Cas Pegasus

Aragonès fa pinça amb l'independentisme i Unides Podem per exigir responsabilitats a Sánchez pel Catalangate

El president de la Generalitat deixa en mans de la Moncloa que ERC continuï apuntalant la governabilitat de l'Estat

MadridPere Aragonès ha portat fins a Madrid la pressió a la Moncloa perquè assumeixi responsabilitats davant del Catalangate. El president de la Generalitat ha viatjat fins a la capital espanyola per reunir-se amb els diputats independentistes al Congrés espiats, però també amb Unides Podem, i ha tornat a deixar en l'aire la governabilitat de l'Estat. "En una legislatura hi ha d'haver un mínim de confiança que s'ha de preservar. En aquests moments és zero. Si s'ha espiat, no hi pot haver confiança", ha sentenciat Aragonès en declaracions als mitjans de comunicació després de la trobada. De fet, el president de la Generalitat ha evitat garantir el suport d'ERC al decret de mesures econòmiques per fer front a la crisi que s'ha de votar la setmana que ve al Congrés. "Si pretens que el teu soci et segueixi donant suport, has de prendre decisions, ser molt clar i arribar fins al final", ha avisat Aragonès. En funció de les "decisions" que prengui l'executiu espanyol, la Generalitat prendrà les seves, ha conclòs.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aragonès ha assegut en una mateixa taula del Congrés Míriam Nogueras (Junts), Ferran Bel (PDECat), Mireia Vehí i Albert Botran (CUP) i Gorka Elejabarrieta i Mertxe Aizpurua, representants d'EH Bildu –a posteriori també s'ha parlat per telèfon amb el portaveu del PNB, Aitor Esteban, que li ha traslladat tot el seu suport–. També hi eren la delegada del Govern a Madrid, Ester Capella, i els diputats d'ERC a la cambra baixa Gabriel Rufián i Montse Bassa, al costat del director de l'Oficina del President, Sergi Sabrià. Tots els grups independentistes han coincidit després en demanar "responsabilitats" al govern espanyol i s'han conjurat per portar a terme més accions conjuntes per arribar fins al final del cas. "No es poden eternitzar, no podem deixar passar el temps. No tolerarem que la solució del govern sigui el pas del temps", ha advertit Aragonès.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, ha demanat concretar qui i quan va donar l'ordre de començar a espiar als més de 60 dirigents polítics independentistes, a més de representants de la societat civil. El mateix Aragonès va assegurar aquest dimecres que hi havia "evidències" que el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) estava al darrere d'aquest espionatge. La CUP, però, encara ha anat una mica més enllà i la diputada Mireia Vehí ha assegurat que el president espanyol, Pedro Sánchez, també n'estava al cas. Segons Vehí, la normativa que regula el funcionament del CNI estableix que l'organisme ha de presentar informes al cap de l'executiu amb la seva activitat.

Aragonès ha insistit que la "pilota és a la teulada de l'Estat" i li ha reclamat "mesures clares, concretes i immediates". D'entrada, un gest, segons el president de la Generalitat, seria que el PSOE s'avingués a obrir la comissió d'investigació que han demanat tots els grups independentistes catalans i bascos al Congrés i al Senat, i també el soci minoritari del govern espanyol, Unides Podem. Per a Junts i la CUP, però, el Catalangate és prou greu per deixar d'apuntalar la governabilitat de l'Estat. "No hi ha confiança en un govern i en un estat que vulnera la intimitat dels ciutadans", ha apuntat Nogueras. I Vehí ha avisat els republicans que no poden mantenir la "normalitat" en la taula de diàleg. Des del PDECat, el seu portaveu al Congrés, Ferran Bel, ha advertit que la relació dels seus quatre diputats amb el govern espanyol no podrà continuar com fins ara si no s'assumeixen responsabilitats, però ha garantit, per exemple, el seu sí al decret contra la crisi: "No estem instal·lats en el no a tot".

Cargando
No hay anuncios

Unides Podem demana mantenir el diàleg

Des que va esclatar el Catalangate, Unides Podem s'ha posat al costat de tots els dirigents independentistes espiats i ha exigit al seu soci de govern, el PSOE, que aclareixi què ha passat. Aquest dijous, els liles també han mostrat la seva solidaritat a Aragonès, amb qui s'han reunit el president del grup, Jaume Asens; el portaveu, Pablo Echenique, i el secretari d'estat de l'Agenda 2030, Enrique Santiago. Ara bé, Unides Podem demana separar el Catalangate de l'estabilitat del govern espanyol. "La voluntat de diàleg ha d'estar per sobre de qualsevol pla ocult de les clavegueres de l'Estat", ha reclamat Asens. La coalició lila ha demanat transparència i, si cal, depurar responsabilitats, però Asens ha apuntat directament al PP com el responsable d'haver iniciat aquest espionatge i ha demanat que s'aclareixi ara "fins quan" va durar.

Cargando
No hay anuncios

"No hem tingut la sensació que estigués en risc l'estabilitat de la legislatura", ha afegit Asens, que ha admès que els republicans els havien advertit que les relacions amb l'executiu estaven "malmeses". Abans que Aragonès arribés a Madrid, la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha demanat a la Generalitat "no frivolitzar" amb l'estabilitat del govern espanyol. Per intentar recuperar la "confiança" que demana Aragonès, la ministra també s'ha ofert a "incrementar les accions" en favor del diàleg amb la Generalitat.