Aragonès pacta amb la CUP sotmetre's a una qüestió de confiança a mig mandat
Junts, que no sabia res del pacte, reclama un acord a tres bandes i no garanteix encara el suport a la investidura
BarcelonaEl preacord entre Esquerra i la CUP inclou una qüestió de confiança a Pere Aragonès a la meitat de la legislatura a canvi de la investidura i l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat. Així ho explica el presidenciable d'Esquerra en un article aquest dilluns a l'ARA, en què celebra haver arribat a un pacte amb els cupaires, tot i que encara s'ha de ratificar als òrgans interns, i agraeix l'"esforç" de l'esquerra anticapitalista en la negociació. "Estic convençut i així ho hem convingut amb la CUP que és bo i sa que quan sigui president de la Generalitat em sotmeti a una qüestió de confiança a meitat de legislatura per avaluar-nos, per renovar l'acord i per reforçar l'estabilitat del Govern", assegura.
L'actual vicepresident del Govern explica que adoptar aquest compromís "assegura la investidura i l'aprovació dels pressupostos" i dota d'una "estabilitat totalment necessària" la legislatura. A parer seu, és la "primera pedra de la nova Generalitat republicana" per fer un Govern "de lluites compartides" i per "avançar en els grans consensos" de la societat catalana.
Però a aquesta primera pedra n'hi falta una altra de clau per arribar a la majoria absoluta: els 32 escons de Junts per Catalunya. El partit de Carles Puigdemont ha quedat fins ara al marge de l'aliança i fonts de Junts asseguren que els republicans no els han informat en cap moment sobre la qüestió de confiança pactada amb els cupaires. Recorden que aquests 32 escons són necessaris perquè Aragonès sigui president i que, per tant, han de negociar amb ells: "No donarem el sí sense un acord amb nosaltres". De fet, lamenten que després de la reunió d'aquest dilluns a la tarda no els hagin detallat tots els aspectes del preacord amb la CUP i asseguren que és el mateix esquema que es va reproduir diumenge a la nit amb l'anunci del preacord.
En l'article, Aragonès admet que ara té l'"obligació" des d'ara fins divendres d'"intensificar" les negociacions amb la CUP i Junts per Catalunya per "solidificar" un pacte. "Davant de les dificultats que viu el país, estic convençut que podrem embastar un acord de govern que ens permeti afrontar amb tota la força i sense més demora les urgències socials, la reconstrucció econòmica i la resolució del conflicte amb l'Estat", diu Aragonès. L'estratègia d'Esquerra s'interpreta des de JxCat com una manera de "d'acorralar-los" perquè els facilitin la investidura sense compromisos concrets amb ells, però asseguren que no donaran un "sí gratis". La mateixa portaveu del partit, Elsa Artadi, ha dit en roda de premsa el matí que no se senten "pressionats" i ha emplaçat els altres dos partits independentistes a negociar amb ells i arribar a un "acord a tres bandes" per donar "estabilitat" a la legislatura.
Junts i els republicans, segons fonts coneixedores, encara no han entrat a parlar del repartiment de conselleries i aborden l'estratègia del Procés i el pla de govern. En aquest sentit, fonts de JxCat admeten que és difícil que d'aquí a divendres ho tanquin tot, de manera que no descarten que no surti la investidura a la primera i seguir negociant amb el marge de dos mesos fins a la data límit de les eleccions. Demà dimarts el secretari general, Jordi Sànchez, farà una conferència a les set del vespre per exposar l'estat de les negociacions i fixar el seu posicionament. La setmana passada les converses entre els dos socis de Govern van embarrancar per l'òrgan de coordinació que ha de liderar el Procés, perquè Junts vol que sigui el Consell per la República i Esquerra un nou ens.
Un acord per "capes"
Fonts de la CUP defineixen l'aliança signada amb ERC com un "acord per capes". Un pacte que converteix els cupaires en el soci estable del nou Govern però que els blinda per deixar de ser-ho a mitja legislatura si no es compleixen els compromisos segellats amb la qüestió de confiança. Amb aquest escut, el secretariat confia que el preacord sigui ratificat per la militància de les onze organitzacions que integren la candidatura en la votació que s’iniciarà dimecres a la nit i que s’allargarà fins dijous al matí.
Que s’hagi gestat amb ERC al marge de JxCat és un motiu de pes que dona menys arguments als sectors que més s’oposen a apuntalar les dues grans forces independentistes encapçalats per Endavant i Lluita Internacionalista. Per Poble Lliure, el preacord queda curt perquè apostava per assumir responsabilitats en el Govern. Una aposta que, segons fonts de la formació, es deixarà oberta en la votació. Les bases hauran de decidir així si el preacord amb els republicans és suficient per investir Aragonès i si es donen les condicions per assumir responsabilitats institucionals en el futur. Una pregunta amb forma d’arbre que determinaria quina ha de ser la implicació de la CUP al llarg d’aquesta legislatura. Poble Lliure ho veu com una fugida endavant que demostra que l’opció d’entrar al nou Govern no s’ha posat sobre la taula en les negociacions després que les bases aprovessin just abans de la campanya mantenir-se a l'oposició.
Aquest dilluns al matí la diputada Eulàlia Reguant al programa Planta Baixa de TV3 ha admès que aquesta qüestió no s’ha abordat en les negociacions amb les dues grans forces independentistes. "No hem parlat d’entrar al Govern ni de conselleries, sinó del marc polític de la legislatura i fins que això no quedi clar no s’ha de parlar de repartiment de cadires", ha assenyalat. També ha deixat en evidència la tensió amb el partit de Carles Puigdemont, amb qui ja es va enganxar en la constitució de la mesa: "Junts ha de decidir si vol parlar de rescat social i d’un nou model de país. Li hem fet arribar propostes i no hem avançat. Cal parlar de programa polític per donar resposta a les necessitats de la gent". A més, també ha avisat que no avalaran una reforma de l’article 24.5 del reglament del Parlament que pot implicar la suspensió de Laura Borràs com a diputada en cas que li obrin judici oral pel cas de la Institució de les Lletres Catalanes.
La formació del nou Govern
Aragonès es compromet a fer un Govern que reforci de manera "inequívoca" la "vocació de servei públic" i actuï amb la "màxima transparència, defugint de la mera gestió tecnocràtica i la buidor populista". Per a ell, seguint la línia del preacord amb els cupaires, cal fer "front a l'emergència habitacional", "reforçar l'atenció primària del sistema de salut", "repensar el model de gestió d'ordre públic" i crear les "condicions" per afrontar el "proper embat democràtic amb l'Estat". Són també aquests els pilars que segons la secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, han de guiar el pacte amb Junts.
Quan falten quatre dies perquè hi hagi el primer ple d'investidura -la presidenta del Parlament, Laura Borràs, iniciarà aquest dimarts la ronda de consultes-, el presidenciable d'Esquerra demana "no perdre més temps" ni "allargar un interinatge que "debilita" la capacitat d'acció de la Generalitat. Explicita que espera sortir elegit ja divendres, però això dependrà finalment de si és capaç de convèncer també JxCat.