Aragonès reivindica el pes de Catalunya en la distribució de gas a Europa

El president busca l'impuls de la seva agenda exterior estrenyent llaços econòmics amb Alemanya

Stuttgart (Alemanya)Pere Aragonès vol recuperar la presència exterior de la Presidència de la Generalitat i per fer-ho compta amb dos aliats: la remissió de la pandèmia, que facilita els viatges, i el moment polític de diàleg amb l'Estat, que permet trobar més portes obertes a l'estranger que en l'època del xoc. Amb aquest context el president va fer dimarts les maletes cap a Stuttgart en un viatge que s'allargarà fins aquest dijous i que també el portarà a Berlín. L’expedició ha estat marcada per la guerra a Ucraïna i el seu impacte en el mercat energètic. I Aragonès ha reivindicat aquest dimecres el pes de Catalunya a l’hora de distribuir el gas a la resta d’Europa. L’objectiu: reactivar la connexió del gasoducte Midcat amb França.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la primera parada, a la capital de l'estat federat de Baden-Württemberg, es podria dir que la delegació catalana ha jugat a casa, o gairebé. Serveixi com a exemple que a l'entrada de la seu governamental han lluït les banderes d'Alemanya, de l'estat federat en qüestió, l'europea i la catalana. Ni rastre de l'espanyola. A l'interior, per un dia la xarxa de wifi s'ha dit Katalonien. Aquesta proximitat no ve de nou, ja que Baden-Württemberg i Catalunya formen part dels Quatre Motors per a Europa, una aliança político-econòmica en la qual també hi participen la Llombardia i el departament francès de Roine-Alps. A la seu de govern alemany, Aragonès s'havia de reunir amb el ministre-president, Winfried Kretschmann (Els verds), que finalment ha sigut baixa per covid i ha participat telemàticament. L'encarregat de rebre el president català ha sigut el secretari d'Estat, Florian Hassler –un rang equivalent al d'un vicepresident.

Cargando
No hay anuncios

En el tram de viatge d'aquest dijous arribarà una de les parts potser més interessants, però a la vegada de les menys públiques. A la capital alemanya el president català mantindrà reunions de treball per abordar la qüestió del Midcat, que passa per Catalunya. Paralitzades les obres des del 2019 -en el seu pas per Hostalric-, ara aquesta infraestructura ha tornat a agafar importància arran de l'atac rus a Ucraïna. Una importància també per a Alemanya, que veuria en aquest gasoducte la possibilitat de deixar de dependre tant com ara del gas rus i importar-lo des d'Algèria. No és una zona gaire més estable, però ara per ara, amb la invasió russa, es mira amb més bons ulls. A la conferència de presidents del cap de setmana, Aragonès ja va demanar recuperar les obres del Midcat, una qüestió per a la qual es necessita, sobretot, que Espanya i França es tornin a entendre.

Abans d'arribar dijous a Berlín, aquest dimecres a la seu del govern de Baden-Württemberg el Midcat ja ha tingut protagonisme. Aragonès ha aprofitat la declaració institucional per reivindicar la "posició estratègica" de Catalunya en la distribució de gas a Europa. Ha citat la planta de regasificació del port de Barcelona com la "més gran" del continent i també el gasoducte. Un gasoducte que el president ha remarcat que no només s'hauria de tenir en compte per al transport del gas, sinó també per al d'hidrogen verd, una energia alternativa que està guanyant adeptes i que, segons Aragonès, permetria guanyar "sobirania energètica". De fet, Catalunya i Baden-Württemberg han pactat crear un grup de treball per analitzar les potencialitats d'aquest hidrogen. Hassler també s'hi ha mostrat interessat perquè ha admès com una debilitat que el seu país depengui "en un 65%" del gas rus.

Cargando
No hay anuncios

El viatge d'Aragonès a Alemanya és eminentment econòmic. Acompanyat del conseller Roger Torrent, aquest dimecres han visitat les instal·lacions de computació quàntica de l'empresa IBM. L'expedició, a la tarda, ha posat rumb cap al nord a la multinacional Freudenberg, que té cinc plantes a Catalunya. Allà, l'anunci del viatge: una inversió de 10 milions d'euros per a una planta de components d'automoció a Parets del Vallès. Aquest dijous, a la ciutat berlinesa, també hi haurà temps per donar a l'expedició un caràcter social. Aragonès hi coneixerà de primera mà com s'està duent a terme l'acollida als milers de persones refugiades provinents d'Ucraïna. El cap de l'executiu visitarà un dels punts habilitats, l’estació d’autobusos. El repte a partir d'ara, donar continuïtat a aquestes expedicions.

Cargando
No hay anuncios