El debat d'investidura

Aragonès enarbora la via escocesa per superar el bloqueig

Es compromet a "culminar" la independència però avisa que la seva aposta és la del diàleg

BarcelonaPere Aragonès serà escollit 132é president de la Generalitat aquest divendres. Abans, però, aquest dijous s’ha tornat a sotmetre a un ple d’investidura sabent que ja té assegurats els vots de JxCat i la CUP per, aquest cop sí, superar-la. Amb la tranquil·litat de tenir l’acord tancat amb els altres dos partits independentistes, el presidenciable d’ERC ha tornat a parlar de "culminar" la independència de manera "inevitable", però ha precisat que la seva via no serà la unilateral. Amb la seva presidència no es projecta en l’horitzó ni un altre 1-O ni un altre 27-O. Per a Aragonès la via és l'escocesa: diàleg, negociació política amb l’Estat i referèndum pactat. "Vull fer com Escòcia el 2014 i m’agradaria que l’estat espanyol sabés fer com el Regne Unit", ha conclòs, en referència al referèndum acordat que llavors els escocesos van perdre i que ara volen tornar a celebrar.

Cargando
No hay anuncios

El coordinador nacional d’ERC serà president amb els vots de dos partits a més del seu, JxCat i la CUP, que precisament son escèptics amb la via pactada i més partidaris de parlar d'"embats democràtics" i "confrontació". Però en l’acord d’investidura les tres formacions accepten donar un marge de dos anys a la taula de diàleg entre la Generalitat i l’Estat, i Aragonès s’hi aferrarà tant com pugui en la primera meitat de la legislatura. Després ja es veurà. El republicà s’ha presentat aquest dijous com un president que es bolcarà en intentar resoldre el conflicte i que ho farà amb una recepta diferent a la del 2017. "La Generalitat anirà a la taula de negociació per resoldre d’una vegada el conflicte polític amb l’Estat", ha proclamat. No ho tindrà fàcil, ja que a l’altre costat s’hi trobarà el PSOE, que accepta el diàleg però que no vol sentir a parlar ni d'autodeterminació ni d'amnistia. De fet, el líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, ja li ha deixat clar que tot plegat és "divisiu" i que no comptarà amb el seu suport.

Cargando
No hay anuncios

El republicà, que ha pronunciat quatre vegades la paraula "sacsejada" i sis l'expressió "nova etapa", ha garantit que per ell no quedarà: "La meva obsessió és superar el bloqueig actual i resoldre d’una vegada per totes el conflicte". El futur president podrà comptar, com a mínim en els propers mesos, amb el suport del seu soci de Govern, JxCat. El líder parlamentari d’aquesta formació, Albert Batet, ha assegurat que li donen una "nova oportunitat sincera" a la taula de diàleg, encara que el seu "escepticisme" sempre serà latent. "Serem lleials a la taula de diàleg, però ens cal també la confrontació", ha conclòs. La CUP no parlarà fins aquest divendres.

Apel·lació als comuns

Malgrat que els vots de JxCat i la CUP seran decisius perquè desembarqui al Palau de la Generalitat, Aragonès ha fet servir el seu discurs per intentar seduir un altre partit que, si no canvien molt les coses, li donarà l'esquena en aquesta investidura: els comuns. El republicà els ha ofert "mà estesa" per col·laborar en la propera legislatura i els ha demanat, almenys, la seva abstenció en la votació de divendres. "Més enllà de la complicitat amb Junts i la CUP, demano el suport a aquells amb qui compartim una mateixa idea de progrés i un compromís comú amb els presos i els exiliats", ha proclamat.

Cargando
No hay anuncios

En el seu tercer discurs d'investidura -els dos primers, el 26 i el 30 de març, no va aconseguir prou suports per ser president-, ha fet equilibris entre dos conceptes: per una banda ha assegurat que el seu Govern posarà rumb a la independència, però per l'altre s'ha compromès a governar "per a tots els catalans i les catalanes", creguin o no en el projecte republicà que ell defensa, i amb la justícia social com a gran prioritat. Aquest governar "per a tots" és el que l'ha portat a assegurar que en els propers anys no només vol teixir pactes amb els independentistes, sinó també amb els que no ho són i amb els comuns per davant de tot. "Més d'hora que tard ens haurem d'entendre. Compartim una mateixa idea de país ambiciós i transformador", ha dit. La líder d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, ja li ha replicat que no s'ho ha pres com una oferta "real".

Cargando
No hay anuncios

El futur president de la Generalitat ha ofert un programa de govern basat en quatre eixos -el social, l'ecològic, el feminista i el democràtic- que considera que pot avalar un ampli espectre de l'arc parlamentari català. En un moment del discurs, Aragonès fins i tot ha plantejat acords encara més amplis, on hi podria cabre perfectament el PSC. Així, ha assegurat que el seu govern intentarà vehicular els projectes a través de la figura del Pacte Nacional, on els partits i els agents socials treballen plegats per impulsar lleis transformadores.

Cargando
No hay anuncios

Una nova oportunitat

El ple també ha servit perquè ERC i JxCat escenifiquessin que es donen una altra oportunitat per governar, després de cinc anys de matrimoni bastant tempestuosos. Aragonès, tot i que ha admès que l'acord d'investidura hauria d'haver arribat molt abans -la negociació ha durat tres mesos-, ha assegurat que és "sòlid, honest i sincer". Batet no ha sigut tan contundent, però també ha volgut mostrar-se optimista: "L'acord no aixeca expectatives i justament aquesta pot ser la seva virtut". Però l'arrencada d'aquest Govern ja dona símptomes que no serà fàcil. El primer, que la dirigent de Junts Elsa Artadi hagi renunciat finalment a ser la vicepresidenta de l'executiu. Malgrat tot, aquest dijous ni ERC ni JxCat n'han fet cap menció. Segurament perquè els dos saben que no serà una legislatura fàcil i ja hi haurà més temps per parlar d'afers espinosos. Aquest divendres Aragonès serà escollit president. La resta està per escriure.

Cargando
No hay anuncios