Congrés de Junts

Aquest és el nou equip de Puigdemont per presidir Junts

Incorpora Toni Castellà o Xavier Vinyals, a més de noves cares com Mònica Sales i Judith Toronjo

CalellaAra fa dos anys la cúpula de Junts es posava en marxa a Argelers amb dues incògnites: com funcionaria el tàndem Laura Borràs-Jordi Turull i com seria Junts sense el lideratge de Carles Puigdemont al capdavant, que deia adeu per centrar-se en el Consell per la República. A octubre del 2024 totes dues s’han resolt: el tàndem ha estat una pugna constant en la qual s’ha acabat imposant Turull; i Puigdemont, malgrat que formalment no ha ostentat la presidència, no n'ha marxat mai, sinó que ha seguit manant de manera informal aquests últims dos anys fins a aquest dissabte, que ha tornat a oficialitzar la seva candidatura a la presidència de Junts.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ho fa amb una nova executiva feta a mida, en què conserva lideratges del 2017 –com el seu o el de Turull com a secretari general–, però incorpora noves cares com Mònica Sales i Míriam Nogueras de vicepresidentes i Judith Toronjo com a secretària d'organització. També prescindeix de Laura Borràs i del seu entorn –tot i que l’expresidenta del partit podrà ser membre nat de l’executiva quan sigui presidenta de la fundació–, i amplia el cercle de la formació amb la incorporació a la vicepresidència del partit de Toni Castellà, Demòcrates, o la integració del que era president de la plataforma Proseleccions catalanes Xavier Vinyals, que va tenir un rol en l'estat major del Procés. Josep Rius es manté com a vicepresident i portaveu, mentre que Teresa Pallarès seguirà al capdavant de la secretaria de Finances.

Cargando
No hay anuncios

"Més del 50% de la direcció nacional és nova en aquesta executiva. Incorporem perfils de totes les sensibilitats i territoris", ha defensat el secretari general, Jordi Turull, en roda de premsa aquest dissabte a la tarda a Calella. Seran els militants els que aquest diumenge decidiran si validen o no la candidatura proposada per Puigdemont, ja que es podrà votar telemàticament fins al migdia. L'expresident, ja entronitzat com a president del partit, serà l'encarregat de cloure el congrés a distància, ja que el Tribunal Suprem manté la negativa d'aplicar-li l'amnistia malgrat la vigència de la llei.

Els vocals de la direcció

  • La diputada Jeannine Abella, que s'encarregarà del primer sector
  • L'alcalde de Cunit, Jaume Casañas, i membre d'Impulsem Penedès, serà l'encarregat de territori i transició ecològica
  • Assumpta Cros portarà els temes de cultura
  • Josep Maria Cruset, ara diputat a Madrid, les polítiques d'indústria i turisme
  • Ennatu Domingo, drets socials
  • Oriol Izquierdo, justícia i qualitat democràtica
  • L'alcalde de Sant Climent de Llobregat, àrea metropolitana
  • Francesc Ten, llengua; Ariadna Urroz les polítiques per la joventut; Anna Navarro, número dos de Puigdemont a les eleccions, serà la responsable de la transformació digital del partit
  • Teresa Vallverdú, que prové de Demòcrates i del Consell per la República, s'incorpora per pilotar les polítiques de seguretat.


De l'anterior direcció, es mantenen com a vocals:

  • L'exconsellera Victòria Alsina amb l'encàrrec de definir el repte demogràfic i les polítiques d'immigració
  • Joan Canadell amb l'àmbit d'empresa i treball
  • Violant Cervera pel tercer sector
  • Anna Erra amb educació
  • Jordi Fàbrega s'encarregarà de les polítiques de salut
  • Glòria Freixa portarà les polítiques d'habitatge
  • Gemma Geis, universitats
  • Jaume Giró, fiscalitat
  • Aleix Sarri, relacions internacionals
  • Salvador Vergés, infraestructures
  • David Saldoni, que es manté com a secretari general adjunt i responsable de la política municipal.

En canvi cauen, per exemple, exconsellers com Damià Calvet, de la confiança de Josep Rull; o Lourdes Ciuró, de la confiança de Turull.

Cargando
No hay anuncios

A l’espera del discurs de Puigdemont, tornen a predominar els termes nació, model de país o governabilitat en la majoria d’intervencions que s'han pogut sentir aquest cap de setmana a Calella. “Junts ha de representar l’independentisme i també hi han de cabre els catalanistes”, ha dit aquesta setmana Castellà en una entrevista al Més 324, amb un clar objectiu d’ampliar la base més enllà del sobiranisme estricte, ja que l’objectiu de Junts és, precisament, trencar fronteres electorals per bastir una alternativa al govern de Salvador Illa.

Pugna interna?

A diferència d'Argelers, a Calella tampoc hi hagut un ambient de pugna interna com en altres èpoques a Junts, ja que, en aquest conclave, el borrassisme ha quedat aplacat pel turullisme. S’ha constatat en totes les ponències, sobretot a l’organitzativa, en què els de Turull s’han imposat en les decisions relacionades amb l’estructura de l’organització: com fer que les llistes siguin tancades i bloquejades –perquè la militància no es pugui pronunciar individualment sobre els membres de la direcció– o que no hi hagi un mínim de permanència com a militant per ser càrrec a l'executiva. De fet, el seu informe de gestió com a secretari general es va aprovar divendres per unanimitat en una votació que es va fer presencial i a mà alçada de tots els delegats. "Hi ha molt bon ambient", ha celebrat Turull durant la roda de premsa. De fet, no arriba cap esmena viva aquest diumenge al plenari, ja que la direcció les ha aconseguit transaccionar o tombar totes.

Cargando
No hay anuncios

També ha negat que divendres se sentís al·ludit quan Borràs es va acomiadar del "costat fosc de la política", i ha fet un balanç "positiu" del seu tàndem al capdavant de Junts. Per al secretari general del partit, el missatge de l'expresidenta del Parlament anava adreçat a l'Estat i a ERC: "Companys de viatge li van enviar mariachis i li van tirar bitllets impresos amb la seva cara", en al·lusió a algunes accions de la B dels republicans.

Amb Borràs fora de joc al capdavant de la fundació de Junts –cosa que encara han d'avalar els patrons de l'entitat–, es produeix un reequilibri de les forces dins de l'organització. Puigdemont capitalitzarà la formació amb Turull, mentre s'incorpora també un veterà de la política com Toni Castellà –amb el seu entorn, Teresa Vallverdú–, i emergeixen noves cares com Mònica Sales, Salvador Vergés i Josep Maria Cruset. Alhora el sector de l'esquerra del partit, a l'òrbita d'Agustí Colomines –que es manté sense militar a Junts–, tindrà lloc a l'executiva amb Ennatu Domingo, Oriol Izquierdo i Assumpta Cros. I es manté el sector pragmàtic amb Jaume Giró i Victòria Alsina. Sigui com sigui, i a l'espera de com es conjuguen aquests nous poders, diversos quadres lamenten en privat la falta d’autocrítica de la formació després d’haver perdut bona part del poder institucional en els últims anys. Una qüestió latent que només el temps dirà com evoluciona.