Finançament

Aquests són els experts que dissenyaran el finançament singular de Catalunya

Martí Carnicer, exsecretari general d'Economia, serà l'encarregat de coordinar el grup d'especialistes

Martí Carnicer en una imatge d'arxiu
21/10/2024
3 min

BarcelonaTot just a les portes d'encetar les negociacions pels pressupostos i amb Esquerra collant per concretar algun acord abans d'asseure's a discutir-los, el Govern es posa mans a l'obra amb el finançament singular. La consellera d'Economia i Finances, Alícia Romero, ha anunciat aquest dilluns la creació d'un programa per implementar i dissenyar el nou model. Segons ha explicat a SER Catalunya, estarà liderat per l'economista –número 2 d'Antoni Castells a Economia durant el tripartit– i exalcalde del Vendrell Martí Carnicer. Està previst que el programa s'allargui fins que el finançament singular tingui plena vigència: "El programa no es marca terminis, però els acords tenien com a data límit el 2026", ha dit Romero, que ha afegit que volen treballar "en la línia que es va pactar amb Esquerra".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El programa comptarà amb un grup de set experts que s'ocuparan de coordinar tots els treballs relatius al desplegament del nou model de finançament. Entre les funcions que tindran, destaquen el disseny de l'arquitectura del nou model i l'estudi de com Catalunya ha de gestionar els tributs que fins ara ha gestionat l'Agència Estatal d'Administració Tributària (Aeat). Tot plegat començarà perquè l'Agència Tributària de Catalunya recapti l'IRPF com a preludi de la resta d'impostos que es paguen a Catalunya i es fixi una quota de solidaritat amb la resta d'autonomies. Romero ha confiat el pla a set experts de models fiscals federals.

L'u per u dels experts

Martí Carnicer

L'economista encarregat d'assumir el lideratge del programa va ser secretari general d'Economia i Finances entre el 2003 i el 2010. Durant els seus anys al departament, va ser una de les figures cabdals en l'arquitectura del model de finançament del 2009, que encara és vigent avui tot i que es va plantejar per a un període de cinc anys. En el seu currículum també figuren dinou anys al capdavant de l'Ajuntament del Vendrell (1979-1994 i 2015-2019). Segons ha explicat Romero, és expert en l'estudi de models fiscals federals.

Maite Vilalta Ferrer

Doctora en ciències econòmiques i empresarials, és professora titular d'hisenda pública per la Universitat de Barcelona. Vilalta és autora de diversos estudis sobre el federalisme fiscal i la problemàtica entre la hisenda autonòmica i local.

Vicent Soler Marco

L'exconseller d'Hisenda i Model Econòmic de la Generalitat Valenciana (2015-2022) és un altre dels escollits per formar part del grup d'experts. Arran de la seva jubilació ara fa nou anys, Soler és catedràtic honorari de la Universitat de València. Durant els seus anys a la docència, va ser professor d'economia aplicada i va arribar a ser degà de la Facultat d'Economia de la Universitat de València.

Àlex Esteller Moré

Esteller és professor titular de la UB i professor adjunt de la UOC. El doctor en economia forma part dels grups de recerca centrats en el federalisme fiscal i l'economia regional i urbana. També és coeditor executiu d'Hacienda Pública Española i editor associat d'Investigaciones Regionales.

Marta Espasa Queralt

La doctora en economia per la UB i professora d'hisenda pública ha estat membre de diversos grups d'experts per a l'elaboració de la balança fiscal de Catalunya. També ha estat secretària d'Hisenda (2018-2024) i directora general de Tributs i Joc (2018) de la Generalitat. És especialista en economia pública, finançament autonòmic i local, balances fiscals i redistribució territorial.

Joan Ramon Rovira Homs

El doctor en economia per la Universitat de Manchester és el cap de gabinet d'Estudis Econòmics i d'Infraestructures de la Cambra de Comerç de Barcelona. A banda, també és vicepresident de la Societat Catalana d’Economia. També és llicenciat en dret.

Jesús Ruiz-Huerta Carbonell

Catedràtic d'economia aplicada per la Universidad Rey Juan Carlos de Madrid, ha estat professor de la Universidad Complutense de Madrid i de la de Salamanca, així com director de l'Institut d'Estudis Fiscals entre els anys 2004 i 2008. A banda, ha estat consultor de la UE i de la Comissió Econòmica d'Amèrica Llatina i el Carib (CEPAL). També és doctor honoris causa per la Universidad Continental del Perú.

stats