Aragonès creu que el Tribunal de Comptes acceptarà els avals tot i la divisió a l'ICF

El president defensa la legalitat del mecanisme i creu que el Consell de Garanties li donarà el vistiplau

El president, Pere Aragonès, en una visita a Terrassa
3 min

Després que l'Institut Català de Finances aprovés, dividit, els avals per fer front a la fiança de 5,4 milions d'euros per la causa d'Exteriors, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat la legalitat d'aquest mecanisme i ha assegurat que no hi ha motius perquè no sigui acceptat per part del Tribunal de Comptes. En una visita a Terrassa, recollida per l'ACN, ha afirmat que l'aval té "solidesa jurídica" i que no hi ha "cap opció" perquè sigui rebutjat: "Són plenament legals, d'acord amb un decret llei del qual tothom reconeix la solidesa jurídica".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president ha valorat la tasca feta per tots els membres de la junta de govern de l'Institut, malgrat que en van dimitir tres dilluns per les seves reticències a fer el pas davant el Tribunal de Comptes. Aragonès s'ha limitat a "agrair a tothom la tasca que s'està duent a terme en qualsevol dels organismes públics". En l'agraïment ha inclòs també "les persones del consell d'administració de l'ICF, que han fet una tasca molt important els últims anys". "Només puc tenir paraules d'agraïment pel seu compromís", ha afegit.

En canvi, el cap de l'oposició i líder del PSC, Salvador Illa, ha reclamat "transparència" al Govern des de Súria. Ha demanat explicacions per la dimissió dels tres membres de la direcció de l'ICF i ha lamentat que no s'hagi donat a conèixer abans de la votació sobre els avals. De fet, s'ha queixat explícitament que hagi transcendit a través dels mitjans de comunicació.

Salvador Illa, cap de files del PSC, des de Súria.

En tot cas, per a Aragonès, la posada en marxa del mecanisme d'avals públics és molt important, perquè dona "protecció jurídica" a càrrecs i excàrrecs de la Generalitat per les accions que han dut a terme durant l'exercici de les seves facultats. A parer seu, és una eina en contra de la "persecució política" de l'Estat i la "inquisició econòmica" que presenta segons ell el Tribunal de Comptes. Un organisme que considera "instrumentalitzat per la dreta nacionalista espanyola". "Ni el mateix Tribunal de Comptes va qüestionar, quan ho va examinar en el passat, el que estava fent la Generalitat en l’àmbit de l'acció exterior; la persecució és perquè som independentistes", ha dit.

Revisió del Consell de Garanties Estatutàries

Aragonès no només s'ha mostrat convençut que el Tribunal de Comptes acceptarà els avals públics –ho ha d'examinar la setmana que ve–, sinó que també que el Consell de Garanties Estatutàries farà un dictamen favorable al decret llei aprovat pel Govern. El PSC, Ciutadans i el PP van sol·licitar que l'organisme estatutari es pronunciés, i està previst que ho faci dijous. En funció de què digui, fonts governamentals creuen que seria més fàcil que les entitats bancàries veiessin amb millors ulls participar en l'operació, la qual cosa fins ara han rebutjat per por als tribunals. També aplanaria el terreny perquè bancs de l'estranger es prestessin a participar-hi.

Un cop emeti dictamen el Consell de Garanties Estatutàries, el Parlament té previst celebrar un ple extraordinari, l'últim d'aquest període de sessions, per convalidar-lo divendres i, si cal, introduir-hi modificacions. Si no arribés a temps, també es podria convalidar durant la diputació permanent, una mena de plenari reduït que pilota la cambra durant les vacances. Està previst que hi votin a favor Esquerra, Junts i la CUP, mentre que els comuns i el PSC es pronunciaran en funció del que digui el Consell. Ciutadans, Vox i el PP hi votaran en contra i, de fet, el partit taronja ja ha activat la via judicial contra el Govern per establir aquest mecanisme.

La Junta Electoral Central notifica a Torra l'execució de tres multes per valor de 8.500 euros

La Junta Electoral Central (JEC) ha fet arribar aquesta setmana a l'expresident de la Generalitat Quim Torra la notificació de l'execució de tres multes que li imposa, per un valor total de 8.500 euros, segons ha informat l'oficina de l'expresident en un comunicat recollit per l'ACN. Aquestes multes s'imposen per no haver retirat les pancartes i llaços grocs de la façana de la Generalitat el 2019, per un correu dirigit a funcionaris i per un missatge amb motiu de Sant Jordi, tot en període electoral. Torra considera que la JEC "desobeeix" l'informe del Consell d'Europa aprovat al juny en què es reclamava no sancionar "els successors dels empresonats per accions simbòliques que només expressen la seva solidaritat amb els detinguts".

stats