Governabilitat a l'Estat

Aquelarre d'Ayuso contra Sánchez en l'acte d'aniversari de la Constitució

La presidenta madrilenya programa un discurs de fiscals més crítiques amb el govern espanyol

MadridLa tensió es podia tallar amb un ganivet aquest dilluns a la Reial Casa de Correus, la seu del govern de la Comunitat de Madrid, on Isabel Díaz Ayuso ha convertit l'acte de commemoració del 45è aniversari de la Constitució en un aquelarre contra Pedro Sánchez. La cita venia marcada per una falsa polèmica: la presidenta madrilenya va anunciar la setmana passada que no hi convidaria cap ministre perquè a ella no l'havien convidat a la inauguració d'un tram d'AVE entre Astúries i Lleó. Encara que la línia tingués origen a la capital espanyola, el tram concret no passa per Madrid. Tanmateix, no acostumaven a acudir ministres a l'acte d'aquest dilluns i el representant del govern espanyol ha sigut el delegat a la Comunitat de Madrid, Fran Martín, que ha recriminat a Ayuso que l'audiència no sigui "prou àmplia i diversa".

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de subratllar que l'equip de la presidenta li havia especificat que havia de cenyir el seu discurs a només set minuts, ha deixat anar que la Constitució es compleix en cada racó d'Espanya amb una única excepció: "Precisament, avui es compleixen cinc anys des que s'hauria d'haver renovat l'òrgan de govern del poder judicial [...]. Estic convençut que els grups polítics superaran la deslleialtat constitucional d'alguns actes", ha dit, en referència al PP, i ha augurat que, a continuació de la seva intervenció, "aquesta qüestió és probable que s'abordi en profunditat en la conferència jurídica programada". L'encarregada de pronunciar-la era Consuelo Madrigal, presentada com a "jurista espanyola", tot i que es podria complementar amb els càrrecs de fiscal general de l'Estat durant el govern de Mariano Rajoy, fiscal del Tribunal Suprem durant el judici del Procés i una de les veus més crítiques de la carrera fiscal contra el govern de Pedro Sánchez.

Cargando
No hay anuncios

"El poder legislatiu està compromès quan cedeix a la temptació de ser una simple expressió de la voluntat de l'executiu; i està compromès el poder judicial, a qui es demana una permanent connexió amb les fonts de la sobirania, que mal organitzada i articulada es tradueix en bloqueig, quotes, contaminació política i desconfiança de la ciutadania", ha manifestat Madrigal, crítica amb "l'excessiva i desmesurada presència de la política en les institucions de contrapès i control", perquè "difumina les fronteres entre els poders de l'Estat i amenaça el principi de la seva separació". De tot això la dreta està acusant Pedro Sánchez. Sense cap referència explícita, la fiscal ha instat la ciutadania a expressar el seu rebuig a les conductes que atemptin contra l'"honestedat pública". "Només l'exemplaritat pot aclarir el cercle viciós de l'interès personal i la influència partidista", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

Contra l'amnistia

Li ha agafat el relleu Ayuso, de qui no ha calgut fer una lectura entre línies. "¿S’imaginen un lloc a Europa on redactin les lleis els que se’n beneficiaran? ¿On els jutges demanen empara davant les calúmnies dels condemnats? ¿Una democràcia que fia el govern a aquells que han reconegut que tornaran a trencar-la? Jo tampoc. L’amnistia no és perdonar, és demanar perdó a qui va cometre els delictes", ha destacat, citant l'expresident espanyol Felipe González. Amb el públic dempeus, Fran Martín i Enriqueta Chicano, la presidenta del Tribunal de Comptes, ara de majoria progressista, al seu costat, no sabien on ficar-se. Per estalviar-se l'aplaudiment, l'opció de Chicano ha sigut agafar el mòbil.

Cargando
No hay anuncios