Aragonès obre camí a l'Àsia
El president està de gira a Corea del Sud fins dijous: ha obert la primera delegació de la Generalitat i estreny els lligams econòmics
BarcelonaEl president, Pere Aragonès, està de gira a Corea del Sud. Va arribar aquest dilluns i hi serà fins dijous per "impulsar la projecció" de Catalunya al continent asiàtic i "reforçar les relacions institucionals, econòmiques i comercials". Quina és l'agenda per fer-ho? D'entrada, dilluns el president va inaugurar la primera Delegació a l'Àsia, en concret, a Seül, la capital de Corea del Sud, i aquest dimarts ha ofert una conferència per exposar les potencialitats de Catalunya davant de diverses empreses i organitzacions coreanes. També s'ha reunit amb representants institucionals: amb el governador de la regió de Gyeonggi, Kim Dong-yeon, el territori més poblat del país, amb qui la Generalitat hi té un acord de col·laboració des del 1999 i que previsiblement renovaran a partir del 2024; i també l'alcalde d'Incheon, Yoo Keong-bok, la tercera ciutat més gran de Corea.
Aquest dimarts Aragonès ha presentat "l'ecosistema de la salut i les ciències de la vida" com una de les "joies de la corona" de Catalunya i, d'entre els projectes que ha destacat, hi ha les instal·lacions com el Sincrotró ALBA o el Barcelona Supercomputing Center (BSC), segons recull l'ACN. "Som una economia internacional, oberta al món, innovadora i amb un molt bon nivell", ha afirmat Aragonès. El president ha subratllat que l'any passat, les exportacions de mercaderies van representar més del 35% del PIB català.
Després de consolidar la representació de la Generalitat a Europa i d'assentar-se a Amèrica del Sud, ara el Govern ha posat l'ull en el continent asiàtic i, a banda de la Delegació de Corea del Sud, l'executiu té previst obrir-ne una, per exemple, al Japó. De fet, la consellera d'Exteriors, Meritxell Serret, viatjarà al país nipó després de Corea. Des que Aragonès és president, que l'agenda exterior és una de les prioritats del seu Govern. Ha fet una vintena de viatges tant a Europa com a Amèrica, però el continent asiàtic era encara un terreny inexplorat. Per això pren una rellevància especial l'obertura de la nova Delegació a Seül. "No estem inaugurant una Delegació més, sinó que permetrà tenir una relació més sòlida i fluida amb les empreses i la societat coreanes", deia aquest dilluns Aragonès, que afegia que amb aquesta nova seu, la Generalitat ja en té 21 repartides per tot el món, la xifra més alta fins ara.
Lligams econòmics
Aquest dimecres, el president visitarà el Port de Busan, la segona ciutat més gran del país, així com també Kwater, l'agència del govern coreà que s'encarrega de gestionar l'aigua amb qui Aragonès té previst abordar-hi la qüestió de la sequera. També dijous té una cita, en termes econòmics, rellevant: Aragonès es reunirà amb diverses empreses, entre les quals, Lotte Energy Materials, una companyia coreana que té previst fer una inversió a Mont-roig del Camp per valor de 1.200 milions d'euros. El mateix dia també es veurà amb empresaris catalans del món de la moda.
El viatge d'aquesta setmana d'Aragonès se suma al que va fer a principis de novembre a Roma, on va tenir una audiència amb el Papa Francesc que va durar 40 minuts. Va ser la segona reunió que va mantenir amb un cap d'estat des que és president, perquè finalment no es va poder trobar amb el president de Colòmbia, Gustavo Petro. Sí que va saludar el president francès, Emmanuel Macron, durant la cimera hispanofrancesa del mes de gener a Barcelona.