començar a parlar de noms", ha insistit quan se l'hi ha repreguntat per segona vegada. I, a la tercera, ha subratllat que "la consellera Vergés ha fet una feina extraordinària", però no n'ha confirmat la continuïtat.

Segons Aragonès, hauran de ser els socis del Govern ampli que ell planteja els que es posin d'acord sobre el repartiment de les responsabilitats. Per tant, no serà fins que arribin aquestes converses que es podrà aclarir el dubte sobre la conselleria de Salut, la més delicada des de l'esclat de la pandèmia de covid-19. Ell ha assegurat que manté "la confiança" en tots els equips. De fet, s'ha mostrat satisfet de la gestió que l'executiu ha fet de la pandèmia, tot i que ha afegit que "sempre hi ha coses per millorar".

Vergés havia mostrat públicament la seva voluntat de repetir com a consellera de Salut. Precisament en una entrevista a TV3 a finals d'octubre va assegurar que "les ganes hi són". "Jo repetiria", va assenyalar aleshores, i va subratllar que ella i el seu equip tenien "projectes de transformació del sistema de salut".

Pel que fa a l'anunci de la presidenciable de JxCat, Aragonès ha explicat que encara no havia pogut parlar amb Argimon però, en tot cas, el fet que des de Junts se li vulguin donar més responsabilitats demostra, segons ell, que "Salut ha sabut fer bons equips". "Nosaltres confiem en criteris sanitaris i tècnics, i ara aquells que han dit que no s'havien fet prou bé les coses volen aprofitar els equips que existeixen", ha remarcat.

Alba Vergés i Josep Maria Argimon

Incògnites postelectorals

Els sondejos pronostiquen que ningú aconseguirà la majoria absoluta i, per tant, el repartiment de conselleries es decidirà forçosament després del 14-F. L'anunci que va fer Borràs al debat de TV3 és la conseqüència del que JxCat ha anat dient durant la campanya: volen gestionar l'àrea de Salut, que ara està en mans d'ERC. En un míting a Girona, la candidata de Junts ha destacat aquest dimecres que "el doctor Argimon és una garantia de professionalitat, calma i bona gestió". "Serveix d’avantsala del model de consellers que necessitarem per afrontar els problemes que vindran", ha afegit tot seguit.

Argimon va ser nomenat secretari de Salut Pública al juliol, després que el càrrec estigués vacant durant dos mesos i mig arran de la dimissió de Joan Guix. Va ser l'aleshores president del Govern, Quim Torra, qui va suggerir el nom d'Argimon, que ja era el director gerent de l'Institut Català de la Salut, segons va explicar ell mateix en seu parlamentària. De fet, Torra havia donat 48 hores a la consellera de Salut perquè desencallés el nomenament. Argimon, que segons ha explicat Borràs li va donar el sí la setmana passada, ha preferit no valorar l'escenari que se li obre al davant i s'ha limitat a agrair la "confiança" i el "reconeixement" de la presidenciable de Junts. "Deixem el debat polític per als polítics", ha dit, tot just abans d'afirmar que té "un gran respecte professional i una relació d'apreci amb Alba Vergés.

Pel que fa al PSC, l'anunci ara fa una setmana que situa Olga Pané com a consellera de Salut d'un govern liderat per Salvador Illa es va limitar al nom i al "simbolisme" que, segons l'exministre, representa la seva elecció: "Posar professionals servidors públics en les àrees més rellevants del Govern". Pané és la gerent del Parc de Salut Mar, consellera delegada del Laboratori de Referència de Catalunya i de la societat Imatge Mèdica Intercentres i presidenta de la Fundació Bonanova.

La resta de partits tenen menys opcions de poder imposar les seves eleccions i, de fet, la majoria defugen el debat. El candidat de Ciutadans diu que "es necessiten perfils tècnics, sobretot en Salut", però Carlos Carrizosa només apunta qui ho és a la seva candidatura: "Tenim Jorge Soler, que és un metge de família expert". Des d'En Comú Podem, Jéssica Albiach ja va apuntar durant el debat de TV3 que ella no jugaria "al repartiment de les cadires" i que preferia centrar-se en el model sanitari (públic) que ha de tenir Catalunya. Un model probablement molt allunyat del que defensa el PDECat, per bé que la candidatura encapçalada per Àngels Chacón també remarca que prioritzen les policies a les politics.

El PP tampoc té definit qui seria el seu conseller de Salut i, malgrat que encara els espera un intens debat per decidir si entraran o no al Govern, fonts de la CUP sí que posen un nom sobre la taula: Laia Estrada, informa Xavi Tedó. La seva cap de llista per Tarragona és llicenciada en ciències ambientals, forma part del Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública de Tarragona i és coautora del llibre Sortim de l'UCI. Proposta per una sanitat pública (Tigre de Paper). Queden quatre dies per al 14-F i diverses setmanes (o mesos) per configurar un Govern que tindrà en la conselleria de Sanitat un dels principals focus d'atenció.

stats