Aragonès es compromet a "sacsejar el país" per aconseguir l'autodeterminació i la justícia social
Pren possessió com a 132è president de la Generalitat
BarcelonaPere Aragonès ja és el 132è president de la Generalitat a tots els efectes. Després de ser investit pel Parlament divendres passat, aquest dilluns ha saldat l'últim tràmit que li faltava: ha pres possessió del càrrec en un acte al Palau de la Generalitat. En el seu primer discurs, un doble compromís inequívoc: avançar cap a l'autodeterminació i cap a la justícia social. El republicà ha assumit que la seva primera missió serà "sacsejar el país" en aquestes dues direccions. "El país necessita alçar de nou el cap", ha conclòs.
L'acte de presa de possessió ha recuperat el to cerimoniós que no va tenir fa tres anys, quan Torra el va despatxar amb poc més de dos minuts i sense posar-se la medalla de president. Va voler ser una crítica simbòlica a la intervenció de la Generalitat amb el 155 i la impossibilitat d'haver investit Carles Puigdemont. Aragonès ha recuperat els principals trets característics de la cerimònia i ha promès el càrrec sense al·lusions ni a la Constitució ni a l'Estatut ni al rei, com ja era tradició en les últimes preses de possessió. La fórmula escollida ha sigut la de prometre el càrrec "d'acord amb la voluntat de la ciutadania de Catalunya representada en el nostre Parlament". La medalla l'ha rebut de mans de Torra, i tots dos han deixat velles desconfiances enrere, ni que fos temporalment. El nou president ha reconegut al seu predecessor la seva tasca "en uns anys tremendament difícils". Aquesta vegada sí que hi ha hagut representació de l'Estat, amb el ministre de Política Territorial, Miquel Iceta –assegut a primera fila i que s'ha saludat amb Oriol Junqueras–, i la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera.
Aquesta mena d'actes també s'han de mesurar per tots els detalls que els envolten. En aquest ocasió n'han destacat fonamentalment dos. Un homenatge als dos últims presidents de la Generalitat d'Esquerra abans de la Guerra Civil Espanyola, Francesc Macià i Lluís Companys. Si hi ha una etiqueta que Aragonès vulgui posar al seu primer Govern és el d'una "Generalitat republicana" que posi al mateix nivell la recerca, infructuosa per ara, d'una via per aconseguir la independència i la lluita per conquerir nous drets socials. L'altre detall ha sigut la lluita contra la pandèmia. Després de passar revista a una formació de gala dels mossos acompanyat de la seva dona i la seva filla, Aragonès ha intercanviat unes breus paraules amb personal essencial en el combat contra el covid. Entre ells la infermera Idoia Crespo, la primera a administrar a Catalunya una dosi de la vacuna.
La "Catalunya sencera"
El primer discurs d'Aragonès amb el vestit sencer de president ha sigut un compendi del que ja havia ofert en la seva investidura al Parlament. Diverses apel·lacions a governar per a la Catalunya "sencera", és a dir, la que creu en el Procés i la que no, però amb l'objectiu final de "desembocar en República Catalana europea i europeista". La determinació és donar el mateix pes en l'obra de Govern tant a la vessant nacional –"Fer inevitable l'amnistia i l'autodeterminació", ha tornat a dir–, com a la vessant social –"Les desigualtats són el que divideixen el nostre poble", ha conclòs–. Finalment, dues promeses que comprometen tots els consellers com la d'"arremangar-se" i "desllomar-se" per assegurar que, si una cosa no faltarà al seu Govern, és esforç. També una altre compromís: el de recuperar la confiança entre institucions i ciutadania, que, malgrat que no ho ha verbalitzat, interpreta que podria haver quedat tocada en els tres mesos d'estira-i-arronsa entre JxCat i ERC per aconseguir un pacte de Govern.
I quins seran els següents passos? Segons fonts governamentals, aquest dimarts es comunicarà la composició de tot el Govern al complet, i dimecres ja hi haurà la presa de possessió dels consellers i la primera reunió del consell executiu. Aquell mateix dia, 240 després que l'executiu català entrés en funcions per la inhabilitació de Quim Torra, Catalunya tornarà tenir un Govern de ple dret.
Primers deures
Un dels primers deures que s'ha autoimposat el nou president català és impulsar un Acord per l'Amnistia i l'Autodeterminació. És un compromís que va assumir en campanya i que també està recollit en l'acord de govern entre ERC i JxCat. L'objectiu és asseure en una mateixa taula tots els partits catalans i entitats de la societat civil partidàries d'aquestes dues qüestions, i alinear-les en una sola posició com a pas previ a reclamar a l'Estat que es torni a reunir la taula de diàleg amb la Generalitat en una banda i el govern espanyol en l'altra. Ho ha explicat el mateix Aragonès aquest dilluns en una entrevista amb RAC1.
També ha exposat que, abans de reunir la taula, li agradaria veure's amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. De fet, ha explicat que ja s'ha intercanviat algun missatge amb el president espanyol. "Seria lògic que ens trobéssim abans de tornar a convocar la taula de negociació", ha dit. En aquest sentit, ha exposat que els fons europeus per fer front a la pandèmia i la resolució del conflicte polític són els dos eixos centrals sobre els quals pivotarà la seva conversa amb Sánchez.