La nova legislatura

Aragonès avisa l'Estat que hi haurà "moments de xoc" si no "encarrila" la solució política del conflicte

El president del Govern aposta per reunir la taula de diàleg cada 2 o 3 mesos

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha avisat l'Estat que hi haurà "moments de xoc" si no "encarrila" la solució política del conflicte amb Catalunya. En una entrevista a l'ACN, el cap del Govern ha advertit a Madrid que la voluntat dels independentistes "no desapareixerà", i que ja sigui la majoria parlamentària actual o bé una futura, i una generació o altra d'independentistes, tornaran a plantejar escenaris de "dificultat". "Si no s'encarrila el conflicte polític, la voluntat dels catalans de ser un estat independent no desapareixerà", ha advertit.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aragonès ha avisat d'aquesta manera el govern espanyol que Catalunya no rebaixarà les seves aspiracions d'autodeterminació, encara que la Moncloa no concreti cap proposta a la taula de diàleg. Quan falta un mes per reunir l'òrgan bilateral entre els dos governs, el president de la Generalitat insisteix en "l'obligació d'explorar una solució negociada", que compti amb l'aval de la ciutadania catalana. Aragonès s'ha mostrat "convençut" que tant Junts com la CUP se "cenyiran" als acords amb ERC i que, per tant, consideraran "clarament que cal explorar la via de la negociació amb l'Estat". Així, ha manifestat que com a president ha d'estar "per sobre de legítims posicionaments partidistes o que vulguin buscar una mica de rèdit electoral a curt termini". "Hem de tenir una mirada llarga i no hem de desaprofitar cap oportunitat per defensar el referèndum i l'amnistia on sigui", ha justificat.

Cargando
No hay anuncios

Així mateix, el president ha afegit que l'aposta per participar en la taula de diàleg "no exclou cap altra proposta estratègica" de l'independentisme. "Si algú té una alternativa aplicable a curt termini, que la posi sobre la taula", ha sentenciat. També ha apostat per reunir la taula de diàleg cada dos o tres mesos, després de la trobada del setembre. Tot i això, ha considerat "imprescindible" que es vagi fent la feina interna entre una trobada i l'altra. "És un procés que tindrà el seu cicle, i ha de continuar en el temps precisament perquè tingui resultats", ha reiterat davant els recels de Junts, que aposta per no allargar la taula més de dos anys si no s'obtenen fruits.

Finalment, Aragonès ha assegurat que en els partits i les entitats independentistes estan "treballant per aprofundir el debat estratègic" del moviment, així com per concretar el paper del Consell per la República. El president, però, ha dit que no hi vol interferir, sinó només "acompanyar al màxim per enfortir-ne la proposta". Precisament aquest dimarts l'exconseller Josep Rull emplaçava l'independentisme a impulsar un nou 1-O mentre defensava "cohesionar estratègia, relat i acció". 

Cargando
No hay anuncios

Rebuig al passaport covid

D'altra banda, el president ha allunyat l'opció d'utilitzar el passaport covid per restringir certes activitats i ha deixat clar que "no cal plantejar" aquesta proposta, sinó impulsar mesures per promoure la vacunació, tot i admetre que "no es pot descartar mai res". "Abans cal impulsar totes les altres mesures de promoció de la vacunació", ha argumentat durant l'entrevista. De fet, el president ha afegit que l'ús del passaport covid genera un "debat ètic de fons" sobre les restriccions de drets i llibertats, de manera que no calen "mesures precipitades" sinó apostar per incentivar la vacunació.

Cargando
No hay anuncios

Aragonès ha manifestat que, de moment, encara és "absolutament imprescindible" mantenir les restriccions actuals –aprovades a principis d'estiu– per evitar una desescalada ràpida: "Relaxarem les mesures quan sigui necessari", ha subratllat. El cap de l'executiu ha advertit que, segurament, encara caldrà mantenir força mesures de prevenció quan comenci el curs escolar. Finalment, Aragonès s'ha mostrat partidari de vacunar els països amb nivells baixos de protecció contra la pandèmia, abans de plantejar l'aplicació de dosis de record als territoris amb pautes completes.