ELECCIONS PLEBISCITÀRIES
Política03/12/2015

Baños, Romeva i Junqueras, els únics polítics catalans que aproven, segons el CIS

Un 69,4% dels enquestats creu que el debat nacional va centrar la campanya del 27-S i un 41,4% reclama un Estat que permeti independitzar-se a les autonomies

Roger Tugas
i Roger Tugas

BarcelonaEl cap de llista de la CUP, Antonio Baños (5,34), el cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva (5,28), i el president d'ERC, Oriol Junqueras (5,06), són els únics polítics catalans que aproven entre la ciutadania. Així es desprèn de l'enquesta postelectoral del CIS, feta pública aquest dijous, malgrat que cal tenir en compte que el cap de files de l'esquerra anticapitalista és desconegut per la majoria dels enquestats, mentre que, per contra, Junqueras és el segon amb un grau de notorietat superior, només per darrera d'Artur Mas. El president de la Generalitat en funcions, al seu torn, rep una puntuació de 4,19, superat pels dirigents de Catalunya Sí que es Pot Joan Coscubiela (4,47) i Lluís Rabell (4,33). Per sota, se situen els dirigents del PSC Miquel Iceta (3,89), de C's Inés Arrimadas (3,64), d'Unió Ramon Espadaler (3,52) i, com a polític menys valorat, el del PP Xavier García Albiol (2,02).

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sigui com sigui, el baròmetre també posa de manifest que la majoria dels catalans van identificar el debat nacional com a vector principal d'unes eleccions que els independentistes consideraven plebiscitàries. Fins a un 69,4% dels enquestats creuen que els principals aspectes de campanya van ser la independència, l'autogovern, les relacions entre Espanya i Catalunya o el dret a decidir. En les eleccions del 2012, aquest percentatge també va ser elevat, tot i que es va quedar en el 57,8%.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a aquest debat sobre l'organització territorial de l'estat espanyol, un 41,4% dels catalans reclamen un Estat que reconegui a les comunitats autònomes la possibilitat d'independitzar-sesegons el CEO, un 46,6% vol la independència i un 48,2% la rebutja–. Aquest percentatge, en l'enquesta postelectoral del 2012, era del 40,6%. La segona opció és la d'un Estat on les comunitats autònomes tinguin més autonomia (26,1%, mig punt més que el 2012), seguit de mantenir el mateix grau d'autonomia que hi ha actualment (17,1%), un Estat sense autonomies (7,6%) o un Estat amb comunitats amb menys autogovern (3%). De fet, un 82,5% dels enquestats censura la política del govern espanyol pel que fa al debat sobre l'autogovern, malgrat que és cert que també el 80,2% considera dolenta o molt dolenta la gestió pel que fa a l'atur, un 79,1% pel que fa polítiques socials i el 78,9% quant a l'economia.

Així mateix, la campanya electoral va ser útil per decidir el vot, ja que durant aquestes dues setmanes van acabar de decantar-se el 31,7% dels enquestats, i fins i tot un 7,1% es va decidir el mateix dia de les eleccions. De fet, el 21,2% dels catalans dubtaven entre diverses opcions, la més comuna de totes entre Junts pel Sí i la CUP (un 21,7% dels que dubtaven), seguida per C's-PSC (9,5%), Catalunya Sí que es Pot-CUP (7,1%) i fins i tot entre Junts pel Sí i C's (6,1%).

Cargando
No hay anuncios

Al final, però, els enquestats es van quedar majoritàriament satisfets amb la decisió presa. Veient els resultats del 27-S, un 86,4% hauria tornat a votar el mateix, tot i que un 6,2% s'hauria abstingut o votat en blanc, un 3% hauria votat una altra candidatura i un 1,5% hauria votat per una candidatura en lloc d'abstenir-se.