Aragonès aposta per un futur Govern que tingui aliances "més enllà de l'independentisme"

Rebutja, però, un pacte amb el PSC de Miquel Iceta

El conseller d'Economia, Pere Aragonès, i la bancada dels comuns, encapçalada per les diputades Jéssica Albiach i Susanna Segovia
N.orriols
29/11/2020
2 min

BarcelonaAliances més enllà de l'independentisme. Aquesta és la recepta de vicepresident i candidat d'Esquerra a les eleccions, Pere Aragonès, després del 14 de febrer. Tot i que manté que no pactarà amb el PSC, en una entrevista a 'La Vanguardia' ha afirmat que "el pròxim Govern ha d'estar compromès amb la independència, però també ha de poder establir aliances més enllà".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Entre els comuns hi ha gent que defensa el dret a decidir, i també m'agradaria que sectors de la CUP puguin implicar-s'hi", ha dit, però ha tancat la porta a una aliança amb els socialistes de Miquel Iceta, que considera que ja no són com els que van forjar el tripartit el 2003 i el 2006 amb els republicans i ICV-EUiA. Ara, segons Aragonès, a ERC s'entenen "millor amb el PSOE" a Madrid, amb qui acaben de tancar un acord de pressupostos per al 2021. "Estem millor perquè el PSOE és un partit d'un altre país. I a vegades això fa que sigui més fàcil arribar a un punt d'acord", diu Aragonès.

D'aquesta manera, el candidat d'Esquerra advoca per mantenir la política d'aliances a Madrid mentre a Catalunya s'intenta repetir la fórmula que va permetre aprovar els pressupostos de la Generalitat d'enguany amb JxCat, ERC i els comuns. Una fórmula, però, que Jéssica Albiach ja ha advertit per activa i per passiva que no es repetirà per fer un nou executiu: ja ha descartat qualsevol acord postelectoral en què hi hagi Junts.

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès (ERC), i el líder del PSC, Miquel Iceta.

El PSC també rebutja un tripartit

Igual que Aragonès, el líder del PSC, Miquel Iceta, ha dit aquest diumenge en una entrevista a 'El Mundo' que rebutja fer un tripartit a Catalunya. Ha assegurat que no tancaran cap acord postelectoral "amb qui vulgui la independència o un referèndum d'independència".

En aquest sentit també ha rebaixat els efectes que pugui tenir que l'independentisme superi el 50%, malgrat que ell mateix va dir fa uns mesos que això li donaria força per negociar un referèndum amb l'Estat. El socialista considera que creu que els partits favorables a la independència "no superaran" aquesta barrera, però a més ha posat en dubte que si això passés tingués cap conseqüència. "Si ho aconsegueixen, què? Per saltar-se la llei, com si tenen el 80%", ha etzibat.

Qui també ha parlat d'aliances aquest diumenge han sigut el cap de files del PP, Alejandro Fernández, i el candidat de Cs a les eleccions, Carlos Carrizosa. El popular ha demanat als partits unionistes capacitat d'entesa després de les eleccions, i Carrizosa ha tornat a lamentar el rebuig del PP i el PSC a la coalició constitucionalista. "No han passat la prova del cotó de l'altura de mires", ha conclòs.

stats