Míriam Nogueras: "Aquesta reforma de la sedició pot beneficiar a uns quants, però no a l'independentisme"
Portaveu de Junts al Congrés
BarcelonaMíriam Nogueras (Dosrius, 1980) no té pèls a la llengua i parla clar. Es nota que està indignada amb la reforma del Codi Penal pactada entre el PSOE i ERC i arriba a la redacció de l'ARA carregada d'esquemes i apunts amb els arguments que defensarà.
Vostès presentaran en els pròxims dies un text alternatiu al que han presentat el PSOE i UP sobre la reforma del Codi Penal i la sedició. Ens pot avançar per on anirà?
— D’entrada ens hauria agradat no haver de treballar en un text alternatiu. El problema és que la proposta que han negociat el PSOE i ERC et treu el delicte de sedició per la porta i te’l torna a entrar per la finestra. Si aquesta proposta s’aprova en els termes que s’ha presentat, el que avui no és delicte demà ho serà. El que molts independentistes estem fent avui ens portarà a la presó demà.
¿El problema és la modificació del delicte de desordres públics?
— No, el problema està en el delicte de sedició. Em preocupa la ingenuïtat d’ERC, perquè ni el PSOE, ni Podem, ni el PP, ni mai un partit espanyol, ni un govern espanyol treballarà per ajudar ni una miqueta Catalunya perquè esdevingui un estat independent. I en el moment que tu agafes la mà del partit socialista o d’un partit espanyol, deixes anar la mà del teu objectiu, que és la independència.
¿No ho veu com un pas més en la desjudicialització?
— L’objectiu del PSOE no és desjudicialitzar res, l’objectiu del PSOE, i ho han repetit moltes vegades, és girar full, que l’independentisme es dilueixi, i així ho estan venent. Ells treuen pit que gràcies a ells l’independentisme està acabat, i ho estan fent gràcies a un partit independentista.
Per a vostè, la reforma que es planteja és pitjor que la situació actual?
— Miri, acaben de condemnar a dos anys un nano que va anar a bloquejar l’aeroport, i no entrarà a la presó perquè la llei actual no ho permet. Amb la reforma sí que hi entraria, perquè els desordres públics agreujats són entre tres i cinc anys. Si això s'està fent sabent-ne les conseqüències, no té nom que un partit independentista s’hi avingui, i si no, el nivell d’ingenuïtat també ens preocupa. La proposta apunyala per l’esquena drets fonamentals com el dret a manifestació, el dret a la llibertat d’expressió, etc. I ens diuen que això no s’interpretarà així, que és el mateix que ens deien que amb la llei del només sí és sí. Amb la justícia espanyola tu no pots dir que això no passarà. I davant de tota l’experiència que ja tenim, com pot ser que se’ns coli aquest gol?
Consideren vostès que un dels objectius de la reforma és facilitar l’extradició del president Puigdemont?
— Home, no és que nosaltres ho creguem, és que ells mateixos ho han dit.
Però existeix aquest perill?
— El que nosaltres volem evitar és posar el focus en persones concretes com estan fent ells. El que sí que és greu és que una ministra d’un estat membre de la UE digui públicament que a Espanya es reformen lleis per detenir persones concretes. Això és un escàndol internacional, i és incomprensible que hi hagi un partit com ERC que vagi de bracet dels que estan fent tot això.
¿Vostè creu que la reforma està pensada per beneficiar Marta Rovira i perjudicar Carles Puigdemont?
— Vull pensar que no, tot i que Tardà va dir que si calia sacrificar el president Puigdemont s’havia de fer. El que està clar és que aquesta reforma no beneficia l'independentisme, pot beneficiar a uns quants, com la Marta Rovira, però no sé si ens han votat perquè fem reformes per salvar persones concretes. Jo crec que la gent ens ha votat per fer la independència, no ens han votat per reformar el Codi Penal espanyol.
Per tant, entenc que per a vostès el Codi Penal és millor com està ara que amb aquesta reforma?
— Aquesta afirmació no la faré mai a la vida, perquè el Codi Penal espanyol no em representa i llavors no és millor.
Però a vegades la política és això, quan es vota una cosa aquesta votació té uns efectes. En aquest cas, si vostès voten que no, el que queda és l’anterior.
— El que passa és que nosaltres ara estem mirant el dit i no la Lluna, perquè estem parlant d’una reformeta del Codi Penal espanyol, quan l’objectiu que tenim des de Catalunya molts partits i moltes persones és assolir la independència. I ara portem mesos parlant de reformar un delicte perquè algunes persones puguin tenir menys condemna. I on és l’objectiu pel qual ens ha votat la gent? On és l’objectiu que fa que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, parli d’un govern republicà i independentista? No, avui el Govern no és ni republicà ni independentista. Però si aquesta setmana fins i tot han votat que sí al pressupost de la Casa del Rei!
Però vostès com a Junts a Madrid sí que voten reformes legals de l’Estat i presenten textos alternatius com aquest...
— Però sempre posant per sobre els interessos dels ciutadans de Catalunya i no els de l’estat espanyol. Òbviament nosaltres hem de poder incidir en el dia a dia...
Però algú pot dir: "Escolta’m, jo no hi estic d’acord, però entre derogar un delicte pel qual et poden caure fins a 15 anys i passar a un altre de 5, doncs em quedo amb la segona opció".
— És que l’acord t’està dient que el que vam fer el 2017 és delicte, i això és innegociable, perquè nosaltres partim del punt de partida que el que vam fer el 2017 i el que estem fent ara no és delicte. Jo no entenc la política així, nosaltres no podem acceptar que ara ens castigaran però una miqueta menys. No és un bon acord que un company demà pugui anar a la presó perquè surt a manifestar-se.
Vostè diria que el senyor Pedro Sánchez està sent especialment hàbil per desactivar l’independentisme?
— Absolutament.
Li està sortint bé?
— Li està sortint bé perquè hi ha un partit que li està posant molt fàcil.
Vostè diu que els han votat per fer la independència i no per negociar la reforma del Codi Penal. Però com es fa la independència?
— No hi ha una recepta màgica per assolir la independència, però jo crec que el principal és l’actitud. Si aquests 23 diputats independentistes que hi ha al Congrés haguéssim anat junts, la força negociadora que tenim és imparable. I el que jo no puc entendre és aquesta actitud de mínims, aquesta poca ambició, i si tu a la vida no tens ambició no aconseguiràs res. I la independència no la farem mai negociant amb l’estat espanyol. L’estat espanyol treballa cada dia perquè nosaltres no siguem mai independents.
¿A vostè li genera alguna mena d’inquietud la possibilitat d’un govern PP-Vox a Madrid?
— Jo crec que governi qui governi Catalunya hi perd. ¿Ens ha acostat a la independència tot això que ha fet ERC aquests dos anys? No. I insisteixo, l’estratègia de cadascú òbviament és legítima, i la d’ERC també ho és, jo el que necessito és que ERC expliqui cap on va. Cap a la independència segur que no, però no perquè ho digui jo, els fets ho diuen.
Quin balanç fa vostè d’aquestes setmanes que portem després de la sortida de Junts del Govern?
— El fet de sortir del Govern no ens posa les coses més fàcils, perquè nosaltres teníem uns consellers que sí que feien polítiques que ens acostaven una mica més a la independència, i ara no les tenim, i teníem uns consellers que feien territori i que la gent veia que a Junts es feia molt bona feina, i això ara no ho tens. Què podem fer ara que segurament no fèiem abans? Marcar molt més perfil.
Puc preguntar què va votar vostè a la consulta interna?
— El vot és privat i, a més, jo formava part de la sindicatura electoral i, per tant, no em podia pronunciar i tampoc vull fer-ho ara. Dit això, la cohesió que avui veig al partit feia molt temps que no la veia. La gent està molt engrescada.