LA GOVERNABILITAT DE L’ESTAT

L’aprovació dels comptes no atura el xoc PSOE-Podem

Els socis del govern de coalició mantenen disputes constants per l’agenda social, el rei i el poder judicial

El líder de Podem, Pablo Iglesias, discutint primer amb la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, als passadissos del Congrés i poc després fent les paus.
Mariona Ferrer I Fornells
20/12/2020
3 min

MadridLa lluna de mel va durar molt poc, després va venir un temps de turbulències en què cap integrant de la parella acceptava que hi havia problemes i el primer any de relació s’ha saldat amb un matrimoni consolidat en què, malgrat les contínues discussions, la discrepància ja està acceptada. La coalició entre el PSOE i Unides Podem encara el 2021 amb la convicció d’arribar plegats al final de la legislatura però conscient que no hi haurà ni un dia de treva. “Sense conflicte no es pot avançar”, assenyalen a l’ARA fonts del partit lila. Si amb l’aprovació dels comptes al Congrés els de Pablo Iglesias apuntaven inicialment que s’encarava una etapa més plàcida, els últims dies han demostrat el contrari.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’agenda social, el rei i la renovació del Consell General del Poder Judicial han fet aflorar un total de vuit batalles diferents, fins al punt que el vicepresident segon, Pablo Iglesias, i la ministra portaveu i d’Hisenda, María Jesús Montero, van protagonitzar dimecres passat una discussió captada per les càmeres als passadissos del Congrés. Les restriccions pel coronavirus tenen vetada l’entrada dels periodistes i els fotògrafs són els únics que poden explicar què hi passa. Un d’ells va copsar un “No siguis tossut” per part de Montero en ple debat sobre el decret de prohibició de desenonaments; evitar el tall de subministraments a persones vulnerables; la pujada del salari mínim interprofessional; l’abast de l’ingrés mínim vital; els compromisos per derogar la reforma laboral; la necessitat o no d’investigar el rei emèrit; la pressió per canviar les majories per escollir el CGPJ, i, en última instància, la gestió dels fons europeus.

A l’espera que avui es publiqui un nou baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques, Podem veu que no està rendibilitzant a nivell electoral la presència al govern espanyol, mentre que el PSOE ha crescut demoscòpicament malgrat la pandèmia. Poc avesat a la negociació entre bambolines, Iglesias ha convertit la premsa en l’extensió del consell de ministres i de les reunions interministerials. “Avances més passant unes fonts que amb deu dies de reunions”, apunten des del seu equip. Així que ja comença a ser habitual que la premsa rebi consignes des dels ministeris de Podem que no es poden atribuir al conjunt del govern espanyol.

El sí del Senat als comptes

Cap dels diversos ministeris consultats per l’ARA creu que la coalició estigui en risc. Demà previsiblement s’acabarà tota la tramitació parlamentària dels pressupostos amb l’aval del Senat. I amb tota probabilitat no caldrà ni tornar al Congrés després de Nadal per esmenar-los. Tant ERC com el PNB i EH Bildu han facilitat al PSOE i Unides Podem el debat exprés a la cambra alta no presentant cap esmena parcial als pressupostos. Només un error d’última hora obligaria a tornar-los a la cambra baixa per esmenar-los.

Es tracta d’una situació inusual que només ha passat dos cops: el 2017 amb un Mariano Rajoy amb minoria al Congrés però majoria absoluta al Senat, i el 1983 després que Felipe González arrasés en les eleccions de l’any anterior. Sánchez, però, ara ha aconseguit tramitar els pressupostos en un temps rècord. Van presentar-se tot just enmig de grans incerteses a finals d’octubre. I menys de dos mesos després els tindrà enllestits perquè entrin en vigor l’1 de gener del 2021.

Sánchez segurament no haurà de tornar a trepitjar el Congrés fins al 17 de febrer, just després de les eleccions catalanes. El gener no és hàbil i com a molt hi haurà un ple sense sessió de control. La Moncloa ha dissenyat un reinici de curs polític marcat per la comissió d’investigació del cas Kitchen, l’espionatge del PP amb fons reservats al seu extresorer Luis Bárcenas, així com lleis de caire ideològic com la de llibertats sexuals i la del canvi climàtic, en què el PP té una posició al costat de Vox. En això el PSOE i Podem no tenen fissures i Sánchez aspira a reeditar el bloc ampliat de la investidura amb Cs, com ha passat amb la despenalització de l’eutanàsia.

Aprovats els pressupostos, les dues ànimes del govern de coalició espanyol continuen pugnant per qui han de ser els socis clau de la legislatura. Iglesias reivindica que ERC i EH Bildu s’han incorporat a la direcció de l’Estat, mentre que la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, manté que són simples partits que han donat suport als comptes. Just després d’aprovar-los al Congrés, el portaveu del PNB a Madrid, Aitor Esteban, va apuntar que la relació al govern espanyol canviaria i que els socialistes mirarien al centredreta. Caldrà veure si el pronòstic es compleix.

stats