El nou govern de Pedro Sánchez

Aragonès defensarà l'amnistia al Senat: "De Catalunya, en parla el president de Catalunya"

Felipe González planteja un referèndum sobre l'amnistia a tot l'Estat

Barcelona / MadridEl president de la Generalitat, Pere Aragonès, serà dijous al Senat per defensar l'amnistia en la convocatòria promoguda pel PP i ideada, precisament, per rebutjar-la. De fet, a la cambra alta l'acompanyaran només els presidents autonòmics populars, perquè els socialistes han declinat la invitació argumentant que era una convocatòria que només buscava fer trontollar les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez (i, de passada, s'estalviaran posicionar-se sobre la mesura, que també genera recels interns al PSOE). "El Govern de Catalunya no deixarà mai cap espai buit on pugui defensar Catalunya", ha dit la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en roda de premsa després del consell executiu. "Si s'ha de parlar de Catalunya, Catalunya hi ha de ser. I si s'han de donar explicacions, el president de la Generalitat hi serà", ha afegit.

Inscriu-te a la newsletter L'extrema dreta ja té nou laboratori: la tragèdia de ValènciaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En plenes negociacions per a la investidura, el PP continua la croada contra l'amnistia i ha decidit ara fer-la entrar al Senat, on té majoria absoluta. Els caps dels executius autonòmics no tenen l'obligació d'assistir-hi, però Aragonès ha volgut ser-hi per defensar-se davant els barons populars. "No deixarem en mans del PP un debat sobre l'amnistia quan ells han estat uns dels principals repressors de Catalunya", ha afirmat Plaja, que ha afegit: "De Catalunya, en parla el president de Catalunya".

Cargando
No hay anuncios

No és la primera vegada que Pere Aragonès ocupa espais de representació autonòmica a l'Estat. L'any passat ja va participar en la conferència de presidents autonòmics que va convocar el govern espanyol a l'illa de La Palma per abordar els efectes econòmics de la guerra a Ucraïna. I, aquesta vegada, la Generalitat considera que la cadira de Catalunya no ha de quedar "buida" per defensar una qüestió com l'amnistia, encara que el "context" de la trobada, promoguda pel PP, no sigui el que preferiria el Govern. De fet, Plaja no s'ha volgut pronunciar sobre el fet que altres presidents autonòmics, com els socialistes i el lehendakari, Iñigo Urkullu, hagin preferit no participar-hi pel fet que siguin els populars els que l'han promogut.

Un referèndum a tot l'Estat sobre l'amnistia

La Moncloa treu ferro de la decisió d’Aragonès i explica que ni el govern espanyol ni el PSOE participaran en el que consideren una "instrumentalització" del PP de la comissió general de comunitats autònomes. "Sembla mentida que la redueixi a una simple tasca de contribució a la crispació", ha denunciat Isabel Rodríguez, quan li han preguntat si hi assistiria com a ministra de Política Territorial en representació de l’executiu de l’Estat. Els governs espanyol i autonòmics no tenen l'obligació d'assistir-hi i, si volen, poden fer-ho amb càrrecs de rang inferior, però la Moncloa i els tres presidents autonòmics del PSOE no hi seran. 

Cargando
No hay anuncios

Sánchez prefereix no afegir soroll al debat sobre l’amnistia i continua ajornant les explicacions que va prometre que aportaria un cop s’hagués reunit amb els grups parlamentaris. "Res no està acordat fins que tot està acordat", ha reiterat Rodríguez durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. "Discreció en els treballs i transparència en les conclusions. Quan hàgim culminat els treballs, els explicarem", ha afegit. 

Així, tot apunta que el PSOE comunicarà el resultat final del pacte –si és que arriba–, però no quin és el seu plantejament, i això és justament el que ha reclamat aquest dimarts l'expresident espanyol Felipe González. En una entrevista a Antena 3, ha lamentat no saber quina és la proposta d'amnistia del PSOE i ha demanat sotmetre-la a consulta. No només interna, sinó de tots els espanyols: "Volen una amnistia model Puigdemont, doncs consultin-la als espanyols". Per estatuts, el partit està obligat a preguntar a la militància els acords de govern de coalició –per tant, el que pugui firmar amb Sumar–, però no el que pugui sortir de les converses amb els independentistes.

Cargando
No hay anuncios

Mentrestant, aquest matí es reunien a Ferraz els membres de la comissió negociadora del PSOE, encapçalats per Sánchez i en presència també dels portaveus al Congrés i al Senat, Patxi López i Eva Granados, per escenificar la nova fase de converses de cara a la investidura. A la sortida de la trobada, un dels seus integrants, el diputat al Congrés Óscar Puente, ha avalat una possible amnistia perquè "aquelles persones que s’han situat fora del sistema hi tornin". "Tant de bo tothom pugui fer política dins la legalitat: això és la màxima aspiració que ha de tenir un estat pacífic i que vol conviure", ha subratllat Puente, que ha explicat que Sánchez ha traslladat que les negociacions són "complexes". Entre altres motius, perquè el president espanyol en funcions es vol assegurar una certa estabilitat de la legislatura i això implica tenir "lligats" com a mínim dos pressupostos. Fonts de la Moncloa, però, asseguren que les negociacions van "en la línia" del que havien pensat i es mostren confiades que arribaran a bon port.