Taula de diàleg

Aragonès defensa la taula de diàleg i desafia els escèptics a presentar "una alternativa"

Confirma que la reunió serà dijous o divendres vinent a Barcelona

BarcelonaUna de les claus amb què es llegirà aquesta Diada és cap on ha d'avançar el full de ruta independentista. Ara mateix el moviment es divideix entre els partidaris de donar una oportunitat a la taula de diàleg amb l'Estat i els que la critiquen i defensen tornar a la unilateralitat. Entre els primers hi ha el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que aquest divendres ha tornat a defensar aquest instrument de negociació i ha desafiat els escèptics a dir, si no la volen, quina és la seva proposta. "Si algú creu que hi ha una via alternativa, que l'expliqui i que la concreti, però que la concreti de veritat, exactament, i no es quedi només en paraules", ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ni el conflicte obert amb l'Estat per la inversió fallida a l'aeroport ha fet minvar l'aposta del president per la taula. Ell considera que si el Govern hi va amb la "màxima força i unitat" i un suport institucional ampli serà possible abordar una solució al conflicte polític. "Si algú creu que, davant l'oportunitat que tenim de discutir amb l'Estat el dret a l'autodeterminació i l'amnistia, hem de renunciar-hi, que em digui què fem, que em digui quina és l'alternativa a curt termini", ha insistit. ERC ja fa temps que considera que no es donen les condicions per reprendre la via unilateral i, malgrat que Aragonès ha tornat a admetre que hi pugui haver un "escepticisme lògic" per la via dialogada, creu que ara mateix és l'única factible.

Cargando
No hay anuncios

La situació de l'independentisme, però, és complexa. De seguida hi ha hagut les primeres respostes dels detractors de la via negociada. Entre les més destacades hi ha la de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que ha afirmat que la taula de diàleg "és un eslògan que fa una any i mig que dura" i que "demanar concrecions als altres quan ets tan pobre en les teves no és acceptable". "L'alternativa hi és: unilateralitat!", ha conclòs. També la president de l'ANC, Elisenda Paluzie, s'ha comptat entre els escèptics en una entrevista amb l'ARA aquest mateix divendres: "De moment sembla un diàleg de sords, perquè el govern català vol parlar d'amnistia i autodeterminació i el govern espanyol no".

Cargando
No hay anuncios

Al marge de la divergència estratègica del moviment, ara mateixa la taula no té ni delegació confirmada per cap de les dues parts –la catalana i l'espanyola– ni data concreta. Aragonès, però, ha confirmat que serà dijous o divendres que ve a Barcelona i que la Generalitat concretarà els seus integrants després de la reunió del consell executiu de la setmana que ve. No ha aclarit si té la garantia que hi serà el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Si Sánchez ve, la trobada haurà de ser dijous, ja que divendres comença un viatge oficial.

El traspàs dels aeroports

Aragonès ha reiterat el seu disgust pel desenllaç que ha tingut la reforma del Prat i ha tornat a reclamar el traspàs de l'aeroport de Barcelona, a més dels de Girona i Reus. Entre els detalls nous que ha ofert, ha assegurat que mai es va plantejar que "cap conseller" assistís a la manifestació contra l'ampliació del Prat que s'havia convocat per al dia 19, tot i que la portaveu de l'executiu no ho va descartar la primera vegada que se li va preguntar. El president republicà ha recordat que ell defensava la reforma sempre que s'haguessin respectat els criteri mediambientals i ha considerat que, si ha fracassat, ha sigut per "amagar la divisió interna" que hi havia al govern espanyol entre el PSOE i Unides Podem.