Política03/06/2022

Un any sense resoldre si la causa d’Exteriors s’ha d’acumular al macrocas de l’1-O

L’eurodiputat Jordi Solé avala una subvenció de 40.000 euros que manté sota sospita l'exconseller Romeva

BarcelonaLa macrocausa sobre l’organització de l’1-O és la primera que es va obrir i va camí de ser l’última que es jutgi. Fa gairebé un any que aquest calaix de sastre que ha anat nodrint les principals causes del Procés, sobretot la que va acabar amb la condemna del Tribunal Suprem, està encallat als jutjats, fruit d’una batalla judicial per dirimir si a la ja prou voluminosa causa mare del referèndum, que acumula 30 processats, cal sumar-hi la investigació per l’acció exterior de la Generalitat, que té en el punt de mira els exconsellers Raül Romeva, Francesc Homs o l’excap del Diplocat Albert Royo, entre una desena de persones.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La titular del jutjat 13 continua enrocada en la mateixa posició: la magistrada sempre ha defensat que la seva causa i la que instrueix el jutjat 18 de Barcelona no tenen connexió i que ella ja va acabar la feina i va enviar la macrocausa per l’organització de l’1-O a l’Audiència de Barcelona perquè busqués data de judici. Però s’ha quedat sola en la seva posició: en un gest inèdit, tant la Fiscalia com l’acusació popular, que exerceix el partit ultra Vox, van donar suport a la petició de la defensa de diversos investigats en la causa del 13 –exercida pel penalista Ramon Setó– perquè se sumés a la macrocausa la investigació per l'acció exterior del Govern. I l'Audiència els va donar la raó. Malgrat tot, la jutge va rebutjar de nou l’acumulació de les dues causes. Setó va recórrer la resolució i fa més d’un mes que espera resposta.

Cargando
No hay anuncios

Ni instruccions ni pressions

Mentrestant, la investigació per l'acció exterior de la Generalitat que porta el jutjat 18 continua avançant. Aquest divendres han declarat dos testimonis més. Es tracta d'un interventor de la Generalitat i de l'eurodiputat d'ERC Jordi Solé, que han avalat una subvenció de 40.000 euros que el 2016 es va concedir des de la conselleria d'Exteriors a la Federació d'Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes (Focir). Solé, que era secretari d'Exteriors del Govern entre els anys 2016 i 2017, és qui va proposar que s'atorgués l'ajuda. Segons fonts judicials, l'ara eurodiputat ha negat haver rebut cap tipus d'instruccions ni pressions perquè proposés aquesta entitat com a destinatària de l'ajuda.

Cargando
No hay anuncios

Tant la Fiscalia com la jutge del cas mantenen sota sospita aquest expedient perquè es va adjudicar sense concurs públic. En aquest sentit, Solé també ha apuntat, segons les mateixes fonts, que es va optar per un procés sense concurrència pública perquè Focir era l'única entitat capacitada per portar a terme el cicle de formació i xerrades sobre la projecció internacional de Catalunya a l'estranger que es buscava potenciar amb l'ajuda. De fet, el Tribunal de Comptes no va qüestionar cap dels contractes que es van gestionar des de la conselleria d'Exteriors el 2016.

El cas està a la recta final, tot i que encara ha de declarar com a investigat Royo, que està citat per al 17 de juny. El futur de la causa dependrà, però, d'un altre recurs que encara té sobre de la taula l'Audiència de Barcelona. Una de les defenses també va demanar a la jutge d'instrucció 18 que remetés la seva investigació al jutjat 13. Caldrà veure ara si la investigació sobre l'acció exterior de la Generalitat acaba tancant-se abans que no pas es decideixi sobre l'acumulació de les dues causes. En tot cas, tot sembla indicar que la decisió final encara està lluny d'arribar.