El nou Govern

Aragonès urgeix a formar Govern el dia que s'ha tornat a reunir amb JxCat

Les dues formacions s'han trobat a Lledoners abans que ERC plantegi l'opció de governar en solitari

BarcelonaEl vicepresident en funcions, Pere Aragonès, ha aprofitat la jornada reivindicativa de l'1 de Maig per tornar a pressionar el seu actual soci a la Generalitat per arribar a un pacte "imminent". "La lluita dels treballadors ha de tenir al costat les institucions del país", ha defensat Aragonès en l'acte d'ERC davant del monument a Francesc Layret de Barcelona, que ha estat passat per aigua. Aquest dissabte venç el termini que els republicans van posar fa una setmana, en una entrevista a l'ARA, abans de plantejar-se altres escenaris de pacte amb el partit de Carles Puigdemont, però Aragonès ha evitat fer-hi cap referència al seu discurs. Ara bé, segons fonts coneixedores de les negociacions, ERC i JxCat s'han tornat a convocar a una nova reunió aquest dissabte a la presó de Lledoners, en la qual també hi ha participat el mateix Aragonès. La segona d'aquesta setmana.

Cargando
No hay anuncios

Els republicans van fixar l'1 de maig com a data límit per arribar a un acord per conformar un govern de coalició amb Junts abans d'obrir-se a nous escenaris, entre els quals hi ha un govern en solitari d'ERC. Una alternativa que JxCat no ha descartat si les converses amb els republicans no arribaven a bon port. Segons fonts republicanes, en la reunió d'aquest dissabte ERC hi ha anat amb la voluntat d'"escoltar" Junts: "Avui hi anem amb ànim d'acordar". Si no hi ha acord, llavors els republicans posaran sobre la taula una "alternativa" en els propers dies. La reunió ha acabat al migdia i ERC ha valorat "positivament" la trobada. Fonts de la formació han explicat que "espremeran les últimes hores amb converses" amb el partit de Puigdemont i també amb reunions internes, i que fins aquest diumenge o dilluns no es pronunciaran formalment.

L'opció del govern en solitari d'ERC l'avalaria la CUP. Ahir mateix, el diputat Xavier Pellicer va instar al partit de Carles Puigdemont a situar-se fora de l'executiu si així se sentien "més còmodes" i aquest dissabte, la diputada Eulàlia Reguant ha confiat que si finalment no hi ha acord entre ERC i Junts, els republicans "encara amb més motiu faran valdre" el seu acord amb els anticapitalistes.

Cargando
No hay anuncios

En l'acte d'aquest matí, el vicepresident republicà ha centrat la seva intervenció en urgir a conformar un Govern que funcioni "a ple rendiment" que doni resposta a les reivindicacions socials i laborals que, precisament, aquest 1 de Maig es faran sentir al carrer en les mobilitzacions que hi ha convocades arreu del país. Aragonès ha assegurat que ERC ha "treballat" perquè l'acord amb les forces independentistes sigui "com més aviat millor" i de "manera ràpida" per donar resposta a la "majoria independentista" sorgida de les urnes del 14-F.

El dirigent republicà considera imprescindible "posar en marxa" totes les institucions del país per tenir les "eines" que serveixin per fixar, per exemple, un "salari mínim de referència per a Catalunya", una nova política industrial per a Catalunya, afrontar problemes com la "precarietat" dels joves, impulsar un nou "marc de relacions laborals" per millorar les condicions de tots els treballadors, així com també promoure un canvi en la normativa d'estrangeria. "Els drets tenen pressa. Ens interpel·len a posar en marxa sense dilació tots els instruments i totes les institucions del nostre país", ha defensat.

Cargando
No hay anuncios

El PSC insisteix en un govern liderat per Illa

Representants d'ERC, com la portaveu Marta Vilalta i el conseller de Treball en funcions, Chakir el Homrani, també han participat a l'acte en homenatge a Layret. Tots dos s'han desplaçat després a la manifestació convocada per UGT i CCOO per l'1 de maig a la Via Laietana de Barcelona. A la marxa també hi eren representants del PSC i dels comuns, que han aprofitat per apressar els republicans a desencallar el bloqueig per formar un nou govern. I la via que ha proposat la portaveu socialista, Eva Granados, és la que ja han anat repetint en els últims dies i que passa per deixar pas a què Salvador Illa sigui president de la Generalitat. "Aparti's i deixi que hi hagi un govern d'esquerres liderat per Salvador Illa", li ha exigit Granados. Per la seva banda, el president d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha urgit a formar un nou Govern perquè "la crisi no pot esperar". Els comuns continuen reclamant un executiu amb ERC i el PSC.