Aquest és el document que Junts va acordar a Ripoll per fer fora Sílvia Orriols de l'alcaldia

Els juntaires ripollesos van estar negociant fins que la direcció nacional els va convèncer de frenar la moció de censura

L'alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, davant l'ajuntament
ARA
19/02/2025
2 min
10
Regala aquest article

Barcelona"Els grups municipals de l’oposició, conscients de la responsabilitat que tenen davant la ciutadania, han decidit impulsar una moció de censura per revertir aquest bloqueig i recuperar una governabilitat basada en el diàleg, el pacte i el consens". El pacte a cinc, que hauria donat l'alcaldia de Ripoll a la juntaire Maria Soldevila, va acabar fracassant a l'últim moment per la intervenció de la direcció nacional de Junts, però estava a punt per ser signat, com totes les fonts consultades els darrers dies –incloses les de Junts– remarcaven. L'ARA ha accedit a l'esborrany en què s'estava treballant a Ripoll, avançat per la SER Catalunya, que demostra que les negociacions havien arribat a un punt de concreció que només requeria la firma dels futurs socis de govern.

Esborrany de l'acord per la moció de censura a Sílvia Orriols

Junts, ERC, el PSC, la CUP i també Som-hi Ripoll es comprometien a impulsar la moció de censura davant del "bloqueig institucional i l'excepcionalitat democràtica" que detectaven a la capital ripollesa a conseqüència de la "incapacitat" d'Aliança Catalana d'arribar a acords i la seva estratègia de "confrontació i exclusió". De fet, en el text són directes davant l'opinió que els mereix l'actual alcaldessa, de qui diuen que és d'ideologia "radical i racista" i que ha "erosionat la convivència a Ripoll".

Maria Soldevila hauria esdevingut alcaldessa d'un govern en minoria format per Junts, ERC i el PSC, amb el suport extern de la CUP i Som-hi Ripoll, que garantirien la majoria absoluta necessària perquè tirés endavant la moció de censura. En roda de premsa aquest dimarts a la tarda, els representants de Junts van reconèixer haver estat negociant per arribar a un acord amb la resta de forces polítiques, però van remarcar que en cap cas l'havien arribat a signar. No ho van fer perquè dilluns al vespre, en una reunió telemàtica, la direcció nacional de Junts els va convèncer que era millor deixar Sílvia Orriols a l'alcaldia.

Contingut programàtic

En el preacord no només es definia l'equip de govern sinó també el programa que se seguiria durant els dos anys i mig que queden fins a les pròximes eleccions municipals. Per exemple, fomentar la construcció d'habitatge de protecció oficial, especialment al Barri Vell; la renovació de la piscina i del pavelló municipals; implantar energies renovables a la ciutat, i d'altres carregades d'ideologia per combatre el marc mental instaurat per Sílvia Orriols des que va arribar a l'alcaldia, com "fomentar programes d'inclusió social i laboral per facilitar l'accés al mercat de treball a col·lectius vulnerables" i el "suport a l'associacionisme i a la dinamització comunitària com a eines per enfortir la convivència".

Al document hi ha poques concrecions i, de fet, ja es remarca que se centra en les qüestions que generen "consens" entre les forces signants. En tot cas, els cinc partits es comprometien a garantir "una governança estable basada en el respecte mutu i la voluntat de resoldre els reptes del municipi des d'una visió compartida". Quin era el consens més rellevant? Acabar amb el govern d'Aliança Catalana, que tots percebien com un perill per a la ciutat. Un consens que va acabar saltant a última hora, cosa que permet que Sílvia Orriols sigui alcaldessa almenys fins al 2027 i amb els pressupostos d'enguany aprovats automàticament.

stats