ELS REPTES DE LA MONARQUIA
Política12/01/2014

Antonio Torres del Moral: "Felip tindrà més dificultats que el seu pare amb Catalunya"

M. Eugènia Quetglas
i M. Eugènia Quetglas

¿Som davant el final de la monarquia borbònica?

Inscriu-te a la newsletter L'extrema dreta ja té nou laboratori: la tragèdia de ValènciaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No crec que sigui tan greu. Els esdeveniments es poden reconduir cap a un final menys abrupte. N'hi ha prou que es faci el que cal, com promulgar la llei de la Corona, que reguli l'abdicació, la regència i la figura jurídica del príncep, i que es posi en marxa la renúncia dels drets successoris de Cristina.

Cargando
No hay anuncios

Com descriuria aquest moment?

Som en una fase terminal de la monarquia en la seva fórmula actual; sense anar més lluny, per l'edat del rei. S'hauria de produir la seva abdicació i el rellançament de la monarquia perquè canviar el model polític donaria peu a iniciatives com l'autodeterminació de Catalunya i Euskadi. Seria un canvi pacífic, però quasi integral de la democràcia.

Cargando
No hay anuncios

Quin paper hauria de tenir la monarquia en el procés català?

Crec que, si el rei recobra l'energia, li sobren facultats polítiques i diplomàtiques per controlar la situació. Si no es refà el millor és que abdiqui, tot i que Felip en el cas català tindrà més dificultats que el seu pare.

Cargando
No hay anuncios

Si el rei hagués estat bé, ¿la relació amb Catalunya seria una altra?

Sí, perquè té moltes taules i facilitats en el tracte humà per asseure's en una taula a negociar, però així és molt complicat.

Cargando
No hay anuncios

¿Hi ha hagut deixadesa del PP i el PSOE a l'hora de resoldre la qüestió?

Crec que sí. Els partits han estat molt reticents a modificar una Constitució que té esquerdes. Si s'haguessin fet modificacions graduals, ara tindríem un text restaurat per poder afrontar els problemes de Catalunya, Euskadi i la Corona amb més possibilitats d'èxit.

Cargando
No hay anuncios

Què haurien de fer aquests partits en el cas de la Corona?

N'hi ha que sostenen que no hi pot haver abdicació perquè no s'ha desenvolupat la llei orgànica pertinent, i que és un acte personalíssim del rei, però és una veritat a mitges. La forma política de l'Estat és la monarquia parlamentària i, per tant, tot el que té a veure amb la monarquia té a veure amb el Parlament. El primer impuls d'abdicar correspon únicament al rei, no se'l pot forçar, però els partits el poden persuadir.

Cargando
No hay anuncios

Com seria després el procediment?

És molt senzill. El rei remetria una nota al president amb la seva voluntat d'abdicar. Es redactaria un projecte de llei orgànica que es remetria a les Corts perquè l'aprovessin. Després Felip VI juraria la Constitució davant diputats i senadors.

Cargando
No hay anuncios

Si és tan senzill, per què els polítics no fan cap pas? Tenen por al rei?

No, però sí un respecte reverencial. Pensen que seria una ofensa dir-li que fa falta un recanvi.

Cargando
No hay anuncios

¿L'actitud de la infanta està fent un mal irreparable a la Corona?

Sí. Arribats a aquest punt, ha de renunciar als seus drets successoris per no erosionar més la Corona. El més greu, però, és que està fent mal als interessos de l'Estat.

¿Fins al punt d'erosionar el model polític triat el 1978?

Sí. La monarquia no respon a un principi democràtic racional i, per això, és necessari que sigui absolutament exemplar i impol·luta de taques morals, jurídiques i penals.

¿S'atreveix a pronosticar quan regnarà Felip VI?

No gaire tard, d'aquí dos o tres anys. Ara, jo faig travesses cada setmana i no n'encerto cap.