Aragonès fa pinya amb Cambray malgrat les protestes del professorat: "No el cessaré"

Junts i la CUP planten Esquerra en la foto al Parlament en contra de la sentència del 25% de castellà a l'escola

5 min
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la sessió de control.

BarcelonaLa vaga dels mestres de la setmana passada i la convocada per a aquest dimecres en contra de la sentència del 25% de castellà a l'escola han marcat la jornada al Parlament i han evidenciat un cop més les diferències en la majoria independentista també en aquesta qüestió. Malgrat les crítiques de l'oposició a la gestió que n'està fent el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet pinya amb el seu company del consell executiu. "No el cessaré, li mantinc la confiança", ha dit arran d'una pregunta de la CUP, que ha criticat que el Govern no accepti les reivindicacions de la comunitat educativa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cap de l'executiu ha defensat que el departament d'Educació està "dialogant" amb el professorat per intentar arribar a un acord i que el conseller està assumint les seves "responsabilitats" a l'hora de defensar la immersió lingüística, amenaçada per la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. "Si per cada reunió on no fem acords haguéssim de plegar, al Parlament no hi quedaria ningú", ha dit Aragonès quan els cupaires li han exigit que cessi el conseller si no arriba a un acord amb els vaguistes. La diputada cupaire Nogay Ndiaye ha recordat les reivindicacions dels mestres, i ha posat sobre la taula reclamacions que van més enllà del canvi del calendari escolar: la retirada dels nous currículums, l'equiparació salarial entre els professors de secundària i els de la formació professional, així com una educació "100% pública i de qualitat". També ha reclamat al Govern que actuï per blindar la immersió lingüística, ja que els cupaires consideren que no s'està fent prou.

Precisament per aquest motiu l'esquerra anticapitalista no ha participat en la foto unitària que ha promogut Esquerra a primera hora del matí abans de començar el ple al Parlament. Tampoc ho ha fet el grup parlamentari de Junts, soci dels republicans al Govern. Sí que hi era, però, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon. "No avalarem que el Govern es renti la cara amb més propaganda, mentre dona l'esquena a les reivindicacions del sector educatiu i abandona els centres educatius en la defensa de la immersió lingüística. La comunitat educativa reclama diàleg, no fotografies", han argumentat els cupaires sobre la seva absència a través d'un comunicat. Fonts de JxCat, al seu torn, han justificat no ser a la foto amb l'argument que era una concentració que no estava "pactada". Alhora, han fet una piulada a favor de la vaga a l'escola en contra de la sentència que imposa fer les classes un 25% en castellà.

De fet, la polèmica va saltar ahir, quan el conseller d'Educació va anunciar que el Govern se sumaria a les protestes a través d'una acció de suport al model d'escola en català al Parlament. Segons Cambray, no es pot dir que hi hagi hagut "passivitat" de les administracions en la defensa del català, perquè el Govern i el seu departament, va dir, han donat cobertura "política i jurídica" als docents davant la sentència. Però els sindicats no s'han pres gens bé que el Govern també participi en la mobilització, perquè ho consideren un intent d'aigualir la vaga –informa Laia Vicens

No ha sigut l'única enganxada que han tingut Esquerra i Junts aquest dimecres. Durant la sessió de control, Junts per Catalunya ha carregat contra el govern espanyol per saltar-se les resolucions de les Nacions Unides i no respectar el dret a l'autodeterminació del Sàhara Occidental, a més d'alertar que la jugada de Pedro Sánchez fa perillar les relacions amb Algèria, principal subministrador de gas a Espanya, en un moment de crisi de subministraments energètics per la guerra a Ucraïna. En aquest sentit, Albert Batet ha tornat a posar sobre la taula el suport que Esquerra dona al govern espanyol, així com la paràlisi de la taula de diàleg. "No només és important denunciar sinó interlocutar a tot arreu per proposar mesures", li ha replicat Aragonès, defensant la taula de diàleg: "Tinc el dret a portar la veu de l'amnistia i l'autodeterminació a tot arreu, a la taula de la negociació, en una reunió multilateral o on sigui".

Només els consellers i diputats d'ERC s'han fet una fotografia en defensa del català.

Ciutadans, al seu torn, ha carregat contra el president de la Generalitat per obviar les resolucions judicials. Han exigit a Aragonès que apliqui ja el trilingüisme a l'escola i han tornat a demanar a Cambray que plegui arran de les mobilitzacions dels mestres. "Facin a les aules el que ja és normal a fora", ha demanat el portaveu, Carlos Carrizosa, que ha afegit: "Si troba un conseller millor, que segur que sí, canviï'l". "Vostès volen acabar amb el model d'escola catalana i no se'n sortiran perquè hi ha un consens", ha replicat Aragonès.

El president ha defensat el "desplegament normatiu" que prepara Cambray per fer front a la sentència del TSJC. "Preservarem el sistema", ha assegurat. El departament d'Educació va explicar ahir que farà una modificació de la llei d'educació de Catalunya (LEC) per esquivar l'aplicació de la resolució judicial. Ara bé, la solució no satisfà els sindicats de mestres. El conseller va dir que el nou decret –que serà vigent d'aquí vuit o deu mesos– no establirà percentatges com vol la justícia, sinó que es basarà en els "aprenentatges" dels alumnes, adaptant els projectes lingüístics a la realitat sociolingüística de cada centre.

L'altre tema que ha irromput en la sessió de control ha sigut la consulta sobre els Jocs Olímpics d'Hivern. Els comuns han exigit a Aragonès que aclareixi si les comarques del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès podran votar en la consulta prevista per al mes de juliol sobre els Jocs del 2030, sumant-se així a les sis de l'Alt Pirineu que ja va anunciar la consellera de Presidència, Laura Vilagrà. El president, però, no ho ha aclarit i ha mantingut la incògnita sobre l'àmbit territorial de la votació. S'ha limitat a indicar que hi ha "converses" sobre el paper que han de tenir en el procés participatiu aquestes tres comarques, però ha assegurat que serà ell qui prendrà la decisió, perquè és qui ha de signar el decret de convocatòria de la consulta. La líder dels comuns, Jéssica Albiach, li ha recordat que el Parlament va aprovar una moció per ampliar el procés participatiu en aquests territoris, també amb els vots d'Esquerra i Junts, i en aquest sentit li ha retret el "desgavell" del Govern en aquest assumpte. I és que, en realitat, el conflicte és que ERC és partidària que votin només les comarques de l'Alt Pirineu i l'Aran, mentre que JxCat vol que també ho facin el Berguedà, el Ripollès i el Solsonès.

Espontanis a dins el ple

Més enllà del debat, una de les imatges del dia s'ha produït quan un grup d'activistes independentistes convidats per Esquerra, Junts i la CUP han entrat al ple per protestar. Estaven ubicats a la tribuna de convidats, però en un instant de la sessió de control al Govern han decidit baixar a la zona dels diputats. Aquest fet ha obligat la presidenta del Parlament, Laura Borràs, a suspendre el debat uns minuts. Al sortir de l'hemicicle, aquest grup de ciutadans s'han identificat com a membres del col·lectiu Silenci i s'han mostrat molt crítics contra l'actual Govern. Un dels portaveus d'aquesta plataforma, Lluís Pastrana, ha carregat contra "la farsa" de la taula de diàleg i ha considerat que l'actual executiu no ha fet el que s'havia compromès a fer en la qüestió independentista. En una de les pancartes s'hi podia llegir: "El poble no us dona la paraula per a falses taules de diàleg".

Un grup d'activistes irromp al ple del Parlament
stats