ERC tria rival pel 12-M: el "delegat de la Moncloa" Salvador Illa
Els republicans reuneixen la plana major del partit per reivindicar els pressupostos fallits i la llei d'amnistia
BarcelonaTres dies després que Pere Aragonès anunciés que avançava les eleccions al 12 de maig, Esquerra ha reunit la plana major del partit per arrencar oficialment la precampanya electoral. L'acte que havia de servir per treure pit d'haver aconseguit els tercers pressupostos consecutius del Govern de Pere Aragonès –però que els comuns van tombar– la mateixa setmana que s'aprovava la llei d'amnistia al Congrés, la formació l'ha reconvertit en el primer de la cursa electoral en què ha definit el seu rival: el líder del PSC, Salvador Illa. De cara a les urnes del mes de maig, els republicans volen erigir-se en l'alternativa independentista als socialistes catalans i, per això, aquest dissabte el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha presentat els comicis com una dicotomia entre revalidar la seva presidència i, per tant, la seva acció de Govern, o que sigui Salvador Illa qui el rellevi: "El 12 de maig s'ha de triar entre si lidera el país un president de Catalunya o un delegat de la Moncloa".
Els republicans han tret tota l'artilleria per intentar escurçar distàncies davant d'un PSC que liderava les enquestes abans de l'avançament i per intentar frenar l'efecte Puigdemont si Junts acaba confirmant-ne la candidatura. A l'expresident de la Generalitat no l'ha mencionat ni Aragonès ni cap altre dirigent republicà, sinó que els dards s'han centrat en Salvador Illa, que just ha estat coronat com a líder del partit i candidat a la Generalitat en el congrés que han celebrat els socialistes aquest cap de setmana. Aragonès ha atacat Illa per la qüestió de la llengua: "Catalunya no necessita un delegat de la Moncloa que cregui que hem de deixar de banda el català i apostar pel trilingüisme". Però no només això, també ha posat en dubte que Illa pugui gestionar el traspàs de Rodalies que ha negociat ERC amb el govern espanyol i ha retret al líder socialista que parli de deu anys "de decadència": "Catalunya ha passat d'un 20% d'atur a un 9%, aquesta és la decadència".
Les paraules d'Aragonès casen amb el que deia el president aquesta setmana quan se li preguntava sobre pactes postelectorals: presentava el model de país del PSC com a "incompatible" amb el d'ERC. Els republicans, però, sí que han pactat els pressupostos de la Generalitat amb el partit de Salvador Illa i també governen plegats a la Diputació de Barcelona i en diversos ajuntaments del país. De fet, Esquerra també estava explorant un acord de govern a l'Ajuntament de Barcelona que ara el 12-M ha deixat en espera.
Dards als comuns i a Junts pels pressupostos
En aquest primer acte de precampanya, a més d'Aragonès, hi ha participat el president d'Esquerra, Oriol Junqueras; la secretària general, Marta Rovira; la secretària general adjunta i portaveu al Parlament, Marta Vilalta; la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, i la portaveu dels republicans al Congrés, Teresa Jordà. El partit ha reivindicat l'obra de Govern d'Aragonès davant la majoria de consellers de l'executiu, asseguts a les primeres files de l'auditori de la Universitat Politècnica de Barcelona. No hi era la consellera de Justícia, Gemma Ubasart. L'acte, de fet, ha coincidit amb l'última crisi que ha esclatat al Govern arran de l'assassinat d'una cuinera de la presó de Mas d'Enric a mans d'un pres.
Si hi ha hagut un tema recurrent en tot l'acte ha estat el fracàs dels pressupostos, el detonant de l'avançament electoral. Tots els dirigents republicans que han agafat la paraula han aprofitat per carregar contra els comuns i també Junts. Ho ha fet només començar Laura Vilagrà, que ha acusat el partit d'Ada Colau de "tacticisme electoral" i a Junts de fer un "discurs patriòtic", però defensar "els interessos dels de sempre". Junqueras, al seu torn, els ha acusat "d'avantposar el seu egoisme a les necessitats de la nostra pàtria". I Vilalta ha retret al grup que lidera Jéssica Albiach al Parlament de tenir unes "frustracions" que els han portat a tombar els comptes de la "manera més frívola": "Han fet servir el Hard Rock com a excusa". Per evitar repetir un escenari així, Aragonès ha demanat tenir més "força" el 12 de maig de la que el partit va obtenir fa tres anys per continuar liderant la Generalitat: "Necessitem la força que no vam obtenir fa tres anys i que ens ha impedit culminar la legislatura amb èxit".
L'amnistia i l'autodeterminació
Com han fet en les últimes setmanes, els republicans també han reivindicat l'amnistia com la culminació de la desjudicialització iniciada amb els indults i la supressió del delicte de sedició. I, en aquest punt, els retrets han tornat a dirigir-se a Junts. "Ho hem aconseguit sols, massa sols", ha afirmat Jordà, que ha reivindicat també la taula de diàleg amb el govern espanyol. "Ho hem fet davant d'alguns que ens deien ingenus. Benvinguts a l'estratègia d'ERC", ha afegit. "Ens van dir que érem traïdors i que no arribaríem enlloc per aquesta via", s'hi ha refermat Rovira en un vídeo enregistrat des de Suïssa. En la mateixa línia s'ha expressat el diputat Ruben Wagensberg en un vídeo enregistrat també des del país helvètic. Tots els dirigents republicans s'han conjurat un cop més a avançar cap a un referèndum pactat. "Si el principi democràtic és el que tensa les costures [de l'Estat], que tensi tant fins que rebenti", ha acabat Jordà.