BarcelonaLa guerra interna a ERC continua oberta i aquest dilluns s'ha pogut sentir una veu que fins ara s'havia mantingut en un segon pla: la de Pere Aragonès. L'expresident de la Generalitat ha trencat el seu silenci implicant Oriol Junqueras en les "decisions rellevants" que ha pres Esquerra en els últims anys, després que l'exlíder republicà acusés l'actual direcció d'apartar-lo i d'amagar-li informació quan presidia ERC. "Totes les decisions rellevants que hem pres com a organització no s'han acordat en òrgans paral·lels, sinó en els òrgans d'ERC", ha afirmat Aragonès en una entrevista a RAC1, on ha posat d'exemple les negociacions per la investidura de Pedro Sánchez, els pressupostos, les llistes electorals o l'orientació del Govern. De fet, l'encara coordinador nacional dels republicans ha assegurat que va anar "desenes de vegades" a la presó per parlar amb Junqueras de totes aquestes qüestions. "Vam articular una estructura ad hoc per donar suport als represaliats", ha afegit.
Inscriu-te a la newsletter Política
Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi
Junqueras va dir ara fa deu dies que aquests òrgans paral·lels "tenien l'objectiu de prendre decisions no només al marge de la presidència del partit, que era a la presó, sinó també al marge de l'executiva i del consell nacional". L'expresident d'ERC posava d'exemple el grup de Signal que portava per nom Pa amb Tomàquet i del qual formaven part Marta Rovira, Sergi Sabrià o Marta Vilalta, entre d'altres, com la prova que les decisions es prenien en aquest grup, al marge de la seva presidència. Els implicats han rebutjat aquesta versió dels fets i s'hi ha afegit aquest dilluns Aragonès, que ha assegurat que ell no formava part d'aquest grup ni sabia que existia, però que "les decisions es prenien on pertocava".
Junqueras també va vincular aquest grup de Signal amb l'estructura B i, sobre aquesta qüestió, Aragonès ha assegurat que se li va "explicar a posteriori" que existia aquesta estructura paral·lela. En aquest sentit, ha justificat la tasca del partit de fer "campanyes no convencionals" i ha posat d'exemple el Free Junqueras, però també ha condemnat l'acció dels cartells contra els Maragall: "Sento fàstic i vergonya aliena". El dirigent republicà ha explicat que es va assabentar d'aquest cas quan Ernest Maragall l'hi va dir. Aragonès també ha apuntat que quan es va saber internament, "les persones que supervisaven l'àmbit comunicatiu l'hi expliquen a Maragall i li demanen disculpes". L'equip comunicatiu, però, sabia des de feia mesos que els cartells venien de dins del partit, des d'una estructura que ells mateixos havien creat. Sobre el ninot de Junqueras penjat a Sant Vicenç dels Horts, Aragonès ha posat en dubte que sortís de les files d'ERC. "Amb l'última informació, no es té constància que sigui del partit. Si algú té informació, que ho porti al canal ètic del partit", ha demanat.
De la B d'ERC també en van sortir els mariachis que el partit va enviar a la seu de Junts el dia de la votació sobre si sortia o no del Govern. Precisament, la presidenta de Junts, Laura Borràs, ha qualificat de "barbaritat" la maquinària de contracampanya dels republicans i ha qüestionat que hi hagués dirigents que hi fossin aliens. "És una B que era molt A [...] Em fa l'efecte que era bastant vox populi", ha dit. Com ja va fer fa dies el secretari general de Junts, Jordi Turull, Borràs també ha exigit disculpes a ERC. "Les pràctiques hi són, ells aclariran qui ho sabia, però en qualsevol cas el terreny de les disculpes és un terreny encara inèdit", ha criticat en una entrevista al Cafè d'idees de La 2 i Ràdio 4.
Junqueras ha de fer un pas al costat
Aragonès també ha responsabilitzat Junqueras dels mals resultats d'ERC, que s'han traduït en tres patacades electorals consecutives que van acabar amb la pèrdua del Govern de la Generalitat. "Junqueras, Rovira, jo mateix i la resta de companys que estàvem al capdavant del partit som responsables dels bons resultats electorals i dels mals resultats electorals [...] Si algú ha d'assumir més responsabilitats, l'hi diré a ell", ha afirmat.
En tot cas, l'expresident ha defensat que Junqueras hauria de fer un pas al costat i no presentar-se a la reelecció. Tot i no mencionar-lo directament i assegurar que no vol dir què ha de fer "un altre company", sí que ha afirmat que ERC ha tancat un cicle i que "en un cicle nou, si hi ha cares noves al capdavant és tot més fàcil". Ara bé, també ha afegit: "Entenc que hi hagi gent que es vegi amb cor de continuar". Pere Aragonès va ser una de les persones que van firmar el manifest que demanava una transició tranquil·la a ERC amb noves persones al capdavant. Bona part dels noms que van signar aquell text s'han organitzat en la candidatura de Nova Esquerra Nacional, pròxima a Marta Rovira.
Retrets a Puigdemont
El retorn fugaç de Carles Puigdemont el 8 d'agost va suposar un xoc entre Junts i el Govern arran de l'actuació dels Mossos d'Esquadra. Pere Aragonès ha defensat el cos policial i ha criticat l'estratègia de l'expresident de la Generalitat. "No he acabat d'entendre el sentit polític d'intervenir en un acte i després tornar a l'exili. No he entès què es pretenia aconseguir", ha afirmat.
Aragonès també ha explicat que mentre va ser president de la Generalitat va intentar "mantenir una relació continuada" amb els expresidents, també amb Puigdemont. Ara bé, ha enviat un retret al líder de Junts. "Totes les vegades que hem parlat, ha estat per iniciativa meva, no m'ha trucat mai". I en aquest sentit, ha posat d'exemple la nit electoral del 12-M: Aragonès li va trucar per felicitar-lo pels resultats.