Aragonès defensa "obrir una etapa de negociació" amb Sánchez

El president admet que la resolució del conflicte requerirà temps: "No ho resoldrem en dos dies"

2 min
Aragonès, aquest dissabte a l'Estany d'Ivars i Vila-sana

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat aquest dissabte que cal "obrir una etapa de negociació" amb el govern espanyol, però ha admès que la solució al conflicte català requerirà temps i "molt d'esforç". "No ho arreglarem en dos dies, ho sabem", ha dit Aragonès en una compareixença des de l'estany d'Ivars l'endemà que transcendís que ell i el president espanyol, Pedro Sánchez, havien mantingut un primer contacte, via trucada telefònica de 40 minuts. El cap de l'executiu ha concretat que la reunió amb Sánchez serà a priori aquest juny a la Moncloa, de manera "formal i presencial", i que la Generalitat hi portarà una proposta "molt clara" basada "en l'autodeterminació i l'amnistia". Aragonès ha remarcat que aquesta proposta genera un "ampli consens" entre la ciutadania catalana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president de la Generalitat ha assegurat que tant el seu Govern com el de Pedro Sánchez tenen "molt clar" quines són les posicions de les dues parts, i ha insistit que ell anirà a les reunions "amb tota la fermesa" per demanar un referèndum i la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats. També ha reiterat que, si bé no s'oposarà als indults, perquè podrien alleugerir el dolor dels presos i les famílies, la solució que vol és l'amnistia. D'altra banda, Aragonès ha reiterat que el govern espanyol hauria d'escoltar els dictàmens i posicionaments internacionals coneguts aquesta setmana, com l'informe del comitè d'Afers Legals del Consell d'Europa, que exigeix la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats.

Preguntat sobre les decisions preses al Consell Interterritorial de Salut, Aragonès s'ha remès a les paraules del conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i ha dit que Catalunya defensarà la seva capacitat de decidir en aquest àmbit i exercirà les seves competències.

stats