Debat de política general

Aragonès reclama a Sánchez fixar aquesta legislatura les condicions d'un referèndum

El president dona per feta l'amnistia i avisa que seria "un greu error" que l'independentisme no aprofités l'oportunitat

Pere Aragonès, aplaudit pels consellers en acabar el seu discurs al Parlament

BarcelonaEn el seu primer debat de política general amb un govern en solitari, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha volgut adreçar un missatge al president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Conscient que moltes mirades estan posades avui a Madrid, on arrenca el debat d'investidura del candidat del PP, Alberto Núñez Feijóo, Aragonès ha avisat el líder del PSOE que no en tindrà prou amb una amnistia, sinó que s'haurà de comprometre a fixar en aquesta legislatura les condicions perquè Catalunya pugui votar. Aquesta és la condició que, a parer del president, l'independentisme ha de posar sobre la taula de negociació amb Sánchez: arribar a un acord sobre les condicions en què Catalunya ha de poder decidir sobre la independència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per això, ha demanat a Sánchez actuar amb "valentia i decisió" per tirar endavant una mesura que, ha argumentat, servirà per "deixar de mirar què ha passat els darrers 10 anys i començar a parlar de què ha de venir". "Ha arribat el moment d'obrir pas perquè Catalunya decideixi el seu futur. La legislatura que comença només es pot entendre com la que permeti a Catalunya fixar les condicions per votar", ha remarcat. En aquest sentit, ha defensat l'acord de claredat en què fa temps que treballen els experts com a punt de partida per construir "un consens intern i ampli en el si de la societat catalana".

El cap de l'executiu ha cridat els partits independentistes a aprofitar la seva força. "El nostre deure és aprofitar l'oportunitat", ha avisat, i després de donar la benvinguda a Junts per Catalunya a la negociació amb l'Estat, ha demanat "unitat" i ha reivindicat que ERC ja fa temps que practica aquesta estratègia, la "via correcta per abordar i resoldre el conflicte".

Com està fent Esquerra aquests últims dies, Aragonès ja ha donat per feta l'amnistia: "Serà una realitat. És inevitable", ha dit, i fins i tot ha vaticinat que en els pròxims mesos podrà rebre al Palau de la Generalitat l'expresident Carles Puigdemont, la secretària general d'Esquerra, Marta Rovira, i la resta d'exiliats igual que va poder fer en el passat amb els presos polítics indultats. "Això passarà, per molt que alguns s'alterin o s'indignin", ha avisat.

Aragonès: "L'amnistia serà una realitat. La següent legislatura ha de permetre fixar les condicions per votar"

Aragonès, doncs, ha aprofitat la seva intervenció davant del Parlament per pressionar Sánchez, però també per reivindicar que és gràcies a Catalunya que Feijóo no podrà ser elegit demà president del govern espanyol. "El 23-J vam frenar la dreta i l'extrema dreta, i per això Feijóo fracassarà. Catalunya l'ha derrotat", ha tret pit el president de la Generalitat.

En la llista de deures que Aragonès ha posat al govern espanyol de cara a la pròxima legislatura hi ha també el traspàs de Rodalies i la necessitat de "corregir sense més dilació" el dèficit fiscal, que segons les xifres de la Generalitat va fregar els 22.000 milions d'euros el 2021. "La xifra és un maltractament que cal resoldre, cal revertir", ha alertat. Augmentar els recursos de la Generalitat ha sigut, de fet, un dels propòsits que el cap de l'executiu català s'ha fixat per als pròxims pressupostos, que ha dit que vol tirar endavant amb la mateixa "mentalitat" que va fer amb els de 2023. No ha parlat, però, dels socis amb qui aspira a aprovar-los.

Com ha fet des de l'inici de la legislatura, Aragonès ha subratllat reiteradament la necessitat de treballar per la Catalunya dels "vuit milions", i ha destacat la importància que té la cohesió social a l'hora de fer país. "Serem nació mentre tinguem la capacitat d'oferir a la ciutadania un horitzó compartit de més oportunitats i benestar per a tothom", ha defensat, i ha reivindicat que la fortalesa de l'economia catalana ha permès al país resistir millor el difícil context actual.

Aragonès: "Espero que els propers mesos rebem a Palau a Puigdemont, Rovira i la resta d'exiliats"

En un discurs llarg i exhaustiu, Aragonès ha reivindicat la capacitat del seu executiu malgrat haver governat en minoria des de l'inici de la legislatura. Des de fa un any, a més, ho fa en solitari i, per tant, amb una minoria "més accentuada" un cop Junts va abandonar el Govern. En aquest context, ha tret pit d'haver aconseguit tirar endavant els pressupostos i haver aprovat mesures com la llei de la ciència o la creació de la comarca del Lluçanès. A més, ha defensat que les quatre revolucions que va plantejar a l'inici de la legislatura –la social, la verda, la feminista i la democràtica– estan en marxa. També s'ha posat deures pel que queda de legislatura –per exemple en matèria d'habitatge, una de les prioritats per al Govern en els pròxims mesos– i ha anunciat mesures com ara la ja avançada aquest dilluns d'estendre el val escolar també als alumnes d'ESO, un pla per garantir el coneixement del català per part del personal sanitari o l'ampliació fins als 30 anys del programa de foment de la cultura entre els joves Escena 25.

L'oposició critica la falta d'autocrítica

El discurs d'Aragonès ha suscitat una reacció unànime entre els partits de l'oposició, que han criticat la falta d'autocrítica i el triomfalisme d'un Govern que es troba en solitari i sense socis estables. La decepció ha estat el sentiment generalitzat i la paraula més repetida en les rodes de premsa dels portaveus parlamentaris. Alícia Romero, del PSC, ha lamentat les paraules "sense focus ni prioritats", mentre que des de Junts Mònica Sales ha destacat que el president "no té credibilitat" per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya, cosa que ha provocat el clam d'ERC, que ha demanat "respecte". D'altra banda, els comuns han advertit Aragonès que la investidura de Sánchez "no pot ser una competició entre partits" i la CUP ha criticat que el "centre de gravetat" continuï situant-se a Madrid. Pel que fa a la dreta, han lamentat la "infàmia" que Pedro Sánchez està a punt de fer pactant amb els independentistes.

stats